KRP:n päällikkö Lardot katsoo, ettei tietolähteen rekisteröiminen ole vaatinut erillistä suostumusta – "Se tulee automaattisesti kun henkilö ryhtyy tietolähteeksi"

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä kuultiin torstaina KRP:n päällikköä Robin Lardotia. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Keskusrikospoliisin (KRP) päällikön Robin Lardotin mielestä poliisin tietolähteiden rekisteröiminen edellytti lähteiden suostumusta, mutta mitään erillistä lupaa ei siihen tarvittu. Suostumus rekisteröintiin tuli Lardotin mukaan annetuksi samassa yhteydessä, kun ihminen päätti alkaa poliisin tietolähteeksi.

– Suostumus tarvitaan, mutta se tulee automaattisesti, kun henkilö ryhtyy tietolähteeksi, Lardot sanoi torstaina kuulemisessaan Helsingin hovioikeudessa.

Suostumus on ollut keskeinen riidanaihe Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan epäselvyyksiä koskevassa oikeudenkäynnissä. Esimerkiksi huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on kertonut tyhjentäneensä rekisterin, koska tietolähteet peruuttivat suostumuksensa. Hän sanoi aiemmin tällä viikolla omassa kuulemisessaan, että rekisteröinnissä nousi seinä vastaan, kun suostumuksen merkitys ymmärrettiin. "Kuin ilmapallosta olisi lähtenyt ilma", Aarnio sanoi.

Suostumuksen merkityksestä on aiemmin käräjillä kuultu todistajana tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniota. Hänen mukaansa rekisteröinti on mahdollista tehdä ilman suostumusta eikä laissa ole tietolähteille erityistä oikeutta omien tietojensa poistamiseen.

Syyttäjä Mikko Männikkö ja Lardot puivat kauan, mitä tietolähdetoiminnalla tarkoitetaan ja milloin jotakuta voi kutsua poliisin tietolähteeksi. Männikkö kysyi, onko Lardotin mukaan niin, että henkilöä ei voi käyttää tietolähteenä, jos tämä ei suostu rekisteröitäväksi.

– Tietolähdetoiminta toimii niin, että tietolähde ottaa yhteyttä poliisiin, mutta eihän sitä tietoa yhteydenoton tiimoilta oteta, vaan lähdettä mennään tapaamaan ja se on tietolähdetoimintaa. Se ei ole tietolähdetoimintaa, jos lähde ei ole rekisteröity, Lardot sanoi.

– Jos joku ilmoittaa poliisille puhelimitse jotain, niin on vaikea nähdä, että poliisi ei ottaisi vastaan sitä tietoa, hän kuitenkin lisäsi.

"Tänä päivänäkään en tiedä, mikä olisi ollut toinen tapa"

Syyttäjien mukaan Helsingin poliisissa rikottiin lakia 2000-luvun lopulla ja 2010-luvun alussa, kun tietolähderekisteri ensin putsattiin tyhjäksi ja sitten tietolähteiltä vastaanotettiin tietoa merkitsemättä lähteiden käyttöä rekisteriin. He katsovat, ettei valvomatonta ja dokumentoimatonta poliisitoimintaa voi oikeusvaltiossa olla.

Syytteessä ovat Jari Aarnio, kaksi hänen alaistaan sekä poliisijohtoa aina entiseen poliisiylijohtaja Mikko Paateroon asti. Kuten käräjillä myös hovissa kaikki syytetyt kiistävät syytteet.

Syyttäjien mukaan Lardot reagoi liian hitaasti siihen, kun tietolähdetoiminnassa ilmeni ongelmia ja rikkoi näin virkavelvollisuuttaan. Lardotin syyte ajoittuu vuosille 2010–2013, jolloin hän toimi Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä.

– Lardot on väittänyt täyttäneensä toimimisvelvollisuutensa päivittämällä SALPA-määräyksen vuonna 2013. Syyttäjän käsityksen mukaan Lardotin toiminta ei ole ollut riittävää tai riittävän nopeaa, sanotaan syyttäjien valituskirjelmässä.

Asiaan palattiin oikeudenkäynnissä, ja Lardot toisti näkemyksensä, että määräys päivitettiin ajallaan.

– Tänä päivänäkään en tiedä, mikä olisi ollut toinen tapa. Jos määräys aiheuttaa tulkinnanvaraa, ei sitä voida kumota, Lardot sanoi.

Käräjillä kaikki syytteet nurin

Poliisin tietolähteet ovat esimerkiksi rikospiireissä liikkuvia ihmisiä, jotka kertovat poliisille tietoa alamaailman tapahtumista. Tietolähteiden rekisteröinti on tärkeää muun muassa valvonnan takia. Valvonnalla voidaan pitää huolta esimerkiksi sitä, etteivät poliisit katso vinkkaajiensa tekemiä rikoksia läpi sormien.

Tietolähderekisteri oli käytössä 2000-luvun alusta, kunnes Aarnio tuhosi sen vuosien 2007–2008 aikana. Aarnio on perustellut toimintaansa muun muassa sanomalla, että lähteet pelkäsivät paljastuvansa, koska paljastuminen olisi voinut tietää heille hengenvaaraa.

Käräjillä kaikkien kahdeksan syytetyn syytteet kaatuivat. Käräjäoikeuden mukaan tietolähteiden rekisteröintiin ei ollut laillista tapaa, joten se päätyi hylkäämään syytteet.

Oikeus tuli kuitenkin osittain syyttäjän kannalle. Se katsoi, että Helsingin poliisilaitos käytti vuosina 2008–2013 tietolähteitä.

– Helsingin poliisilaitoksessa ei siten noudatettu tietolähdetoiminnan järjestämistä ja toteuttamista koskevia velvoittavia säännöksiä ja määräyksiä.

Oikeus katsoi, että poliisin olisi pitänyt perustaa tietolähteiden rekisteröintiä varten valtakunnallinen tietolähderekisteri. Rekisterin perustamisen laiminlyönnistä ei kuitenkaan syytetty ketään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"
 7. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 8. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 9. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 10. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 13. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 14. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 15. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 11. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 15. Järvenpään kaupunkifestivaalille tulee pöytäpaikkoja 5 000 kuulijalle – "Tilasimme niitä lisää myös ulkomailta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.