Korona todella toi vilkkaan mökkeilykesän: Suurissa kesäkunnissa jopa 75 prosenttia enemmän mökkikauppoja kesäkuussa, kaupungeissa viime vuotta selvästi hiljaisempaa

Tammi–toukokuussa kaupattujen mökkien mediaanihinta nousi takaisin kolmen vuoden takaiseen 100 000 euroon. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Oletukset aktiivisesta mökkeilykesästä saavat vahvistusta alkukesänä kaupattujen vapaa-ajanasuntojen määrästä. Myös mobiilidatasta koostettujen tilastojen perusteella monilla mökkikunnilla on ollut liikennettä viime vuotta enemmän.

Suomen kymmenessä suurimmassa mökkikunnassa on tehty 34 prosenttia enemmän kesämökkikauppoja tammi–kesäkuussa kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, ilmenee STT:n Maanmittauslaitokselta saamista tiedoista.

Kauppatahti on kiihtynyt erityisesti kesäkuussa, jolloin 221 mökkiä vaihtoi omistajaa. Viime vuoden kesäkuussa luku oli 127, eli kasvua on tullut 74 prosenttia. Prosentuaalisesti vielä hurjempi kasvu nähtiin esimerkiksi Suomen suurimmassa mökkikunnassa Kuopiossa. Siellä tehtiin kesäkuussa 32 mökkikauppaa, kun vuotta aiemmin kauppoja syntyi 11 kappaletta.

Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen sanoo, että kesäkuun kauppapiikissä näkyy huhti- ja toukokuussa syntyneen patouman purkautuminen. Huhti- ja toukokuussa kauppamäärät kasvoivat vain maltillisesti, kymmenen prosentin molemmin puolin.

– Korona aiheutti kysyntäpiikin, ja täytyy vain toivoa, että tarjontakin kasvaa tyydyttämään kysyntää, Toppinen sanoo.

Vertailussa ovat mukana kymmenen kuntaa, joissa on eniten kesämökkejä oman rannan äärellä: Kuopio, Mikkeli, Parainen, Lohja, Savonlinna, Hämeenlinna, Kouvola, Salo, Kuusamo ja Raasepori. Niistä vain Raaseporissa solmittiin alkuvuonna vähemmän mökkikauppoja kuin viime vuonna.

Koko maata koskevia lukuja ei ole kesäkuun osalta vielä saatavilla, mutta Toppisen mukaan kärkikymmenikkö edustaa hyvin koko Suomen tilannetta. Hän huomauttaa, että mukana on kuntia lounaisrannikolta Järvi-Suomeen ja Uudeltamaalta Koillismaalle.

"Korona ei käännä kaupungistumista"

Kuluvalle kesälle on uumoiltu mökkeilybuumia koronapandemian ja sen seurausten vuoksi. Maanmittauslaitoksen Toppinen kuitenkin huomauttaa, että koronaviruksen ohella mökkikauppaa kiihdyttää pitkäaikainen trendi.

Mökkikauppoja on solmittu kiihtyvään tahtiin vuodesta 2016 alkaen: kauppamäärät ovat kasvaneet ainakin toistasataa kappaletta vuodessa. Viime vuonna mökkejä kaupattiin koko maassa runsaat 3 700, mikä rikkoi 2000-luvun ennätyksen.

– Samanaikaisesti hintataso on laskenut. Se on mielenkiintoinen homma. Kysyntä ja tarjonta ovat ruvenneet kohtaamaan, Toppinen arvioi.

Tammi–toukokuussa kaupattujen mökkien mediaanihinta oli viime vuonna noin 89 000 euroa. Tänä vuonna vastaavana ajanjaksona hinta nousi takaisin kolmen vuoden takaiseen 100 000 euroon.

Toppisen mukaan mökkien hinnoittelussa on usein mukana tunneperäisyyttä, mikä voi nostaa niiden hintoja turhan korkealle ja siten hidastaa kaupantekoa. Sen sijaan nyt voi olla odotettavissa hintatason nousua, jos kysyntä jatkuu voimakkaana.

– Nyt on hyvä aika laittaa mökki myyntiin, Toppinen sanoo.

Kaupattavalle mökille tärkeintä on Toppisen mukaan sijainti lähellä kasvukeskusta. Hän ei usko, että koronaepidemia kääntää kaupungistumista, vaikka se tällä hetkellä korostaakin harvaan asuttuja alueita.

Monissa mökkikunnissa viime vuotta vilkkaampaa

Kesäasuntokauppojen ohella myös liikenne mökkipaikkakunnilla on vilkastunut mobiiliverkkodatan perusteella arvioituna. Janne Kaijärvi teleyhtiö Telian viestinnästä arvioi, että katetta väitteelle ennätyksellisestä mökkeilykesästä on yhtiön mobiiliverkkodatasta luotujen anonymisoitujen tilastojen perusteella olemassa.

– Mitä isompi alue on kyseessä, sitä todennäköisemmin ilmiö liudentuu. Sen sijaan pienemmillä mökkikunnilla se pullahtaa esille, Kaijärvi sanoo.

