Venekauppa käy ennennäkemättömän hurjaa vauhtia – "Kun ulkomaanmatkaa ei tehdä, on hankittu vene"

Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin tammi-kesäkuussa yli 3 500, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Venekauppa on käynyt huimaa tahtia loppukeväällä ja kesällä. Ensirekisteröinnit kasvoivat tammi-kesäkuussa neljänneksellä vuoden takaisesta, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Venealan mukaan myös pienten rekisteröimättömien veneiden sekä käytettyjen veneiden myynti on kasvanut rajusti.

– Kaupankäynti on ollut ennennäkemättömän hurjaa koronapysäyksen jäljiltä, kertoo Venealan Keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Hänen mukaansa pysähdyksissä ollut kauppa lähti käyntiin sen jälkeen kun Uuttamaata koskeneet liikkumisrajoitukset purettiin. Touko- ja kesäkuussa venekauppa on siten käynyt todella rajusti, kun takana oli hiljaisia kuukausia.

Traficomin tiiminvetäjä Suvi Toppari arvioi, ettei näin kovaa pomppua veneiden rekisteröinnissä ole aikaisempina vuosina ollut. Hänen mukaansa tämä viittaisi koronavirukseen.

– Kun ulkomaanmatkaa ei tehdä, on hankittu vene, Toppari sanoo.

Myös Pajusalon mukaan veneily ja mökkeily ovat nousseet vaihtoehdoksi ulkomaanmatkailulle. Kysymys on kilpailusta kuluttajien vapaa-ajan viettotavoista.

– Suuri vaikutus on sillä, että vajaalla käytöllä olevat kesämökit ovat nyt täyskäytössä, Pajusalo kertoo.

Hänen mukaansa erittäin suuri osuus suomalaisesta veneilystä linkittyy kesämökkeihin. Mökkiveneet ovat tyypillisesti pienehköjä yleiskäyttöveneitä, joilla kalastetaan ja käydään erilaisilla retkillä. Myös soutuveneiden lisääntynyt menekki heijastelee suomalaisten suuntautumista mökkeilyyn korona-aikoina.

Rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä purje- tai moottoriveneitä. Rekisteröitävän veneen moottoritehon alaraja on 15 kilowattia eli 20,4 hevosvoimaa.

"Hyvä sää on mitä parhain myyntimies"

Toppari sanoo, että toinen suuri syy veneilyn lisääntyneeseen suosioon on se, että Suomen sää on ollut hieno alkukesän aikana.

– Lämpimät kelit houkuttelevat aina veneilemään. Sillä on varmasti paljon painoarvoa, hän arvioi.

Pajusalo huomauttaa, että mökkejä ja veneitä ostetaan vuosikymmenten tarpeisiin, mutta kauppoja tehdään hyvin mielellään silloin kun aurinko paistaa.

– Hyvä sää on mitä parhain myyntimies venealalla. Kesäkuu oli sen verran hieno, että se näkyi heti, Pajusalo kertoo.

Topparin mukaan veneiden ensirekisteröintien kasvu on ollut aikaisempina vuosinakin trendi, mutta ei tässä mittakaavassa kuin tänä vuonna.

Veneiden ensirekisteröinnit ovat kasvaneet alkuvuonna kaikissa maakunnissa verrattuna vuoden takaiseen. Pohjois-Karjalassa kasvua kertyi huimat 91 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalla 76 prosenttia. Niukinta kasvu oli Varsinais-Suomessa, vain yksi prosentti. Muista maakunnista alle 10 prosenttiin jäi vain Lappi, jossa kasvu oli yhdeksän prosenttia.

Lukumääräisesti veneitä rekisteröitiin eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa.

Uutta purjevenettä joutuu odottamaan kauan

Purjeveneet ovat ainoa poikkeus säännöstä, mutta uusien purjeveneiden myynti on ylipäätään niin vaatimatonta, ettei johtopäätöksiä voi tehdä. Tammi-kesäkuussa ensirekisteröitiin 12 purjevenettä, kun vuosi sitten luku oli 18.

Pajusalo huomauttaa myös, että purjeveneiden tilausajat ovat pitkät. Koronapiikki ei ole siten ehtinyt näkyä rekisteröinneissä.

