Suomella paljon petrattavaa kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa

Parannettavaa riittää ympäristö- ja ilmastoasioiden saralla. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Suomi on yksi maailman parhaiten YK:n kestävän kehityksen tavoitteita toteuttaneista maista, mutta silläkin on vielä paljon parantamisen varaa, käy ilmi Suomen Agenda2030 -maaraportista.

Viime vuonna julkistetussa vertailussa Suomi oli kolmanneksi paras kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttaja Tanskan ja Ruotsin jälkeen.

Maaraportin mukaan Suomi on saavuttanut tai on lähellä saavuttaa monia kestävän kehityksen tavoitteista, jotka liittyvät köyhyyden vähentämiseen, terveyteen, koulutukseen, veteen ja energiaan, eriarvoisuuden vähentämiseen ja oikeusvaltioon.

Parannettavaa riittää sen sijaan ympäristö- ja ilmastoasioiden saralla.

– Meidän tuotanto- ja kulutustapamme eivät ole kestäviä eikä meidän ilmastonmuutoksen vastainen työmme ole riittävää. Me emme ole myöskään pystyneet pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden hupenemista, kertoo johtava asiantuntija Marja Innanen valtioneuvoston kansliasta.

YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030 on ohjannut YK:n jäsenmaita kestävän kehityksen polulle vuodesta 2016 lähtien. Toimintaohjelmassa on 17 ylätavoitetta ja yhteensä 169 alatavoitetta, joiden toteutumista nyt julkistetussa Suomen maaraportissa tarkastellaan.

Tasa-arvossakin parannettavaa

Ympäristöasioiden ohella Suomella riittää parannettavaa myös esimerkiksi tasa-arvoasioiden saralla.

– Suomi ei ole mikään tasa-arvon mallimaa, vaikka se sellaisena joskus esitetäänkin. Meillä on esimerkiksi valtavan korkeat luvut naisiin kohdistuvassa perheväkivallassa. Naisten palkkatasa-arvo ei myöskään toteudu Suomessa, sanoo johtaja Rilli Lappalainen Suomen kehitysjärjestöjen kattojärjestöstä Fingosta.

Suomen kolmas heikko kohta on globaalissa vastuunkannossa eli käytännössä kehitysyhteistyömäärärahoissa.

– Me olemme jatkuvasti kaukana YK:n tavoitteesta eli 0,7 prosentista bruttokansantulosta. Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomi on tässä suhteessa peräkammarin poika, Lappalainen muotoilee.

Korona katkaisee hyvän kehityksen

Innasta ja Lappalaista huolestuttaa koronapandemian vaikutus kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen. Ennen koronaa edettiin hyvin muun muassa globaalissa köyhyyden vastaisessa kamppailussa.

Lappalainen viittaa Oxfam-kansalaisjärjestön äskettäin julkaisemaan selvitykseen, jonka mukaan koronavirus uhkaa suistaa puoli miljardia ihmistä köyhyyteen, jos kehitysmaita ei auteta selviämään pandemiasta. Oxfamin mukaan köyhyyden vähentämisessä voidaan koronapandemian myötä mennä jopa 30 vuotta taaksepäin.

Innasen mukaan kestävän kehityksen tavoitteita parhaiten toteuttaneiden maiden vertailun sijasta huomion pitäisi kiinnittyä listan häntäpäähän ja siellä olevien maiden auttamiseen.

– Kehittyneiden länsimaiden pitää nyt tuntea globaali vastuu. Ketään ei saa jättää kehityksestä jälkeen, Innanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 2. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 3. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 4. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 5. Vesi tulvi omakotitalon kellariin Kellokoskella
 6. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – salama teki reikiä Järvenpään sisäkattoihin ja Kerava sulki Nesteen viereisen pysäköintialueen
 7. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 8. Anttilan talon kohtalo ei vielä lähelläkään ratkaisua: "Tämä on todella mutkikasta" – tontille hahmoteltu jopa 14-kerroksista asuintaloa
 9. Mannilantie 42 A:n pysäköinti muuttui keväällä maksulliseksi – "Alueen maksullisuus on otettu positiivisesti vastaan", kommentoi pysäköintioperaattorin toimitusjohtaja.
 10. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 11. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 12. Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia
 13. Näköislehdessä tänään: Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa
 14. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 15. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.