Kotisairaalan ex-toimitusjohtajalle murhasyyte Turussa – syyttäjän mukaan henkirikoksen uhriksi joutui saattohoidossa ollut potilas

Syyttäjä on nostanut useita syytteitä kotisairaala Luotsin entistä toimitusjohtajaa vastaan. -Veikko Kaakinen Ville-Veikko Kaakinen / LEHTIKUVA

STT

Syyttäjä on nostanut useita syytteitä Kotisairaala Luotsin entistä toimitusjohtajaa vastaan. Toimitusjohtajana toiminutta sairaanhoitajaa syytetään murhasta, törkeästä kiristyksestä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä väärennyksestä, törkeästä huumausainerikoksesta sekä kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Myös henkilöstöjohtajana toiminutta lääkäriä syytetään rikoksista.

Poliisi on aiemmin kertonut, että rikoksista epäillyt noin 50-vuotias miessairaanhoitaja ja noin 40-vuotias naislääkäri ovat pariskunta, joka on yhdessä pyörittänyt Luotsia Turussa. Turun kaupunki on ostanut Luotsilta muun muassa kotisaattohoitopalveluita vuosina 2011–2014.

Kaupunki ulkoisti poliisin tietojen mukaan yhtiölle noin 185 potilaan hoidon. Tarjouskilpailussa Luotsi oli selvästi halvin. Sittemmin Turun kaupunki siirtyi järjestämään saattohoidon itse.

Syyttäjän mukaan henkirikoksen uhriksi joutui Luotsissa saattohoidossa ollut puolustuskyvytön potilas. Syyttäjä vaatii sairaanhoitajalle rangaistusta murhasta. Kaksi törkeää pahoinpitelyä taas ovat syyttäjän mukaan kohdistuneet tiedottomana olleisiin potilaisiin.

Epäillyssä törkeässä kiristyksessä on kyse Luotsin asiakkaana olleen iäkkään pariskunnan kohtuuttomasta laskuttamisesta.

Törkeässä kavalluksessa Luotsin toimitusjohtajana toimineen sairaanhoitajan epäillään nostaneen itselleen yhtiön varoja huomattavia summia. Lisäksi hänen epäillään väärentäneen huomattavan määrän huumausainetilausasiakirjoja, joilla hän on syyttäjän mukaan saanut laittomasti apteekista suuren määrän vaarallista huumaavaa lääkeainetta.

Lääkäriä syytetään reseptien väärentämisestä

Yhtiön henkilöstöjohtajana toiminutta lääkäriä vastaan on nostettu syytteet törkeästä kiristyksestä ja törkeästä väärennyksestä. Lääkärin epäillään väärentäneen lääkereseptejä siten, että hän on allekirjoittanut lukuisan määrän lääkereseptilomakkeita, joihin joku tai jotkut toiset henkilöt ovat myöhemmin kirjanneet lääkeaineet sekä lääkkeiden saajat. Allekirjoitetut ja jälkeenpäin täytetyt lääkereseptit on syyttäjän mukaan myöhemmin esitetty apteekkiin, josta on saatu resepteihin kirjatut lääkeaineet.

Lisäksi neljä Turun kaupungin entistä tai nykyistä virkamiestä on saanut syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan he ovat laiminlyöneet valvonnan, johon velvoittaa sekä laki että Luotsin kanssa tehty ostopalvelusopimus. Kahden virkamiehen osalta syyttäjä jätti syytteen nostamatta, koska epäillyt rikokset ovat heidän osaltaan vanhentuneet.

Kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen

Epäilty rikoskokonaisuus alkoi syyttäjän mukaan jo joulukuun lopulla 2009 ja päättyi toukokuussa 2015.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen. Juttu käsitellään aikanaan Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Rikosepäilyjen poliisitutkinta on kestänyt noin kaksi vuotta. Poliisin mukaan yrityksen nimi nousi esiin erään toisen rikostutkinnan yhteydessä.

Poliisi ei ole kertonut, mistä toisesta tutkinnasta on kyse. Pariskunnan mies on kuitenkin tuomittu huumausainerikoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen viihdetaiteilija Jari Sillanpäätä koskeneessa huumevyyhdessä. Mies oli tuomion mukaan muun muassa pitänyt hallussaan, käyttänyt ja välittänyt eteenpäin kristallina tunnettua dekstro-metamfetamiinia alle sata grammaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"
 7. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 8. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 9. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 10. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 13. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 14. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 15. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 11. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 15. Järvenpään kaupunkifestivaalille tulee pöytäpaikkoja 5 000 kuulijalle – "Tilasimme niitä lisää myös ulkomailta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.