Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Kierrätyskelpoista elektroniikkaa kertyy kuluttajien kaappeihin. Jarno Mela / LEHTIKUVA

STT

Yli 80 prosenttia Suomen kotitalouksista omistaa kierrätyskelpoisia elektronisia laitteita, joita ei enää käytetä. Asia selviää Tilastokeskuksen kyselytutkimuksesta .

Suuria sähkölaitteita kierrätetään Suomessa tehokkaasti, mutta etenkin älylaitteet jäävät kaappeihin ja laatikoihin, vaikka ne olisivat jätteiden kierrättäjille tuottoisimpia laitteita sisältämiensä raaka-aineiden vuoksi.

Lähes kaikilla suomalaistalouksilla on käytössään älypuhelin. Älytelevisiokin löytyy useammasta kuin joka toisesta taloudesta. Älykelloja, aktiivisuusrannekkeita ja vastaavia on käytössään runsaalla kolmanneksella talouksista.

Yli 60 prosentilla vastanneista oli kotonaan 1–5 hylättyä sähkö- ja elektroniikkalaiteromuksi (SER) luettavaa laitetta, ja viidenneksellä tätäkin enemmän.

Sähkö- ja elektroniikka-alan maahantuojien ja valmistajien yhdistys Serty ja sen toiminnanjohtaja Arto Puumalainen tunnistaa ongelman. Hänen mukaansa suuret laitteet, kuten jääkaapit ja pesukoneet päätyvät kierrätykseen paljon pieniä paremmin. Selitys on helppo. Ne ovat tiellä.

– Jos sellainen menee rikki, ensinnäkin tarvitset uuden ja toiseksi ei yleensä ole tilaa, missä sitä pesukonetta säilyttää.

Kylmälaitteista palautuu Suomessa kierrätykseen lähes 80 prosenttia. Sen sijaan pienet laitteet saa helposti pois näkyviltä, jolloin niiden kierrättäminen unohtuu helposti kokonaan.

– Aina löytyy joku kaappi tai lipasto, mihin sellaisen voi laittaa odottamaan.

Koronan aiheuttama siivousvimma pisti tavaraa kiertoon

SER-laitteet hyödynnetään kierrätyksessä erottelemalla ne raaka-aineiksi, joita voidaan käyttää edelleen teollisuudessa.

Puumalainen kertoo, että pääsääntöisesti kierrätysprosessi keräyksineen ja kuljetuksineen tulee kalliimmaksi kuin raaka-aineiden myynnistä saa tuottoa.

Pelkkiä kustannuksia tulee yleensä kaikesta muusta paitsi liesistä, pesukoneista ja vastaavista isoista laitteista. Älylaitteiden sisältämät materiaalit ovat kaikkein arvokkaimpia, mutta asiassa on paha kompastuskivi.

– Niitä ei hirveän paljon palaudu meidän keräyspisteisiin. Niissä materiaalin arvo kyllä kattaisi kustannukset reilusti.

Etenkään kaikki puhelimet eivät kuitenkaan jää kaappeihin pölyä keräämään, vaan niille on olemassa jälkimarkkinat. Moni laitevalmistaja maksaa selvää rahaa vanhoista laitteista, joiden materiaalit ovat hyödynnettävissä.

Yritykset taas hankkivat usein laitteensa leasing-sopimuksilla, joiden päätteeksi ne palautetaan.

Puumalainen kuitenkin kiittelee sitä, että etenkin pienten sähkölaitteiden kierrätys lisääntyy koko ajan. Vuoden 2020 alkupuolisko on ollut kierrätykselle kaiken kaikkiaan poikkeuksellisen hyvä.

– Korona aiheutti mahdottoman siivousvimman ihmisille, niin sitä tavaraa on kyllä lähtenyt liikkeelle, hän arvioi.

Yhtenä erikoisuutena kierrätykseen on kevään aikana tullut melko paljon kuvaputkitelevisioita, jotka lienee poistettu käytöstä jo vuosia sitten.

Puhelimet vuokralle?

Älylaitteiden kierrätyksen lisäämiseksi Puumalaisella ei ole tarjota nopeaa ja helppoa tapaa, mutta yksi pidemmän aikavälin idea on.

Tarvitseeko laitetta omistaa lainkaan?

– Jos laitteita ei ostetakaan omiksi, vaan vuokrataan eli leasing-menettelyllä hankitaan se palvelu. Kun tarvitset puhtaita vaatteita, vuokraat pesukoneen, jota käytät sovitun ajan. Sen jälkeen voit jatkaa sopimusta tai pyytää hakemaan vanhan pois ja mahdollisesti toimittamaan uuden tilalle, Puumalainen visioi.

Tämän tyyppisestä on hänen mukaansa jo viitteitä. Operaattorit tarjoavat joskus uutta puhelinta, kun edellisen osamaksua on vain vähän jäljellä. Vanha otetaan vaihdossa, eikä viimeisiä eriä tarvitse maksaa. Operaattori kattaa menetyksen puhelimen kierrättämisestä saamallaan tuotolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 2. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 3. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 4. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 5. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"
 6. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 7. Lukijalta: Aika ja ikuisuus sekä Villi, vapaa ja värikäs
 8. Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa
 9. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 10. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 11. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 12. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään
 13. Tekstiviestit: Miksi kokit eivät käytä maskia ja hanskoja?
 14. Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan
 15. Matilda Castren golfasi huippukierroksen LPGA-kiertueella, nousi kärkikymmenikön tuntumaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 5. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 6. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 7. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 8. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 9. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 10. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 11. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 12. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 13. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.