Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Matkanjärjestäjistä esimerkiksi Aurinkomatkat ja TUI ovat käynnistämässä lentojaan uudelleen muun muassa Kreikkaan. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Matkatoimistojen mukaan suomalaiset ovat intoutuneet jo varaamaan lentoja etelän lomakohteisiin.

Matkanjärjestäjistä esimerkiksi Aurinkomatkat ja TUI ovat käynnistämässä lentojaan uudelleen muun muassa Kreikkaan. Yhtiöiden mukaan koronatilanne ei näytä varjostavan ainakaan suomalaisista osan matkailuintoa, ja lentoja aiotaan kysynnän vuoksi jopa lisätä.

Lentojen määrä tosin on yhä varsin minimaalinen.

Aurinkomatkoilla on Kreikan lentojen osalta elokuussa käytössä noin 30 prosenttia normaalista kapasiteetista. Näistä lennoista on myyty loppuun jo 80 prosenttia.

– Olemme tuplanneet Rodoksen matkatarjonnan. Sinne oltiin lentämässä kerran viikossa, mutta nyt lennämme kahdesti viikossa, kertoo Aurinkomatkojen viestinnän asiantuntija Mari Kanerva.

– Suomalaisilla tuntuu selkeästi olevan patoutunutta matkustustarvetta, hän lisää.

Myös TUIlta kerrotaan, että lentojen myynti on lähtenyt hyvin käyntiin. Yhtiö lentää heinä–elokuussa kahteen kohteeseen, Rodokselle ja Kreetalle. Muut kohteet ovat vielä toistaiseksi peruttuina.

– Kaksi ensimmäistä lentoamme on jo myyty täyteen, jonka vuoksi olemme lisänneet jo yhden lisälennon Kreetalle, kertoo TUIn viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.

Ulkoministeriö kehottaa matkailussa yhä varovaisuuteen

Ulkoministeriöstä taas kerrotaan, että suomalaisten tekemien matkustustiedotteiden yhteislukumäärä on edelleen laskeva, eikä matkailun vapautuminen ole ainakaan vielä näkynyt matkustusilmoitusten määrässä. Kreikan kohdalla on kuitenkin nähtävissä pientä nousua.

Ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista, vaikka jokaisella on oikeus lähteä Suomesta. Poikkeuksina suositukseen ovat Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua.

Hallitus on kuitenkin linjannut, että kahdentoista uuden maan kanssa varaudutaan purkamaan matkustusrajoitukset 13. heinäkuuta alkaen, ellei koronatilanne sitä ennen pahene.

Hallituksen mukaan viime viikon tilanteen perusteella riittävän matala tautiesiintyvyys olisi ainakin Kreikan lisäksi muun muassa Italiassa, Kyproksella ja Saksassa.

Ulkoministeriö muistuttaa matkailijoita yhä siitä, että eri maissa toteutettavat rajoittamistoimet voivat muuttua nopeasti ja yllättää matkailijan esimerkiksi maasta poistumiseen tai karanteeniin liittyvillä määräyksillä.

Maskeja matkustajille ja online-sisäänkirjautumista

Aurinkomatkat kertoo, että se aikoo elokuun alusta lähtien lentää myös Espanjaan ja Turkkiin.

Kumpikaan maista ei ainakaan viime viikolla ollut vielä Suomen matkustusrajoituksien purkulistalla. Turkki ei myöskään ole mukana EU:n tällä viikolla julkaisemalla viidentoista maan listalla, joista unionin sisälle matkustus jälleen sallittiin.

Aurinkomatkojen mukaan kohteiden turvallisuus voidaan silti taata.

– Olemme olleet yhteydessä paikallisiin yhteistyökumppaneihimme lomakohteissa, ja heiltä saamamme tiedon perusteella voimme vastuullisesti toimien tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden turvalliseen lomailuun myös Antalyan alueella, Mallorcalla ja Costa del Solilla, Aurinkomatkojen Kanerva sanoo.

Miten matkustajien turvallisuudesta siis huolehditaan?

– Aurinkomatkojen lennot operoi Finnair , jonka sääntöjen mukaan koneessa tulee käyttää maskia. Lisäksi koneessa on erilaisia toimenpiteitä, joilla henkilökunnan ja matkustajien välistä kanssakäyntiä pyritään vähentämään. Hotelleissa on myös tehostettua siivousta, sanoo Kanerva.

TUIlla taas turvatoimista on huolehdittu muun muassa hotellien online-sisäänkirjautumisen mahdollistamisella, käsidesipisteitä lisäämällä ja tehostetulla siivouksella. Lisäksi hotelleissa noudatetaan turvavälejä ja pöytiintarjoilua lisätään noutopöytien sijaan.

Lisäksi paikan päällä noudatetaan paikallisten viranomaisten ohjeistuksia. Kreikka on muun muassa määrännyt maahan saapuvat täyttämään matkustajalomakkeen 48 tuntia ennen saapumista. Lomakkeessa tulee ilmoittaa lähtömaa, aiempien oleskelujen kesto muissa maissa sekä osoite Kreikassa olon aikana.

Myös kasvomaskin käyttö on pakollista muun muassa julkisessa liikenteessä ja taksissa.

Turkin ja Espanjan osalta linjauksia odotetaan

Vaikka ovet turisteille ovat siis jälleen auki, Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis on varoittanut, että Kreikan kannattaa varautua matkailun kannalta hyvin vaikeaan kesään.

Espanja ja Italia ovat olleet koronaviruksen pahimmin runtelemia maita Euroopassa. Nyt molemmat matkailusta riippuvaiset maat ovat alkaneet toivottaa turisteja tervetulleiksi ja ennen kaikkea pyrkineet vakuuttamaan, että matkustaminen maihin on turvallista.

Helppoa se ei välttämättä tule olemaan. Italian kansallinen turismivirasto on arvioinut, että lentovaraukset Italiassa pysyvät heinä–elokuussa yli 70 prosenttia alhaisempina kuin normaalisti. Medioiden mukaan myös esimerkiksi Rooman tunnetuissa turistikohteissa oli vielä ainakin kesäkuussa hyvin hiljaista.

Espanja on toivottanut turistit jälleen tervetulleeksi kesäkuun 21. päivästä alkaen. Matkailusta riippuvainen maa on pyrkinyt houkuttelemaan turisteja takaisin korostetun tiukoilla hygieniatoimilla, ja koronarajoituksia hyvin noudattaville hotelleille myönnettävillä turvapasseilla.

– Espanja tarvitsee turisteja, ja turistit tarvitsevat turvallisuutta. Voimme taata, että turistit eivät ole vaarassa eivätkä myöskään tuo lisäriskejä maahamme, Espanjan pääministeri Pedro Sanchez sanoi toukokuussa Forbes-lehden mukaan.

El Pais -lehden mukaan monet hotellit ja ravintolat maassa ovat kuitenkin yhä suljettuina, koska kysynnän pelätään jäävän vaisummaksi rajojen avaamisesta huolimatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 7. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 8. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 9. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 10. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 11. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 12. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 13. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Tiede- ja kulttuurimininisteri Annika Saarikko lupaa tilkitä 140 miljoonan euron huvenneista veikkausvoittovaroista syntyneen aukon tavalla tai toisella

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 11. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 15. Järvenpään kaupunkifestivaalille tulee pöytäpaikkoja 5 000 kuulijalle – "Tilasimme niitä lisää myös ulkomailta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.