Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"

Finnair kertoo arvioivansa elokuussa tulevan talvikauden lentoja useisiin kaupunkeihin, joihin lennot on keskeytetty kesäkauden ajaksi. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Kesäkauden lentojen keskeyttämisestä kärsivissä kaupungeissa ei ole paljoa toivoa, että Finnairin lennot palautuisivat kovin nopeasti, vaikka matkustusrajoituksia puretaan koronakriisin helpotuttua.

– Ei ole olemassa sellaista indikaatiota, että lennot palautuisivat, kertoo Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sundberg.

Finnairilta saattaa puolestaan olla luvassa lisää pettymyksen aihetta Kokkolalle, Kemille, Jyväskylälle, Joensuulle ja Kajaanille, joihin lennot on keskeytetty kesäkauden ajaksi.

– Arvioimme talvikauden 2020–2021 lentojen tilanteen näiden kaupunkien osalta elokuussa, kun meillä on parempi näkyvyys siihen, miten kysyntä yleisesti verkostossamme lähtee kehittymään, sanoo Finnairin myyntijohtaja Mikko Turtiainen.

Hänen mukaansa kyseiset reitit ovat jo pitkään olleet heikkoja. Hän huomauttaa myös, että lentoliikenteen paluu viime vuoden tasolle kestää arviolta 2–3 vuotta.

Sundberg painottaa, että Kokkolan alueen elinkeinoelämällä on paljon matkustustarvetta jo syyskuusta lähtien. Monissa maakuntakaupungeissa matkustustarvetta on nimenomaan Helsinki-Vantaan lentokentän kautta ulkomaille eikä pelkästään Helsinkiin.

Kaupungit neuvottelevat säännöllisesti Finnairin kanssa tilanteestaan. Kokkolalla oli palaveri torstaina. Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen kertoo, että Joensuulla on tapaaminen maanantaina.

– Totta kai haluamme, että lennot alkavat mahdollisimman pian taas Joensuuhun, Karjalainen sanoo.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo puolestaan, että kaupunki käy keskusteluja myös Finnairin enemmistöomistajan valtion kanssa.

Hän arvioi, ettei Finnairilla ole mitään sen kaltaista päätöstä, ettei lentoja palautettaisi, vaan yhtiö jatkaa tilanteen tarkkailua.

– Jos kaupallinen kannattavuus palautuu, myös lennot palautuvat. Esimerkiksi Helsinki–Jyväskylä-yhteys oli kannattava ennen koronaa erityisesti kansainvälisten jatkoyhteyksien takia, Koivisto korostaa.

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen luonnehtii kuitenkin tilannetta sellaiseksi, etteivät keskustelut Finnairin kanssa ole olleet vakavia.

– Elokuussa on seuraava palaveri, ja Finnair on ilmoittanut, että he pohtivat tilannetta elokuun puoliväliin mennessä. Se on viimeisin tieto, Nissinen sanoo.

Lennot Lappeenrannasta ovat alkaneet, Porista alkamassa

Lappeenrannan lentokentältä alkoivat koronakriisin vuoksi keskeytyneet Ryanairin lennot Bergamoon Italiaan keskiviikkona, kerrotaan Saimaan lentoaseman säätiöstä. Muut reitit Berliinistä, Wienistä ja Budapestistä ovat alkamassa lokakuun lopussa.

Lappeenrannan lentokenttä ei ole valtion omistaman lentokenttäoperaattorin Finavian omistama, vaan säätiö omistaa kentän. Finnairilla ei ole reittiä Lappeenrantaan.

Finnairilla ei ole myöskään reittiä Poriin. Lentokenttäoperaattori Finavian mukaan lentoyhtiö Karhu-Aero aloittaa kuitenkin maanantaina lennot arkisin kaksi kertaa päivässä Porin ja Helsingin välillä heinäkuun loppuun saakka.

Finnair kertoi toukokuussa, että kotimaan lentoja ja kohteita lisätään heinäkuussa. Finnair lentää kotimaassa Kuopioon, Maarianhaminaan, Ouluun, Rovaniemelle, Turkuun ja Vaasaan. Elokuussa alkavat lennot Ivaloon ja Kittilään ja syyskuussa lennot Kuusamoon ja Tampereelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 2. Tuusulan minikirkko ihastuttaa asuntomessuilla – myös miniversiossa vierailevat papit vuoropäivinä
 3. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 4. PKKU haastaa JäPSin Keski-Uudenmaan Derbyssä lauantaina – "On luvassa kuuma ilma jo valmiiksi, ja jos ei niin luvassa on ainakin kuuma peli"
 5. Tuusulan siemenseospussit vietiin käsistä – kuntalaisten innostus paikkasi kunnan osin mönkään menneitä kylvösuunnitelmia
 6. Pääkirjoitus: Koronatesteihin päästävä nopeasti
 7. Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä
 8. Järvenpää Soi -festivaali on myyty loppuun – kerää tänä vuonna 10 000 kävijää
 9. Marjastus: Suomen marjametsissä on paljon muutakin maistettavaa kuin mustikka – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen kehottaa ottamaan metsään muun muassa kumisaappaat, ensiapuvälineet ja vesipullon
 10. Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa
 11. Hannu-Pekka Laihon kolumni: Muutkin hyötyvät messuista
 12. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 13. Bukarestista Suomeen saapuvat lentomatkustajat ovat ensimmäisiä, jotka ohjataan suoraan koronatesteihin – testeistä voi toistaiseksi vielä kieltäytyä
 14. S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä
 15. Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 5. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 6. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 7. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 8. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 9. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 10. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 11. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 12. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 13. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 14. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.