Matkailu- ja ravintolapalvelujen kysyntä edelleen heikkoa – alan järjestö vaatii lisää rajoitusten purkuja

MaRan mukaan etenkin matkustusrajoitukset ja ulkomaisten asiakkaiden puute näkyvät matkailu- ja ravintola-alan yritysten palveluiden kysynnän heikkenemisenä. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Matkailu- ja ravintola-alan palveluiden kysyntä oli heikkoa kesäkuun alusta juhannukseen, ilmenee Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan teettämästä kyselystä. Vastausten perusteella yritysten näkymät ovat heikot myös loppukesän osalta.

Vaikka koronavirusepidemian vuoksi asetettuja kokoontumis- ja matkustusajoituksia on lievennetty, ne eivät järjestön mukaan ole riittäviä. Etenkin matkustusrajoitukset ja ulkomaisten asiakkaiden puute näkyvät järjestön mukaan matkailu- ja ravintola-alan yritysten palveluiden kysynnän heikkenemisenä.

Järjestön mukaan hallituksen tulisi purkaa kokoontumis- ja matkustusrajoituksia niin pian kuin mahdollista.

– Suomen matkailualan kannalta suuren ongelman muodostaa se, että viidestä suuresta lähtömaasta neljästä eli Venäjältä, Ruotsista, Britanniasta ja Kiinasta ei saa vielä matkustaa Suomeen. Ymmärrämme, ettei näistä maista voida vielä matkustaa Suomeen, mutta tilanne vaikeuttaa kotimaisen matkailu- ja ravintola-alan ahdinkoa, kun samanaikaisesti Suomesta voidaan matkustaa useisiin suosikkikohteisiin ulkomailla, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa toteaa tiedoteessa.

Hänen mukaansa kysyntä on pitkälle ensi vuoteen kotimaisten asiakkaiden varassa.

– Erityisen ongelmallinen tilanne on tulevan talvimatkailusesongin yrityksille. Myös etätyösuositukset tulisi purkaa mahdollisimman pian, Lappi sanoo.

Lisäksi järjestö katsoo, että hallituksen tulisi laskea kotimaan henkilöliikenteen, majoituksen sekä kulttuuri- ja liikuntapalvelujen arvonlisävero kahden vuoden määräajaksi viiteen prosenttiin. Sen lisäksi ravintolapalvelujen arvonlisävero tulisi järjestön mukaan alentaa 10 prosenttiin vuoden määräajaksi.

Liikenneasemilla tilanne parempi

Poikkeuksellinen kevät ja alkukesä on kurittanut etenkin festivaaleja. Kyselystä ilmenee, että festivaaleista lähes 90 prosenttia on menettänyt vähintään 90 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. Kaksi kolmesta ei ole voinut kutsua työntekijöitä lainkaan töihin. Siitä huolimatta yksikään festivaaleja järjestävä yritys ei katso olevansa konkurssiuhan alla puolen vuoden kuluttua.

Kylpylöistä yli 80 prosenttia ja hotelleista yli 70 prosenttia on menettänyt vähintään puolet liikevaihdostaan kesäkuussa. Kylpylöistä lähes kolmannes ei ole voinut kutsua työntekijöitä lainkaan töihin kesäkuussa. Lähes viidennes kylpylöistä arvelee konkurssin uhkaavan alla puolen vuoden kuluttua. Huvipuistoista yli 70 prosenttia on menettänyt puolet liikevaihdostaan kesäkuussa.

Kyselyyn vastanneista hotelleista yli puolessa henkilökunnasta on lomautettuna edelleen yli 40 prosenttia. Viidennes hotelleista on edelleen lomauttanut kaikki työntekijänsä.

Ravintoloista ja kahviloista yli puolet on menettänyt ainakin puolet liikevaihdostaan kesäkuussa. Hotelleista, ravintoloista ja kahviloista joka kymmenes arvioi olevansa konkurssiuhan alla puolen vuoden kuluttua.

Kyselyn perusteella liikenneasemien tilanne on hieman parempi. Liikenneasemista yli puolet on menettänyt vähintään kolmanneksen liikevaihdostaan kesäkuussa. Puolet liikenneasemista on kutsunut vähintään 80 prosenttia henkilökunnasta töihin. Puolen vuoden päästä häämöttävään konkurssiuhkaan uskoo vain kuusi prosenttia liikenneasemista.

MaRan jäsenkysely toteutettiin 23.–25. kesäkuuta. Siihen saatiin 635 vastausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 2. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 3. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 4. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 5. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 6. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 7. Järvenpään poliisiasema elinkaarensa päässä – ratkaisu uusista tiloista löytymässä? "Mitään päätöksiä ei ole tehty"
 8. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 9. Arvokasta kulttuurihistoriaa konservoidaan esiin seinistä Järvenpäässä – "Hän on nyt pinnalla"
 10. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 11. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 12. Anssi Kela nautiskeli livekauden avauksessaan Tuusulan Krapilla – "Tosi siistiä että olette täällä!"
 13. Keravalla otetaan pian käyttöön Suomen suurin avovankila – katso, minkälaisissa tiloissa lähes 140 vankia suorittavat tuomiotaan
 14. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 15. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.