Syyttäjän mukaan Bad Unionin tuore jäsen ei ole voinut järjestää yli 150 000 ekstaasitabletin maahantuontia – kahta täysjäsentä syytetään nyt huumeiden järjestelystä ja miehen käskyttämisestä

Syytteessä on kaksi United Brotherhoodin lahtelaista täysjäsentä. Syyttäjän mukaan he järjestivät huumeiden salakuljetuksen kuriirin avulla Suomeen ja käskivät ryhmässä alemmassa asemassa olleen miehen vastaanottamaan huumeet ja säilyttämään niitä. HANDOUT / LEHTIKUVA

STT

Lahdessa sijaitsevalle Merrasjärven uimarannalle saapui viime vuoden helmikuussa yli 150 000 ekstaasitablettia. Syyttäjä katsoo, ettei tällainen huume-erä voinut olla rikollisjärjestöön vasta liittyneen ihmisen järjestämä. Syyttäjän mukaan huumelaatikot vastaanottanut kolmekymppinen mies oli vasta vähän ennen toimitusta tullut mukaan United Brotherhoodin alaiseen Bad Union -ryhmään.

– (Hänet) on muutamaa päivää ennen liitetty Lahden United Brotherhoodin viestiryhmään. (Hän) ei ole missään nimessä pystynyt junailemaan (huume-erää), syyttäjä Anna-Riikka Ruuth sanoi tiistaina käräjäoikeudessa.

Syytteessä huumeiden maahantuonnin järjestämisestä on kaksi ainakin tapahtuma-aikaan täysjäsenenä ollutta miestä, joista toinen oli syyttäjän mukaan korkeammassa asemassa.

Syyttäjän mukaan molemmat miehistä vierailivat huume-erää odotettaessa ryhmän Helsingin-osaston kerhotilalla Tuusulassa. Ensimmäisessä tapaamisessa kyse oli syyttäjän mukaan ennakkomaksusta. Huume-erästä oli syyttäjän mukaan menossa 10 000–20 000 tablettia helsinkiläisjäsenille, ja erästä maksettiin tapaamisessa 20 000–30 000 euroa.

Maksusta keskusteltiin osittain paperilapuilla, jotka keskustelun jälkeen poltettiin, syyttäjä sanoo. Ruuthin näkemyksen mukaan lappujen käyttäminen tilakuuntelun pelossa oli ollut käytössä jo aiemmin, mutta polttaminen otettiin käyttöön sen jälkeen, kun lappuja päätyi kesällä 2018 poliisin haltuun.

Syyttäjän mukaan todisteena olevalla videolla näkyy, kuinka rahakuori päätyy helsinkiläisjäseneltä toiselle lahtelaiselle. Kaikki syytetyt, kaksi helsinkiläis- ja kaksi lahtelaisjäsentä, kiistävät ekstaasiin liittyvät syytteet törkeistä huumausainerikoksista.

Syyttäjä: Käynti kerhotilalla kesti vain 10 minuuttia

Huumeet eivät koskaan päätyneet levitykseen asti. Bad Unionin jäsenenä olleen miehen haettua ne uimarannan parkkipaikalta asuntoonsa poliisi otti hänet kiinni ja takavarikoi huumeet. 31-vuotias mies tuomittiin tämän vuoden helmikuussa kahdeksan ja puolen vuoden vankeuteen. Itä-Suomen hovioikeuden tuomio on lainvoimainen

Muutama päivä huumeiden takavarikosta toinen lahtelaismiehistä matkusti Tuusulaan. Syyttäjän mukaan mies meni kertomaan helsinkiläisille, että ekstaasia ei olekaan tulossa. Mies viipyi kerhotilalla vain kymmenen minuuttia, mikä syyttäjän mukaan tukee sitä, että matkan tarkoitus oli ainoastaan ilmoittaa huumekeikan epäonnistumisesta.

Syyttäjän mukaan tapaus on tyypillinen esimerkki siitä, että Bad Unionin jäsenet ovat United Brotherhoodin toiminnassa kaikkein alimmassa asemassa. Heille annetaan kaikkein riskialtteimmat tehtävät, kuten huumeiden säilyttäminen, syyttäjä sanoi.

– Laitetaan alimmalla tasolla oleva jäsen hoitamaan sitä, etteivät ylempänä olevat jäsenet joudu vastuuseen. Tai ainakin niin luultiin, syyttäjä Ruuth sanoi.

"Ehkä päästään villakoiran ytimeen, ehkä ei"

Lahtelaisten sekä helsinkiläisten oikeusavustajat kritisoivat syyttäjien todistelua tulkinnasta ja konkretian puutteesta. Oikeussaliksi muutetussa Vantaan vankilan liikuntasalissa katsottiin esimerkiksi video, jossa syyttäjän mukaan rahakuori vaihtaa omistajaa. Avustajat katsovat, ettei huonolaatuiselta videolta voida erottaa, mitä tilanteessa tapahtuu.

