Sarjakuristaja Michael Penttilä on valittanut murhatuomiostaan korkeimpaan oikeuteen – väittää tutkintaa asenteelliseksi

Michael Penttilä muun muassa moittii asian esitutkintaa asenteelliseksi. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Sarjakuristaja Michael Penttilä vaatii korkeinta oikeutta (KKO) ottamaan murhatuomionsa käsittelyyn. Penttilä katsoo, että syyte murhasta pitäisi hylätä ja hänet pitäisi tuomita sen sijaan taposta määräaikaiseen vankeusrangaistukseen.

Penttilä kuristi toissa vuoden keväällä viisikymppisen naisen hengiltä tämän asunnossa Helsingin Kalliossa. Oikeuden mukaan hän käytti väkivallassa käsiä, nahkavyötä ja sukkahousuja.

Penttilä oli kertomansa mukaan mennyt uhrin asunnolle tarkoituksenaan saada intiimihierontaa. Henkirikoksen jälkeen Penttilä vietti uhrin asunnossa yli kaksi vuorokautta ja oikeuden mukaan pyrki hävittämään jälkensä.

Penttilä tuomittiin huhtikuussa elinkautiseen murhasta Helsingin hovioikeudessa. Penttilälle tehdyn mielentilatutkimuksen perusteella oikeus katsoi, että hän oli tekohetkellä syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa seurauksen.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden tavoin tekoa erityisen raakana ja julmana sekä kokonaisuutena arvioiden törkeänä. Hovioikeuden mielestä usean eri tekovälineen käyttäminen kertoi sitkeästä surmaamispyrkimyksestä. Lisäksi pitkittynyt tekotapa aiheutti uhrille suuria tuskia ja Penttilä jatkoi puolustuskyvyttömän uhrin kuristamista, tuomiossa todetaan.

Myös käräjillä Penttilä tuomittiin elinkautiseen murhasta.

Penttilä kiistää pitkittäneensä tekoa

Tänään kirjatussa valituslupahakemuksessa Penttilä muun muassa moittii asian esitutkintaa asenteelliseksi. Penttilän mukaan hänestä tehdyssä dokumentissa poliisit sanovat, että tutkinnassa on pyritty saamaan Penttilä tuomituksi murhasta ja pidetyksi vankilassa.

– Ottaen huomioon tämä esitutkintaan liittyvä asenteellisuus ja edelleen se, että tällä on voinut olla vaikutusta koko tutkintaan ja sen sisältöön, korkeimman oikeuden käsittely asiassa on tarpeen, valituslupahakemuksessa sanotaan.

Penttilän mukaan hovioikeus on arvioinut väärin asiassa esitettyä näyttöä. Syytettä on hänen mukaansa täydennetty käräjäkäsittelyä edeltävänä iltana, jolloin siihen on lisätty väite teon pitkittämisestä ja useista tekovälineistä. Penttilän kirjallinen vastaus taas on kohdistunut syytteen alkuperäiseen muotoiluun.

Penttilä kiistää, että olisi pyrkinyt tahallisesti pitkittämään tekoaan. Hänen mukaansa pitkittämisestä ei ole näyttöä.

– Asiassa ei myöskään ole näytetty sitä, että uhri olisi kärsinyt voimakkaista kivuista tai tuskasta ennen kuolemaansa, valituksessa sanotaan.

Penttilä on myös kiistänyt menneensä uhrin asunnolle surmaamistarkoituksessa. Hänen mukaansa tilanne kärjistyi naisen luona tämän tunnistettua hänet.

– Uhri on ruvennut huutamaan ja haukkumaan Penttilää friikiksi sekä sarjakuristajaksi. Penttilä on joutunut paniikkiin ja tarttunut uhria kaksin käsin kaulasta ja kuristanut, vastauksessa sanotaan.

Penttilän mukaan hän teki henkirikoksen pikaistuksissaan.

Tuomittu aiemmin kolmesta kuristamalla tehdystä henkirikoksesta

Penttilä on aiemmin kuristanut hengiltä äitinsä, 12-vuotiaan tytön ja naistuttavansa. Hänet on tuomittu näistä rikoksista eripituisiin vankeusrangaistuksiin. Henkirikosten lisäksi hänellä on tuomiot muun muassa törkeästä raiskauksesta, vapaudenriistosta ja kolmesta törkeästä pahoinpitelystä.

Toissa vuonna hovioikeus tuomitsi Penttilän kahden ja puolen vuoden vankeuteen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Hovioikeuden tuomion mukaan hän oli laatinut suunnitelman kuristaa samassa taloyhtiössä asuvaa 17-vuotiasta tyttöä. Oikeuden mukaan päämääränä oli vähintäänkin pahoinpidellä tyttöä törkeästi, mutta ei välttämättä käyttää kuolemaan johtavaa väkivaltaa.

Hovioikeudelle kyseistä tuomiota varten lausunnon antanut erikoispsykologi totesi, että Penttilällä on seksuaalinen tarve, jota tämä ei kykene täysin hallitsemaan. Hovioikeus katsoi lausuntoon ja aiempaan rikoshistoriaan nojaten, että Penttilällä on pakonomainen tarve kuristaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 7. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 8. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 9. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 10. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 11. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 12. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 13. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Tiede- ja kulttuurimininisteri Annika Saarikko lupaa tilkitä 140 miljoonan euron huvenneista veikkausvoittovaroista syntyneen aukon tavalla tai toisella

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 11. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 15. Järvenpään kaupunkifestivaalille tulee pöytäpaikkoja 5 000 kuulijalle – "Tilasimme niitä lisää myös ulkomailta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.