Esitutkinta Haaviston ministerivastuuasiassa valmistui – eduskunta puntaroi ministerin menettelyä syksyllä

Keskusrikospoliisin esitutkinta ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) koskevassa ministerivastuuasiassa on valmistunut. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Eduskunta alkaa syyskaudella puntaroida, joutuuko ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) valtakunnanoikeuteen vai ei. Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkintansa Haaviston toimista Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa. KRP tutki perustuslakivaliokunnan pyynnöstä erityisesti sitä, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti, joko tahallaan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi.

Perustuslakivaliokunta päätti helmikuussa pyytää valtakunnansyyttäjää käynnistämään esitutkinnan Haavistoa koskevassa ministerivastuuasiassa opposition kansanedustajien jätettyä hänen toimistaan muistutuksen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi tuolloin keskeisen kysymyksen olevan, oliko Tuomisen siirrossa kysymys rangaistuksesta tai kostosta, jollainen ilmaus myös nousi käsittelyssä esille.

Syytekynnys valtakunnanoikeuteen on erittäin korkea. Valtakunnanoikeus on kokoontunut historian saatossa vain neljä kertaa, viimeksi vuonna 1993. Tuolloin kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo (kesk.) sai ehdollista vankeutta lahjusten vaatimisesta.

Entinen pääministeri, nykyinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) vältti valtakunnanoikeuden vuonna 2011 eduskunnan päätettyä, että häntä vastaan ei nosteta syytettä. KRP tutki tuolloin, rikkoiko Vanhanen lakia päättäessään pääministerinä Raha-automaattiyhdistyksen avustuksista Nuorisosäätiölle, vaikka oli saanut säätiöltä tukea presidentinvaaleissa.

Toistatuhatta sivua perattavaa

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoi maanantaina käyvänsä Haaviston tapauksen esitutkinta-aineiston läpi vielä kerran sen varalta, että siinä tarvittaisiin vielä joitain KRP:n toimenpiteitä. Hän uskoi pystyvänsä tekemään sen tällä viikolla ja lähettävänsä aineiston sitten eduskuntaan perustuslakivaliokunnalle.

Ojala-Niemelän mukaan valiokunta jatkaa asian käsittelyä heti syyskuun alussa, kun eduskunta kokoontuu. Sitä ennen valiokunnan jäsenillä ja valiokunnan kuultavana olevilla asiantuntijoilla on elokuu aikaa perehtyä aineistoon, jota on Ojala-Niemelän mukaan toistatuhatta sivua.

Hänen mukaansa esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi siinä vaiheessa, kun asian käsittely on päättynyt perustuslakivaliokunnassa.

– Kun ihmisen oikeusturvasta on kyse, perustuslakivaliokunta yrittää mahdollisimman nopealla aikataululla käsitellä asian, ettei turhaan tällaista kysymystä pitkitetä, Ojala-Niemelä sanoi maanantaina.

Käsittelyn päätteeksi perustuslakivaliokunta tekee asiasta mietinnön, jossa esittää kantansa ministerin menettelyyn. Mahdollisesta syytteen nostamisesta Haavistoa vastaan päättää eduskunnan täysistunto. Mikäli eduskunta päättää nostaa syytteen, käsitellään syyte valtakunnanoikeudessa.

– Jos valiokunta on sitä mieltä, että valtakunnanoikeuteen pitäisi mennä, niin sittenhän eduskunta päättää siitä täysistunnossa eli virkasyyttäjillä ei siinä ole ratkaisuvaltaa, sanoo Rappe.

Hänellä on "tiettyjä käsityksiä" siitä, tulisiko asiassa nostaa syyte.

– Mutta tältä osinhan asia ei ole julkinen vielä, hän huomautti.

– Jos valiokunta on kiinnostunut valtakunnansyyttäjän näkemyksestä, he kyllä kutsuvat kuultavaksi ja kysyvät siitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 2. Tuusulan minikirkko ihastuttaa asuntomessuilla – myös miniversiossa vierailevat papit vuoropäivinä
 3. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 4. PKKU haastaa JäPSin Keski-Uudenmaan Derbyssä lauantaina – "On luvassa kuuma ilma jo valmiiksi, ja jos ei niin luvassa on ainakin kuuma peli"
 5. Tuusulan siemenseospussit vietiin käsistä – kuntalaisten innostus paikkasi kunnan osin mönkään menneitä kylvösuunnitelmia
 6. Pääkirjoitus: Koronatesteihin päästävä nopeasti
 7. Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä
 8. Järvenpää Soi -festivaali on myyty loppuun – kerää tänä vuonna 10 000 kävijää
 9. Marjastus: Suomen marjametsissä on paljon muutakin maistettavaa kuin mustikka – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen kehottaa ottamaan metsään muun muassa kumisaappaat, ensiapuvälineet ja vesipullon
 10. Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa
 11. Hannu-Pekka Laihon kolumni: Muutkin hyötyvät messuista
 12. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 13. Bukarestista Suomeen saapuvat lentomatkustajat ovat ensimmäisiä, jotka ohjataan suoraan koronatesteihin – testeistä voi toistaiseksi vielä kieltäytyä
 14. S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä
 15. Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 5. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 6. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 7. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 8. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 9. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 10. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 11. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 12. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 13. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 14. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.