Nainen ajoi rekkaa kohti kolmivuotias lapsensa kyydissä – hovioikeus korotti rangaistusta

Hovioikeuden mukaan erityistä moitittavuutta osoitti, että naisen teko kohdistui tämän omaan pieneen lapseen, jolla ei ollut mitään mahdollisuutta vaikuttaa tapahtumiin. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Helsingin hovioikeus korotti torstaina rangaistusta jutussa, jossa lääkkeistä ja alkoholista päihtynyt nainen ajoi kolmevuotias lapsensa kyydissään rekkaa kohti.

Kyse oli tapahtumista Loviisassa lokakuussa 2017. Tapahtuma-aikaan 33-vuotias nainen oli ensin hakenut lapsen tämän isältä ja sitten ajanut huoltoasemalle, missä istui autossaan noin tunnin ja otti muun muassa vahvaa kipulääkettä. Huoltoasemalta lähdettyään nainen pysähtyi vielä juomaan viinaa.

Sen jälkeen nainen lähti taas ajamaan, kunnes hän suoralla tieosuudella ohjasi autonsa vastaantulijoiden kaistalle rekkaa päin noin 100 kilometrin tuntivauhdissa. Rekan onnistui väistää niin, että naisen auto osui vain rekan vasempaan kulmaan ja kylkeen. Naisen auto jatkoi matkaa ja törmäsi vielä rekan perässä tulleen auton kylkeen.

Nainen ja lapsen isä olivat eronneet vuonna 2016. Naisen ja lapsen isän välit olivat pysyneet huonoina, ja onnettomuuden aikaan he riitelivät lapsen huoltajuudesta. Käräjäoikeus oli kolme päivää ennen tapahtunutta velvoittanut äidin sakon uhalla sallimaan lapsen ja isän väliset tapaamiset.

Vaaransi myös useiden muiden hengen ja terveyden

Käräjäoikeus tuomitsi naisen neljän vuoden vankeuteen tapon yrityksestä, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjä vaati hovioikeudessa naiselle seitsemän vuoden vankeustuomiota. Nainen sen sijaan vaati rangaistuksensa lieventämistä, koska hänen mukaansa kyseessä ei ollut tahallinen teko vaan onnettomuus, joka johtui lääkkeiden ja alkoholin käytöstä, eli hänen mielestään törkeästä huolimattomuudesta.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että nainen ohjasi autonsa tahallaan vastaantulevan liikenteen kaistalle ja yritti törmätä rekkaan. Hovioikeuden mukaan naisen käytökselle ei ollut nähtävissä muuta selitystä kuin se, että hänen tarkoituksenaan oli tappaa itsensä ja poikansa.

Käräjäoikeus oli katsonut, että naisen tahallisuus oli ollut lievintä astetta, eli nainen ei ollut tarkoittanut aiheuttaa lapsensa kuolemaa vaan oli ainoastaan pitänyt sitä tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena. Hovioikeus arvioi asiaa toisin. Se katsoi, että naisen ja lapsen kuolema jäi toteutumatta vain satunnaisista syistä. Näin ollen naisen tahallisuus oli ylintä astetta, eli kysymys oli niin sanotusta tarkoitustahallisuudesta, hovioikeus sanoi.

Hovioikeuden mukaan erityistä moitittavuutta osoitti, että teko kohdistui naisen omaan pieneen lapseen, jolla ei ollut mitään mahdollisuutta vaikuttaa tapahtumiin. Tapon yritys oli myös omiaan vaarantaman useiden muiden, täysin sattumanvaraisesti valikoituneiden ihmisten hengen ja terveyden, oikeus katsoi.

Nämä seikat huomioonottaen hovioikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus naisen teoista on viisi vuotta vankeutta.

STT ei julkaise naisen nimeä uhrin yksityisyyden suojelemiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"
 7. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 8. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 9. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 10. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 13. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 14. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 15. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 11. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 15. Järvenpään kaupunkifestivaalille tulee pöytäpaikkoja 5 000 kuulijalle – "Tilasimme niitä lisää myös ulkomailta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.