Trump: "Epäonnistumisen kaavat rikottava" – presidentti allekirjoitti asetuksen poliisin uudistamiseksi

Trump allekirjoitti asetuksen, jonka tarkoituksena on kohentaa maan poliisilaitosten tilaa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut asetuksen, jonka tarkoituksena on kohentaa maan poliisilaitosten tilaa. Trumpin mukaan asetus toisi yhteisöille "eleganttia oikeutta". Yhdysvalloissa on ollut viime aikoina useita tapauksia, joissa poliisin on epäilty tappaneen mustia siviilejä.

– Meidän tulee rikkoa vanhat epäonnistumisen kaavat, Trump kertoi ennen asetuksen allekirjoittamista.

Trump puhui toimittajille Valkoisen talon ruusutarhassa ennen asetuksen allekirjoittamista. Hänen mukaansa lainvalvonta ja yhteisöt tulee tuoda lähemmäs toisiaan eikä viedä kauemmas toisistaan.

Lisäksi Trump muun muassa linjasi ruusutarhapuheessaan, että kuristusotteen käyttö on jatkossa kielletty poliiseilta, lukuun ottamatta niitä tapauksia, joissa poliisin henki on vaarassa.

Ennen puhettaan Trump oli keskustellut poliisiväkivallan uhriksi joutuneiden mustien ihmisten omaisten kanssa.

Trumpin mukaan poliisin ja yhteisöjen välillä täytyy pyrkiä yhteistyöhön, ei vastakkainasetteluun. Lisäksi hän peräänkuulutti ponnisteluja, jotta kaikille saataisiin "turvallista, kaunista sekä eleganttia oikeutta ja vapautta".

Liittovaltion määrärahat kytketään uudistuksien toteuttamiseen

Presidentin valta poliisin toimintaan on rajallinen. Poliisivoimia hallinnoidaan lähinnä paikallisella tai osavaltion tasolla.

Trump sanoi kuitenkin käyttävänsä liittovaltion tukia vipuvartena. Valkoisen talon lähteet kertoivatkin jo aiemmin, että liittovaltion määrärahat poliisilaitoksille kytketään uudistuksien toteuttamiseen.

– Tarkoituksena on tuoda poliisit lähemmäs omia yhteisöjään. Emme ole aikeissa viedä poliisin rahoitusta, vaan sijoittaa enemmän ja kannustaa hyvään menettelyyn, kertoivat lähteet Valkoisesta talosta uutistoimisto AFP:lle aiemmin päivällä.

Lähteiden mukaan poliisilaitosten tulisi muun muassa palkata enemmän paikallista väkeä ja ylläpitää tietokantaa, jotta huonon työhistorian omaavat poliisit eivät voisi hakea töitä toisilta paikkakunnilta.

Ruusutarhaseremoniassa oli mukana lähinnä poliiseja sekä Trumpin republikaaniliittolaisia Yhdysvaltain kongressista.

– Amerikkalaiset tietävät totuuden: ilman poliisia on kaaosta, ilman lakia on anarkiaa ja ilman turvallisuutta on katastrofi, Trump julisti puheessaan.

Trump syytteli demokraatteja, senaattori kaipaa lisää toimia

Trumpin allekirjoittaman asetuksen lisäksi sekä demokraatit että republikaanit ovat niin ikään valmistelemassa kongressissa omia ehdotuksiaan poliisin uudistamisesta.

Demokraatit ja kansalaisoikeusjärjestöt arvioivat, että tarvittavien muutosten aikaansaaminen vaatii poliisikulttuurin kokonaisvaltaista uudelleen arviointia, ja jopa leikkauksia poliisin rahoitukseen.

Demokraattisenaattori Chuck Schumer arvioi tiedotteessa, että lisätoimia tarvitaan vielä, vaikka Trump on vihdoin tunnustanut poliisin uudistamisen tarpeen.

– Vaikka presidentti on vihdoin tunnustanut tarpeen poliisin uudistustamiselle, yksi vaatimaton asetus ei hyvitä hänen vuosia kestänyttä tulehtunutta retoriikkaansa ja menettelytapoja, jotka on suunniteltu edellisten vuosien kehitysaskelten peruuttamiseksi, Schumer sanoi.

Schumerin mukaan kongressin tulisi muun muassa hyväksyä laki, joka tekisi sen helpommaksi, että poliisit saadaan tilille väärinkäytöksistä.

Trump syytti tiistaina puheessaan demokraatteja ja muun muassa edeltäjäänsä presidentti Barack Obamaa siitä, etteivät he olleet saaneet puututtua poliisiväkivaltaan.

Uutiskanava CNN :n mukaan Trumpin hallinto on aiemmin pyrkinyt vähentämään poliisilaitosten uudistamiseen pyrkiviä ohjelmia.

Syyskuussa 2017 maan oikeusministeriö ilmoitti, että se leikkaa huomattavasti presidentti Barack Obaman hallintokaudella aloitettua ohjelmaa poliisilaitosten uudistamiseksi.

"On aika muuttaa tapaa, jolla valvomme kaupunkia"

Yhdysvaltain suurin poliisilaitos, New Yorkin poliisi NYPD, lakkauttaa väkivaltarikoksiin keskittyneen siviiliasuisen poliisiyksikkönsä. Yksikön noin 600 poliisia siirretään muihin tehtäviin, muun muassa etsivätyöhön ja korttelipoliiseiksi.

New York Times -lehden mukaan siviilipoliisiyksikkö on ollut mukana useissa epäselvissä ampumavälikohtauksissa. New Yorkin poliiseja on niin ikään syytetty kovista otteista ja pahoinpitelyistä rasismin vastaisissa mielenosoituksissa.

– On aika siirtyä eteenpäin, ja muuttaa sitä tapaa, jolla valvomme tätä kaupunkia. Voimme käyttää älyä ja oveluutta raa'an voiman sijasta, perusteli poliisilaitoksen edustaja Dermot Shea.

New Yorkin poliisivoimissa työskentelee liki 36 000 poliisia.

Yhdysvalloissa on ollut laajoja mielenosoituksia poliisin väkivaltaa ja rasismia vastaan sen jälkeen kun mustaihoinen George Floyd sai surmansa pidätystilanteessa Minneapolisissa kolme viikkoa sitten. Valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuuttia.

Viime perjantaina Georgian osavaltion pääkaupungissa Atlantassa taas 27-vuotias musta mies Rayshard Brooks sai surmansa pidätystilanteessa. Poliisin epäillään ampuneen Brooksia selkään, osuen häneen ainakin kahdesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"
 7. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 8. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 9. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 10. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 13. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 14. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 15. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 11. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 15. Järvenpään kaupunkifestivaalille tulee pöytäpaikkoja 5 000 kuulijalle – "Tilasimme niitä lisää myös ulkomailta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.