Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena on lopullisesti hylätty – Hallituslähde: Viinien ulosmyyntiä ravintoloista ei harkittu hallituksessa

Kotimaisia pienpanimo-oluita Pien-olutkaupassa Helsingissä. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena on kuopattu lopullisesti. Hallituslähteistä kerrotaan STT:lle, että hallituspuolueiden kärkiministerien muodostama viisikko käsitteli asiaa torstaina ja päätyi siihen, ettei pienpanimoiden etämyyntiä edistetä.

Vastuuministerinä toimiva perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) oli kertonut viisikolle, että etämyyntiä ei pystytä edistämään koronatukitoimena.

Oikeusministeriössä oli todettu jo aiemmin, että etämyyntiä ei voida kiireellisenä koronatoimena tehdä mahdolliseksi. Normaalina lainsäädäntönä sen salliminen olisi pitkä prosessi. Uudistaminen olisi edellyttänyt muun muassa muutosehdotuksen ilmoittamista EU-komissiolle. Tätä seuraisi useampi kuukausi odotusaikaa.

Lisäksi hallituksen olisi voinut olla vaikeaa perustella eduskunnalle, miksi juuri pienpanimoiden tukeminen on kiireellinen asia.

Hallituslähteiden mukaan tavoitteena on suunnitella pysyvämpiä keinoja pienpanimoiden tukemiseksi esimerkiksi alkoholiverotuksen keinoin. Lisäksi on tarkoitus selvittää, voitaisiinko pienpanimoiden tuotteiden saatavuutta parantaa Alkon kautta.

Keväällä keskusteltiin myös ravintoloiden oikeudesta myydä ulos mietoja viinejä väliaikaisesti. Asiaa ei tiettävästi ole otettu hallituksen sisällä aktiiviseen harkintaan missään vaiheessa.

"Hukataan verotuloja ja siirretään rahaa ulkomaille"

Keskustelu pienpanimoiden oikeudesta myydä tuotteitaan verkkokauppansa kautta kotiin kuljetettuna alkoi huhtikuussa, kun Pienpanimoliitto vetosi asiassa hallitukseen. Nykyisellä alkoholilailla myynnin on tapahduttava panimossa.

Toukokuussa hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät, että hallitus aloittaa valmistelun etämyynnin sallimiseksi. Sen jälkeen hallituspuolueista ei löytynyt yhteistä linjausta asian edistämisestä. Lakiluonnosvaiheeseen valmistelussa ei päästy.

Etämyynnin kuoppaaminen koronatukitoimena on pettymys, kertoo Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä. Samaan aikaan ulkomaiset toimijat ovat myyneet tuotteitaan laillisesti etämyyntinä Suomeen.

Mäkelän mukaan joissakin panimoissa saatetaan miettiä yritysten perustamista ulkomaille, jolloin olutta voidaan myydä verkkokaupan kautta laillisesti.

– Jos se yleistyy, niin mitä järkeä sitä on kannustaa poliittisesti ja ekologisesti? Samalla hukataan verotuloja ja siirretään rahaa ulkomaille, Mäkelä sanoo.

Eduskunnasta löytyi jo keväällä tukea etämyynnin sallimiselle. Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykosken huhtikuussa tekemän lakialoitteen allekirjoitti 110 kansanedustajaa useista puolueista.

Pienpanimoliiton Mäkelä luottaa siihen, että lakialoite tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Mäkelän mukaan silloin voi kuitenkin olla liian myöhäistä auttaa osaa koronasta kärsineitä panimoita.

Etämyynnin kuoppaamisesta uutisoi ensin Helsingin Sanomat .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"
 2. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 3. Tuusulan minikirkko ihastuttaa asuntomessuilla – myös miniversiossa vierailevat papit vuoropäivinä
 4. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 5. PKKU haastaa JäPSin Keski-Uudenmaan Derbyssä lauantaina – "On luvassa kuuma ilma jo valmiiksi, ja jos ei niin luvassa on ainakin kuuma peli"
 6. Joensuu oli Superpesiksessä Mailoista vahvempi – KPL:n Jere Dahlström ylitti 1 400 kotiutuksen rajan
 7. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 8. Pääkirjoitus: Koronatesteihin päästävä nopeasti
 9. Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä
 10. Järvenpää Soi -festivaali on myyty loppuun – kerää tänä vuonna 10 000 kävijää
 11. Marjastus: Suomen marjametsissä on paljon muutakin maistettavaa kuin mustikka – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen kehottaa ottamaan metsään muun muassa kumisaappaat, ensiapuvälineet ja vesipullon
 12. Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa
 13. Hannu-Pekka Laihon kolumni: Muutkin hyötyvät messuista
 14. Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 16 kuollut, kymmeniä loukkaantunut
 15. Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 6. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 7. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 8. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 9. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 10. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 13. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 14. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.