Katiska-huumerikosvyyhdin päätekijä Niko Ranta-aho pääsi vapaaksi tutkintavankeudesta – "Hän oli jonkun verran pöllämystynyt"

Käräjäoikeus käsitteli tapausta jo aiemmin tällä viikolla mutta päätti silloin, ettei Ranta-ahoa voida päästää vielä vapaaksi. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Katiska-huumerikosvyyhdin päätekijä Niko Ranta-aho pääsi kuukausia kestäneestä tutkintavankeudesta keskiviikkona. Vapauttamisesta päätti Helsingin käräjäoikeus. Asiasta kertoivat ensin MTV , Ilta-Sanomat ja Iltalehti .

Ranta-aho vietti tutkintavankeudessa eristyksessä yhteensä 338 päivää viime vuoden heinäkuusta lähtien. Tutkintavankeuden alusta saakka Ranta-ahon yhteydenpitoa muihin ihmisiin rajoitettiin tiukasti. Vankeuden aikana Ranta-aho sai pitää yhteyttä ainoastaan vanhempiinsa ja sisaruksiinsa poliisin läsnä ollessa.

Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma kertoo Ranta-ahon olleen helpottunut tutkintavankeuden päättymisestä. Ranta-aho pitää eristystään kohtuuttomana.

– Hän oli jonkun verran pöllämystynyt. Kun tulee tuollaisesta pitkästä vankeudesta yhtäkkiä vapauteen ja saa itse päättää mitä tekee, ei sitä heti pysty kovin analysoimaan että mitä sitä tekee, Kaitaluoma kertoo Ranta-ahon tunnelmista vapautuksen hetkellä.

Syyttäjät vastustivat vapauttamista

Käräjäoikeus perusteli vapauttamista sillä, että niin sanottu Vihdin asia saatiin käsiteltyä oikeudessa. Käräjäoikeus käsitteli vapauttamista jo maanantaina tällä viikolla mutta päätti silloin, ettei Ranta-ahoa voida päästää vielä pois tutkintavankeudesta sotkemisvaaran vuoksi.

Vihdin asiassa on kyse maahan tuodusta viiden kilon kokaiinierästä ja suuresta määrästä amfetamiinia. Kaitaluoman mukaan Vihdin asia on viimeinen Ranta-ahoon kohdistuvista suurista huumesyytteistä. Pienempiä Ranta-ahoon kohdistuvia syytteitä käsitellään vielä syyskuussa.

Syyttäjät vastustivat Ranta-ahon vapauttamista. Heidän mielestään sotkemisvaaran riski on olemassa ensi viikon tiistaihin saakka. Sotkemisvaara tarkoittaa sitä, että epäilty vaikeuttaa asian selvittämistä esimerkiksi hävittämällä todistusaineistoa.

Tiistaina käsitellään Ranta-ahon entisen puolison Sofia Belorfin syytettä rahanpesusta. Ranta-aho on nimetty tapauksessa kuultavaksi.

Päätekijöitä syytetään huumeliigan johtamisesta

Ranta-aho on tunnustanut lähes kaikki syytteet. Häntä on käräjäoikeuden käsittelyissä kuultu keskeisistä Espanjasta Suomeen järjestetyistä huume-eristä. Maaliskuussa Ranta-aho myös johdatti poliisit maastokätköille, joista löytyi kymmeniä kiloja huumeita.

Rikosvyyhdin toinen pääsyytetty, liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg kiistää häneen kohdistetut syytteet.

Syytteiden mukaan Ranta-aho ja Tranberg johtivat huumeorganisaatiota Espanjasta. Syyttäjien mukaan Suomeen on tuotu 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista.

Esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa rikoshyötyä. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 7. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 8. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 9. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 10. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 11. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 12. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 13. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Tiede- ja kulttuurimininisteri Annika Saarikko lupaa tilkitä 140 miljoonan euron huvenneista veikkausvoittovaroista syntyneen aukon tavalla tai toisella

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 11. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 15. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.