Saimaan verkkokalastusrajoitukset päättyvät – luonnonsuojeluliitto vetoaa, ettei verkkoja vielä laskettaisi vesille

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan verkot aiheuttavat kuuttien lisäksi myös aikuisten norppien kuolemia sekä kesällä että talvella. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät tänään.

Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa kalastajiin, jotta nämä jättäisivät verkot laskematta vesille myös rajoitusten päätyttyä. Liiton mukaan viime vuonna viisi kuuttia kuoli verkkoihin heti heinäkuun alussa.

Liitto muistuttaa, että löysänieluiset katiskat ovat kiellettyjä keskeisillä elinalueilla vuoden ympäri. Katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetriä.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan verkot aiheuttavat myös aikuisten norppien kuolemia sekä kesällä että talvella.

Huonon pesimätalven jälkeen kuutteja on todennäköisesti Saimaalla viime vuosia vähemmän, liitto kertoo tiedotteessaan. Lisäksi monen kuutin epäillään aloittaneen elämänsä tavallista heiveröisempänä.

Sairaasta norpasta ilmoitettava Metsähallitukselle

Sairaita tai vammautuneita norppia havaitsevat yleensä luonnossa liikkuvat ihmiset. Luonnonvaraista norppaa tulisi katsella kiikarilla, mieluiten vähintään 100 metrin etäisyydeltä, kertoo Metsähallitus tiedotteessa.

Jos norppa vaikuttaa apaattiselta tai näyttää vammautuneelta, voi sitä lähestyä varovaisesti vähintään 15 minuutin tarkkailun jälkeen. Jos norppa ei reagoi ihmisen läheisyyteen 5–10 metrin etäisyydellä, on jotain todennäköisesti vialla.

Metsähallitus muistuttaa, että norppaan ei saa koskea käsin tai millään välineellä. Jos norppa vaikuttaa tarkkailun perusteella sairaalta tai vammautuneelta, siitä tulee ilmoittaa puhelimitse Metsähallitukselle. Norpasta voi ottaa valokuvan mahdollisuuksien mukaan.

Jäällä lepuuttelevan kuutin kanssa on oltava entistä varovaisempi. On tavallista, että saimaannorppaemo jättää kuutin jäälle tai rantakivelle useaksi tunniksi. Kuutin lähietäisyydelle ei saa mennä.

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen

Norppien säilymisen uhkana ovat kalanpyydykset, ilmastonmuutos, rantarakentaminen ja muu ihmisen aiheuttama pesinnän häirintä. Lisäksi norppakannan pieni koko ja hajanaisuus Saimaalla ovat uhkana lajin säilymiselle, kertoo Metsähallitus.

Metsähallituksen mukaan saimaannorppakanta pieneni 1980-luvun alkupuolelle saakka. Norppakannan koko on pikkuhiljaa kasvanut tuolloin aloitettujen suojelutoimien ansiosta. Varsinkin kuuttien eloonjäämismahdollisuudet ovat parantuneet.

Vain Saimaassa elävä norpan alalaji saimaannorppa on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Saimaannorpan kannaksi arvioidaan runsaat 400 yksilöä, kertoo WWF.

Saimaannorppa jäi eristyksiin noin 8 000 vuotta sitten, kun Saimaan ja Itämeren yhteys katkesi jääkauden jälkeen maan kohoamisen myötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 2. Miko Äijänen harjoittelee kovaa, eikä kilpailuista ole vielä tietoa
 3. Eine-Maria Nieminen avasi koronakesänä pihansa vieraille – "Vanhan luumupuun alle on tultu perheen voimin eväsretkelle"
 4. Nuorille uusia mielenterveyspaveluja Järvenpäässä – alakuloon voi löytyä apua chatistä ja nuorisoasemalta
 5. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 6. Japanissa 75 000 ihmistä on evakuoitu rankkasateiden tieltä
 7. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 8. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 9. Valtiovarainministeri Vanhanen HS:lle: Hallitusohjelman kirjaus 30 000 uudesta työllisestä on voimassa
 10. Monet metsästysseurat kaipaavat kipeästi nuoria riveihinsä – toiset taas saattavat evätä jäsenyyden puuttuvien suhteiden vuoksi
 11. Pubit ja ravintolat aukeavat Englannissa yli sadan päivän jälkeen
 12. Koronavirustartuntoja on maailmanlaajuisesti todettu jo yli 11 miljoonaa – Yhdysvalloissa rikottiin jälleen uusien tartuntojen vuorokausiennätys
 13. Mielensoittajat vastustivat Trumpin itsenäisyyspäiväseremoniaa Rushmoren muistomerkillä – "Olette varastetulla maalla"
 14. Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila – siirtolaiset ovat käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti
 15. Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 2. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 3. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 4. Anssi Kela nautiskeli livekauden avauksessaan Tuusulan Krapilla – "Tosi siistiä että olette täällä!"
 5. Killan koulun tulipalosta epäillään kahta 15-vuotiasta poikaa – rikoskomisario: "Tilanteessa oli kaikki edellytykset tuhoisaan tulipaloon"
 6. Pitkä nollajakso päättyi: Keravalla 3 uutta varmistunutta koronatartuntaa – "Epidemiatilanne ei ole loppunut"
 7. Fortum myy kaukolämpötoimintansa Järvenpäässä – 375 miljoonan kauppa lyödään lukkoon loppuvuonna
 8. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 9. Tältä näyttävät koronakevään pahoinpitelyluvut Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa
 10. 17-vuotias mies menehtyi nokkakolarissa rekan kanssa Hyvinkäällä
 11. Samuli Edelmann ja Irina Krapin puistoon – huippusuosittu konserttisarja sai jatkoa elokuulle
 12. Järvenpään Citymarketin Rinki-ekopiste avattiin jälleen – sijaintiakin vaihdettiin
 13. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 14. Järvenpää soi -kaupunkifestivaali toteutuu elokuussa Rantapuistossa – "Koronamääräyksiä noudatetaan", lupaa järjestäjä.
 15. Tulipalo tuhosi kokonaan asuintalon piharakennuksen Paippisissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.