Media seurasi oikeudenkäyntiä videon välityksellä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta, mihin todistevideo ei näkynyt.

Toisen helsinkiläissyytetyn oikeusavustaja kiisti syyttäjän näkemyksen siitä, että syytetty siirtää videolla rahakuorta talouspaperilla.

– Äärimmäisen vaikea tehdä johtopäätöksiä, mitä siellä tapahtuu, sanoi oikeusavustaja Taina Niemi.

Niemen mukaan syytetty käsitteli talouspaperia nenän niistämisen takia, sillä tämä oli flunssassa.

Toisen lahtelaisjäsenen asianajaja sanoi, että syytteitä vastaan on vaikea puolustautua, sillä syyttäjä ei esitä, miten ja milloin väitetty maahantuonnin järjestely on tapahtunut

– On kyllä väite, mutta ei sellaisia tosiseikkoja, että voitaisiin esittää vastanäyttöä, asianajaja Tuomas Turunen sanoi.

– Ehkä päästään villakoiran ytimeen, ehkä ei.

Samoin perustein syyttäjän todistelua on riitauttanut myös United Brotherhoodin johtaja, jonka niskassa ovat raskaimmat syytteet kokonaisuudessa. Kesäkuun alussa erään huumesyytteen käsittelyssä kuultiin tilakuuntelussa tallennettua nauhaa, jolla syyttäjän mukaan kuuluu keskustelu viiden kilon amfetamiinierästä. United Brotherhoodin johtajan Tero Holopaisen oikeusavustajan Ilkka Ukkosen mukaan nauhalla äänekkään musiikin läpi kuului muuta. Holopainen kiistää syytteet jutussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 2. Miko Äijänen harjoittelee kovaa, eikä kilpailuista ole vielä tietoa
 3. Eine-Maria Nieminen avasi koronakesänä pihansa vieraille – "Vanhan luumupuun alle on tultu perheen voimin eväsretkelle"
 4. Nuorille uusia mielenterveyspaveluja Järvenpäässä – alakuloon voi löytyä apua chatistä ja nuorisoasemalta
 5. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 6. Japanissa 75 000 ihmistä on evakuoitu rankkasateiden tieltä
 7. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 8. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 9. Valtiovarainministeri Vanhanen HS:lle: Hallitusohjelman kirjaus 30 000 uudesta työllisestä on voimassa
 10. Monet metsästysseurat kaipaavat kipeästi nuoria riveihinsä – toiset taas saattavat evätä jäsenyyden puuttuvien suhteiden vuoksi
 11. Pubit ja ravintolat aukeavat Englannissa yli sadan päivän jälkeen
 12. Koronavirustartuntoja on maailmanlaajuisesti todettu jo yli 11 miljoonaa – Yhdysvalloissa rikottiin jälleen uusien tartuntojen vuorokausiennätys
 13. Mielensoittajat vastustivat Trumpin itsenäisyyspäiväseremoniaa Rushmoren muistomerkillä – "Olette varastetulla maalla"
 14. Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila – siirtolaiset ovat käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti
 15. Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 2. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 3. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 4. Anssi Kela nautiskeli livekauden avauksessaan Tuusulan Krapilla – "Tosi siistiä että olette täällä!"
 5. Killan koulun tulipalosta epäillään kahta 15-vuotiasta poikaa – rikoskomisario: "Tilanteessa oli kaikki edellytykset tuhoisaan tulipaloon"
 6. Pitkä nollajakso päättyi: Keravalla 3 uutta varmistunutta koronatartuntaa – "Epidemiatilanne ei ole loppunut"
 7. Fortum myy kaukolämpötoimintansa Järvenpäässä – 375 miljoonan kauppa lyödään lukkoon loppuvuonna
 8. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 9. Tältä näyttävät koronakevään pahoinpitelyluvut Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa
 10. 17-vuotias mies menehtyi nokkakolarissa rekan kanssa Hyvinkäällä
 11. Samuli Edelmann ja Irina Krapin puistoon – huippusuosittu konserttisarja sai jatkoa elokuulle
 12. Järvenpään Citymarketin Rinki-ekopiste avattiin jälleen – sijaintiakin vaihdettiin
 13. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 14. Järvenpää soi -kaupunkifestivaali toteutuu elokuussa Rantapuistossa – "Koronamääräyksiä noudatetaan", lupaa järjestäjä.
 15. Tulipalo tuhosi kokonaan asuintalon piharakennuksen Paippisissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.