Hongkongin kuoppaaman luovutuslain uhka uusiutuu – Kiinan suunnittelema laki voi mahdollistaa rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan

Viime vuonna tekeillä ollut luovutuslaki keräsi suuret määrät kansaa kaduille Hongkongissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Hongkongin kertaalleen kuoppaama luovutuslaki saattaa olla vaarassa toteutua, kun Kiinan suunnittelema uusi turvallisuuslaki voi mahdollistaa tietyistä rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Hongkongista Manner-Kiinaan.

Uutta lakia arvioi RTHK -radiokanavalle Kiina-myönteinen hongkongilaispoliitikko Tam Yiu-chung.

Tam kertoi radiokanavalle, että Manner-Kiinan hallinnolla voisi olla auktoriteetti tietyissä tapauksissa. Hän uskoo edellä mainittuihin kuuluvan muun muassa diplomatiaan liittyvät tapaukset sekä tapaukset, joissa epäillään ulkomaista vaikuttamista.

Kun häneltä kysyttiin siitä, voisiko tämä johtaa hongkongilaisten luovuttamiseen Manner-Kiinaan oikeudenkäyntiä varten, hän vastasi sen olevan mahdollista. Hän kertoi tämän olevan vaihtoehto, jos keskushallinto kokee tarpeelliseksi, ettei asiaa tulisi käsitellä hongkongilaisissa tuomioistuimissa.

Hongkongissa paikallishallinto suunnitteli viime vuonna yhtä lailla rikoksista epäiltyjen luovuttamisen mahdollistavaa lakia, mutta veti lakiesityksen pois kuukausia kestäneiden mielenosoitusten jälkeen. Suunniteltu luovutuslaki oli kipinä, joka käynnisti erityishallintoaluetta ravisuttaneen laajan liikehdinnän, kun mielenosoittajat jalkautuivat kaupungin kaduille vastustamaan lakiesitystä viikko toisensa jälkeen.

Lakiesityksen perumisen jälkeen tilanne ehti jokseenkin rauhoittua erityishallintoalueella. Tilanne on kuitenkin kiristynyt jälleen kevään ja alkukesän aikana, kun Kiinan parlamentti hyväksyi keväällä uuden turvallisuuslain.

Arvostelijat pelkäävät uuden lain käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

"Kiinalla toimivalta erittäin harvoissa tapauksissa"

Tamin kommentit ovat jatkoa aiemmin viikolla laista annetuille lisätiedoille.

Maanantaina Kiinan Hongkongin ja Macaon asioista vastaavan toimiston apulaisjohtaja Deng Zhonghua kertoi, että Manner-Kiinalla on toimivalta joissain "erittäin harvoissa" kansalliseen turvallisuuteen liittyvissä tapauksissa sen jälkeen, kun laki tulee voimaan.

Hongkongilaislehti South China Morning Postin mukaan Deng kertoi paikallisten viranomaisten vastaavan muista tapauksista kuin edellä mainituista turvallisuusasioista. Myös Dengin mainitsemat kansalliseen turvallisuuteen liittyvät tapaukset käsiteltäisiin hänen mukaansa Hongkongin lakien mukaisesti.

Lehden mukaan Deng mainitsi lainsäädäntöjen eroista, mutta vakuutteli niissä olevan perustavanlaatuisia yhtäläisyyksiä, kuten syyttömyysolettama.

South China Morning Postin mukaan Dengin kommentit herättivät kriitikoissa pelkoja muun muassa siitä, voitaisiinko lain avulla jahdata keskushallintoa kritisoivia henkilöitä ja jopa viedä heidät oikeuden eteen mantereen puolelle.

Deng myös painotti lehden mukaan sitä, että Hongkongiin tulee perustaa Manner-Kiinan kansallisen turvallisuuden virasto. Tämä on hänen mukaansa yksiselitteinen vaatimus, joka esitettiin laista päätettäessä.

Järjestöt: Uhkaa hongkongilaisten perusoikeuksia

Kiinassa pysyvän komitean on määrä laatia suunniteltu turvallisuuslaki. South China Morning Postin mukaan laki saattaisi läpäistä komitean mahdollisesti jo tällä viikolla. Uutistoimisto AFP:n mukaan komitealla on istuntoja tällä viikolla torstaina ja perjantaina.

Keskiviikkona 86 kansalaisjärjestöä ja ihmisoikeusryhmää julkaisi yhdessä komitealle osoitetun kirjeen. Kirjeessä muun muassa Amnesty International, Human Rights Watch ja Freedom House vaativat komiteaa vetämään suunnitellun lain pois.

– Kaikki, mitä tiedämme siitä (laista) tähän mennessä, viittaa siihen, että se uhkaa hongkongilaisten perusoikeuksia ja vapauksia, kirjeessä sanottiin.

Kirjeen mukaan laki tekee rikollisiksi toimia, joita on kuvailtu ainakin tähän mennessä hyvin leväperäisesti. Myös hallinnon kritisointi voi kirjeen mukaan lukeutua näihin "rikkomuksiin".

Lakia voidaan järjestöjen mukaan käyttää ihmisoikeuksiaan rauhanomaisesti puolustavia hongkongilaisia vastaan.

Erityishallintoalueella on nähty taas rauhanomaisia protesteja sen jälkeen, kun Kiina ilmoitti suunnittelevansa turvallisuuslakia. Mielenosoitukset ovat kuitenkin olleet pienempiä kuin viime vuonna.

Mellakkapoliisi on puuttunut mielenilmauksiin usein pikaisesti ja perustellut toimia koronaviruksen vuoksi asetetuilla kokoontumisrajoituksilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"
 7. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 8. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 9. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 10. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 13. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 14. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 15. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 11. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 15. Järvenpään kaupunkifestivaalille tulee pöytäpaikkoja 5 000 kuulijalle – "Tilasimme niitä lisää myös ulkomailta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.