– Se, missä piikki näkyy, on käytettyjen purjeveneiden myynnissä. Siitä ei ole tilastoja, mutta kauppiaiden kertomusten mukaan kasvu on ollut huimaa, Pajusalo sanoo.

Purjeveneissä näkyy myös käytettyjen veneiden tuonti erityisesti Ruotsista. Ruotsissa on myyty viime vuosina paljon uusia purjeveneitä, joten käytetyissä veneissä on varaa mistä valita.

Haluttua purjevenettä ei Pajusalon mukaan välttämättä edes löydy Suomesta, jossa purjevenekanta on vanhaa.

– Kun tänä kesänä ei pääse purjehtimaan Kreikan saaristoon, ainoa vaihtoehto on ostaa käytetty vene.

Vesiskoottereiden suosio jatkaa vahvaa kasvua

Vesiskoottereiden suosio kasvaa aiempien vuosien tapaan vauhdilla. Vesiskoottereita ensirekisteröitiin tammi-kesäkuussa 48 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Moottoriveneissä kasvu oli 17 prosenttia.

Moottoriveneitä rekisteröitiin vajaat 2 400 kappaletta ja vesiskoottereita yli 1 100.

Rekisteröimättömien veneiden määrät ovat toista luokkaa kuin rekisteröityjen. Tukkutoimitustilastojen mukaan polttomoottorikäyttöisiä perämoottoreita myytiin viime vuonna vajaat 10 000 kappaletta, ja niistä vajaat puolet oli alle 16 hevosvoimaisia. Suosiotaan lisänneitä sähköperämoottoreita myytiin noin 6 300 kappaletta. Ne sijoittuvat teholuokaltaan alalaitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lippalakkivisiirien takana on hymy herkässä – messutyöntekijä toimittaa monta asiaa päivän aikana ja huolehtii turvallisuudesta
 2. Selvitimme kasvomaskipakettien hinnat ja myyntipaikat lähialueella – "Tällä menekillä ei tule ihan heti loppumaan"
 3. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen
 4. Keskustan puoluejohtajaehdokkaita tentattiin Tuusulassa – Kulmuni: "Vallan vuodet tylsistyttävät ajattelua"
 5. Tuusulan asuntomessut: 14-vuotiaan Ida Sipolan teos "Tuusulan ilo" koristaa sähkömuuntamoa – "En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa"
 6. Eemil Helander haluaa juosta, koska siinä vain oma työ ratkaisee
 7. Northug: "Poliisi löysi luotani kokaiinia"
 8. Trump lietsoi valhetta demokraattien varapresidenttiehdokkaan kelpoisuudesta
 9. Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"
 10. Bayern-pelaajien oli vaikea ymmärtää ylivoimaansa – Barcelona jäi täysin saksalaisjyrän alle
 11. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 12. Uutissuomalaisen debatti: Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"
 13. Lukijalta: Järvenpää soi -kaupunkifestivaali
 14. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 15. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 2. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 3. Keusoten puhelinpalvelu ruuhkautunut – osa takaisinsoitoista venyy seuraavaan päivään
 4. Keravalla ei aikailtu: vähävaraisten maskit jakoon jo maanantaina – Keusoten "maskiryhmä" vasta pohtii, missä ja miten maskeja jaetaan
 5. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 6. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 7. Järvenpään talousohjelmaa on tarvetta kiristää vielä lähes 12 miljoonalla eurolla – keinovalikoima laajin opetuksessa ja kasvatuksessa
 8. Tuusulan asuntomessut: 14-vuotiaan Ida Sipolan teos "Tuusulan ilo" koristaa sähkömuuntamoa – "En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa"
 9. Topi Raitanen juoksi Monacon Timanttiliigassa este-ennätyksensä
 10. Iskelmätähti katkaisi hoivakodin korona-arjen
 11. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 12. Peltolan asukkaat ovat kyllästyneet Ohratie 1:n levottomuuksiin: "Asuntomurtoja, autorallia ja murhapidätyksiä" – poliisi ja kaupunki lähes toimettomina
 13. Näköislehdessä tänään: Leipä tuli jo uudelleen, onko seuraavaksi makkaran vuoro?
 14. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 15. Ministeri Krista Mikkonen vieraili asuntomessuilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.