Presidentti Niinistö ei ole antanut tänä tai viime vuonna armahduksia

Presidentin esittelyssä tuli perjantaina 28 kielteistä ratkaisua armahdusanomuksiin. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Presidentti Sauli Niinistö ei ole käyttänyt armahdusoikeuttaan tänä tai viime vuonna yhtään kertaa. Presidentin esittelyssä tuli perjantaina 28 kielteistä ratkaisua armahdusanomuksiin.

Viimeksi Niinistö on armahtanut rikoksesta tuomitun vuonna 2018. Tuolloin presidentti teki kaksi myönteistä armahduspäätöstä, kun vuoden aikana ratkaistiin kaikkiaan 64 armahduksen anomusta.

Viime vuonna presidentin esittelyissä ratkaistiin yhteensä 50 armahdusanomusta. Tänä vuonna oli saapunut perjantaihin mennessä 33 armahdusanomusta.

Viimeisten kymmenen kokonaisen vuoden aikana on Suomessa tehty keskimäärin noin 83 armahdusanomusta vuosittain. Muutaman viime vuoden aikana luku on jäänyt tuota pienemmäksi.

"Vähän kuin kuningasajan perinne"

STT pyysi Niinistöltä perjantaina kommentteja hänen armahduslinjastaan. Presidentti on kertonut linjastaan jo aiemmin julkisuudessa, eikä kertaukseen ollut nyt aihetta. Presidentin kansliasta viestitettiin, että kanta on sama kuin ennenkin.

Niinistö kertoi vuonna 2017 STT:lle, että hän ajattelee presidentin armahdusoikeuden olevan jäänne. Hän lisäsi, että olisi itse valmis luopumaan presidentin tekemistä armahduksista. Niinistön mukaan saman arvioinnin voisi hyvin tehdä tuomioistuinlaitoksen sisällä. Elinkautisvankien osalta armahduksista käytäntö on ollut jo vuodesta 2006 lähtien se, että Helsingin hovioikeus voi hakemuksesta vapauttaa elinkautiseen tuomitun ehdonalaiseen.

– Presidentinkin kohdalla armahduksissa on aina korkeimman oikeuden (KKO) lausunto. Tämä on ikään kuin tuplakierros, kun korkein oikeus jo miettii asiaa, Niinistö sanoi.

Niinistön linja ei ole kuitenkaan noudattanut armahduksissa täysin korkeimman oikeuden näkemyksiä: hän on jättänyt armahtamatta kautensa aikana useita ihmisiä, joiden armahtamista KKO puolsi. STT ei ole toistaiseksi saanut tietoa siitä, oliko joistakin tuoreimmista armahdusanomuksista KKO:n puolto vai ei.

Inhimillisesti kohtuuton rangaistus?

Armahdusta voi anoa tuomitun lisäksi joku muu yksityinen henkilö, yhteisö tai viranomainen.

Anomus päätyy ensin oikeusministeriöön, joka tutkii, kuuluuko tapaus presidentin armonantovaltaan vai ei. Jos kuuluu, ministeriö pyytää lausuntoja viranomaisilta.

Oikeusministeriö esittää presidentille joko armahdusta tai anomuksen hylkäämistä.

Armahtaminen ei ole lainvoimaisen tuomion uudelleen arviointi, muuttaminen tai kumoaminen. Armahdus koskee rangaistusta. Presidentti arvioi, muodostuuko rangaistuksen suorittaminen inhimillisesti katsoen kohtuuttomaksi sellaisista syistä, jotka ovat ilmenneet rikoksen ja tuomion antamisen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 7. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 8. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 9. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 10. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 11. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 12. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 13. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 14. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?
 15. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 11. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 15. Järvenpään kaupunkifestivaalille tulee pöytäpaikkoja 5 000 kuulijalle – "Tilasimme niitä lisää myös ulkomailta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.