Hongkongissa nostettiin ensimmäiset syytteet turvallisuuslain rikkomisesta – hongkongilaiset putsaavat kiireisesti sometileiltään Kiinaa arvostelevia kirjoituksia

Uusi turvallisuuslaki antoi poliisille laajemmat valtuudet muun muassa kuunnella hongkongilaisten puhelimia ja seurata viestiliikennettä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Hongkongin poliisi on nostanut ensimmäiset syytteet uuden turvallisuuslain rikkomisesta. Poliisi ilmoitti perjantaina, että syytteet nostettiin 23-vuotiasta hongkongilaista miestä vastaan. Häntä epäillään separatismiin yllyttämisestä ja terrorismista.

Poliisin mukaan mies ajoi mielenosoitusten aikana moottoripyörällään tahallaan päin poliisiryhmää. Paikallistelevision kuvanauhalla näkyy tilanne, jossa moottoripyöräilijä ajoi kantaen lippua, jossa oli teksti "Vapauttakaa Hongkong, aikamme vallankumous". Kuljettaja kääntyi sivukadulle ja törmäsi ryhmään mellakkapoliiseja.

Mies kaatui ja hänet otettiin saman tien kiinni. Poliisin mukaan kolarissa loukkaantui kolme poliisia. Syytetty ei ollut paikalla oikeudessa kuulemassa syytteistä. Puolustusasianajajan mukaan hän on edelleen sairaalassa luunmurtuman takia.

Poliisi ilmoitti aiemmin miehen olevan 24-vuotias.

Kiinan pikavauhtia voimaan saattama turvallisuuslaki astui voimaan tiistaina. Poliisi otti heti seuraavana päivänä kiinni 370 ihmistä, joista kymmenen uuden turvallisuuslain perusteella. Turvallisuuslain rikkomisesta on säädetty ankaria rangaistuksia, ja niistä voi enimmillään saada elinkautisia vankeustuomioita.

Turvallisuuslaki määrittelee terrorismiksi muun muassa hyökkäykset ajoneuvoja ja liikenneverkostoja vastaan.

Uuden turvallisuusviraston vetäjäksi tiukan linjan johtaja

Kiina on nimittänyt Hongkongin uuden turvallisuusviraston johtajaksi tiukan linjan miehen, joka on tullut tunnetuksi mielenosoitusten kovaotteisesta tukahduttamisesta. Zheng Yanxiong tulee johtamaan laajoilla valtuuksia varustettua virastoa, jonka perustamisesta säädetään tiistaina voimaan tulleessa turvallisuuslaissa.

Virastolla on oikeudet sekä tutkia epäiltyjä rikoksia että nostaa niistä syytteitä, ja se voi siirtää kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tapauksia Manner-Kiinan viranomaisten käsittelyyn.

Zheng, 56, yleni kommunistipuolueen riveissä Hongkongiin rajautuvassa Guangdongin maakunnassa. Hän tukahdutti siellä sijaitsevassa Wukanin kylässä väkivaltaisiksi äityneitä korruption vastaisia mielenosoituksia.

Sometilejä siivotaan kuumeisesti

Pikavauhtia säädetty uusi turvallisuuslaki on saanut monet erityishallintoalueen asukkaat ryhtymään pikaisiin siivoustoimiin sosiaalisen median tileillään. Laki määrää kovia rangaistuksia muun muassa itsenäisyyden kannattamisesta.

Paikallinen poliisi on saanut aiempaa laajemmat valtuudet seurata epäiltyjä muun muassa puhelimia kuuntelemalla ja viestiliikennettä seuraamalla.

Monet hongkongilaiset ovat reagoineet poistamalla sosiaalisesta mediasta vanhoja kirjoituksiaan, siirtymällä paremman tietoturvan palveluihin sekä muuttamalla tiliensä yksityisyysasetuksia.

– Vaihdon profiilini nimen ja muutin tilini yksityiseksi, jotta työnantajani ei voi nähdä tulevia postauksiani, joita voisi pitää Kiinaa loukkaavina tai turvallisuuslain vastaisina, kertoi suuryhtiön työntekijä Paul, joka sanoo työnantajansa olevan Kiina-mielinen.

Paul-nimellä esiintynyt mies sanoi aikovansa olla jatkossa hyvin varovainen, koska pelkää että työkaverit tai jopa ystävät voivat ilmoittaa hänen postauksistaan Kiinalle.

Lain astuttua voimaan tiistaina monet hongkongilaiset ilmoittivat Twitterissä tai muissa somepalveluissa jättävänsä ne. Osa jakoi neuvoja nettiturvallisuudesta ja muutamat ilmoittivat siirtyvänsä viestipalvelu Signaliin, koska pitävät sitä turvallisempana.

Juridinen palomuuri kaadettiin

Kiina on ilmoittanut, että osa turvallisuuslain vastaisista rikkomuksista käsitellään Manner-Kiinassa. Se tarkoittaa loppua juridiselle palomuurille joka on ollut Kiinan ja Hongkongin välillä siitä lähtien kun erityishallintoalue siirtyi Kiinan hallintaan vuonna 1997. Uusi turvallisuuslaki sallii myös sen, että Kiinan turvallisuuspalvelut aloittavat toimintansa Hongkongissa.

Virtuaalisia erillisverkkoja eli VPN-palveluja tarjoavat yhtiöt kertovat, että ohjelmien lataukset ovat kasvaneet turvallisuuslain myötä selväksi. VPN:n avulla netin käyttäjä voi suojata nettiyhteytensä ja sijaintinsa. Kiinassa monien VPN-palvelujen käyttö on estetty.

Billie, 24-vuotias paikallishallinnon edustajan avustaja, kertoo ottaneensa VPN-palvelun käyttöön toukokuussa, kun Kiina kertoi suunnitelmistaan uuden lain säätämiseksi. Hän on karsinut useita sosiaalisen median seuraajiaan ja poistanut joitakin "kyseenalaisia" postauksia, vaikka uuden turvallisuuslain ei pitäisi olla takautuva.

– Hävettää ja nolottaa. En olisi halunnut tehdä tätä, mutta minusta tuntui että minun on pakko, selviytyäkseni, nuori mies sanoi AFP:lle.

– Osa minua on kadonnut.

Siivousoperaatio ei ole koskenut vain digitaalisia seiniä. Monet demokratialiikettä tukeneet kaupat ja ravintolat ovat poistaneet "Lennon-seinänsä", eli ilmoitustaulut joilla tuetaan mielenosoituksia tai moititaan Kiinan johtoa.

Demokratia-aktivisti Gordon Lam kertoi ainakin yhden ravintolan saaneen poliisilta varoituksen, että taulu saattaa olla turvallisuuslain vastainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"
 7. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 8. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 9. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 10. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 13. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 14. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 15. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 11. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 15. Järvenpään kaupunkifestivaalille tulee pöytäpaikkoja 5 000 kuulijalle – "Tilasimme niitä lisää myös ulkomailta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.