Kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto syöksyi huhtikuussa lähes 8 prosenttia, ekonomisti pitää silti lukuja ennakoitua parempina.

Kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto romahti huhtikuussa 7,9 prosenttia vuoden takaisesta, Tilastokeskus kertoo. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto romahti huhtikuussa 7,9 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Koronakriisi iski huhtikuussa täydellä voimalla talouteen.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan Suomen talouskehitys oli huhtikuussa kuitenkin vahvempaa kuin ennusteissa.

– Suomessa koronaepidemia ei ehtinyt missään vaiheessa kiihtyä kovin laajaksi, mikä mahdollisti ensimmäisen tautiaallon nujertamisen ilman, että koko talouden toimintaa olisi tarvinnut sulkea samassa laajuudessa kuin monissa Euroopan maissa, Appelqvist kirjoittaa kommentissaan.

Tappiot rajoittuvat lähinnä kulutuskysynnän supistumiseen rajoitetuilla toimialoilla, kuten ravintoloissa ja erikoiskaupassa.

Tilastokeskuksen mukaan palvelut supistuivat huhtikuussa noin 10 prosenttia vuoden takaisesta.

– Sen sijaan teollisuudessa ja rakentamisessa huhtikuu meni vielä siedettävästi, eikä laajoihin tehtaiden tai työmaiden sulkemisiin jouduttu turvautumaan, Appelqvist kertoo.

Jalostuksessa eli teollisuudessa ja rakentamisessa miinusta kertyi noin 3 prosenttia. Alkutuotanto laski noin 5 prosenttia.

– Myöskään matkailun supistuminen ei vaikuta Suomeen yhtä kielteisesti kuin Etelä-Euroopan verrokkimaihin, Appelqvist huomauttaa.

Huhtikuun luvut saattavat vielä tarkentua alaspäin

Tilastokeskus tarkensi myös maaliskuun lukuja. Tarkennettujen tietojen mukaan tuotanto putosi 5,7 prosenttia, kun aiempi luku oli –2,7 prosenttia.

Koronakriisi löi talouteen jo maaliskuun jälkipuoliskolla erilaisten rajoitusten vuoksi.

Helmikuussa kansantalouden tuotanto oli vielä prosentin ja tammikuussa 1,5 prosentin nousussa.

Kausitasoitettuna tuotanto laski huhtikuussa 2,1 prosenttia maaliskuusta.

Appelqvist varoittaa, että suhdannekäänteissä tilastoilla on usein vaikeuksia pysyä tahdissa. Saattaa hyvinkin olla, että myös huhtikuun tiputus jyrkkenee vielä tulevissa julkistuksissa, hän arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 3. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 4. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 5. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 6. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 7. Järvenpään suosittu kesäkirppis ja Lahdenväylällä sattunut nokkakolari – tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut
 8. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 9. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 10. Tuhannet vastustivat koronarajoituksia Berliinissä, poliitikko leimasi protestoijat covidiooteiksi
 11. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Yle: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa
 14. Lahdenväylän nokkakolaria edelsi takaa-ajo
 15. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.