Telian tilastojen mukaan Suomen kunnista väkimäärä on suhteellisesti eniten kasvanut Varsinais-Suomen pienessä kesäpitäjässä Kustavissa, jossa oli juhannuksen jälkeisellä viikolla lähes puolet enemmän aktiviteettia viime vuoteen verrattuna. Perinteisellä lomanaloitusviikolla aktiviteettia oli yli kolmanneksen enemmän myös Padasjoella, Vaalassa, Lestijärvellä, Luhangalla ja kolmella muulla pienellä paikkakunnalla.

Sen sijaan esimerkiksi Kuopiossa kävijämäärät olivat viime vuoden tasolla. Suurimmissa kaupungeissa, eli Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla ja Turussa, oli puolestaan 7–14 prosenttia vähemmän aktiviteettia kuin vuosi sitten.

– Puuttuvat kesätapahtumat näkyvät monilla paikkakunnilla nopeasti, esimerkiksi kun Ruisrockia ei järjestetty. Heinäkuussa tullaan näkemään joillain paikkakunnilla isoja miinuksia, Kaijärvi sanoo.

Kaupungit hiljenivät keväällä

Kaijärvi huomauttaa, että Telian data ei kerro varmoja syitä käyttäjämäärien muutoksille. Koronan ohella hellekeli tuki mökkeilyä juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Toisaalta kävijämäärät ovat olleet kymmeniä prosenttia koholla monilla pienillä mökkipaikkakunnilla myös koko kesäkuussa ja jo toukokuussa. Maan suurimmissa kaupungeissa on sitä vastoin nähty jopa yli 20 prosentin takapakkeja. Lukuja voivat rokottaa myös ulkomailta tulevien turistien puute. Samalla myös Suomen sisällä liikuttiin aiempaa vähemmän.

Telian tilastoissa aktiviteetti kuvaa sitä, kuinka monta kävijää on oleillut paikallaan yhdessä kunnassa vähintään 20 minuutin ajan päivässä. Yhdellä henkilöllä voi olla aktiviteettia useissa kunnissa, mutta yksittäisiä henkilöitä anonymisoidusta datasta ei voida tunnistaa. Tilasto on laajennettu koskemaan koko Suomen väestöä markkinaosuus- ja väestötilastoja hyödyntäen.

Vertailussa on mukana lähes 250 kuntaa Suomen 310 pitäjästä. Kaikki kunnat eivät ole vertailussa mukana, koska Telian viime vuoden tilastoissa on puutteita, joiden vuoksi niiden vertailu tähän vuoteen ei onnistu.

Uusia mökkilainoja nostettiin eniten kymmeneen vuoteen

Myös Suomen Pankin lainatilastot tukevat oletusta mökkibuumista. Pankki kertoi kuun vaihteessa, että toukokuussa nostettiin uusia lainoja vapaa-ajan asuntoja varten eniten noin kymmeneen vuoteen. Lainoja nostettiin 117 miljoonan euron edestä, mikä on neljänneksen enemmän kuin viime vuonna. Viimeksi lainoja nostettiin yhdessä kuukaudessa enemmän kesäkuussa 2011.

Vanhempi neuvonantaja Ville Tolkki Suomen Pankin rahoitusvakaus- ja tilasto-osastolta kertoo, että lainapiikki on todella erottuva, sillä nostettujen lainojen määrä ei ole erityisesti viime vuosina kasvanut kiihtyneen mökkikaupan tahdissa. Sen sijaan koronakevät rajoituksineen on siirtänyt kotitalouksien rahankäyttöä kodinhoitoon.

– Huhtikuu oli jo hieman vilkkaampi kuin edelliset vuodet, mutta toukokuu oli aivan poikkeuksellinen, Tolkki sanoo.

Tolkki muistuttaa, että mökkikauppojen tekeminen on todella kausiluonteista, ja myös lainojen nostaminen painottuu kesäkuukausiin. Eniten mökkilainoja nostetaan yleensä kesäkuussa. Suomen Pankki julkaisee tämän vuoden kesäkuuta koskevat tiedot heinäkuun lopussa.

– Nythän on hyvin mielenkiintoista seurata, mitä seuraava tilasto kertoo. Onko kaikki lainat jo nostettu vai jatkuuko kasvu? Tolkki pohtii.

Hän huomauttaa, että puretut rajoitukset mahdollistavat jälleen rahan käyttämisen esimerkiksi matkailuun, kulttuuriin ja ravintoloihin.

Nostettujen mökkilainojen kappalemäärä tai keskikoko ei Suomen Pankin tilastoista selviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Paikannimet: Hyrrestä Joksuun ja takaisin – Tuusulan nimistö on jatkuvassa murroksessa
 2. Tuusulan asuntomessut: Keudan messutalo syntyi käytännössä täysin opiskelijoiden työllä – taloa tituleerattu useaan otteeseen messujen parhaaksi kohteeksi
 3. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 4. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 5. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 6. Brasiliassa ylittyi samalla kertaa kaksi synkkää rajapyykkiä: yli 3 miljoonaa tartuntaa ja yli 100 000 koronakuolemaa
 7. Trump sorvaa korona-apua omilla asetuksillaan – poliitikot eivät ole päässeet sopuun tukien jatkosta
 8. Barcelona ja Bayern Mestarien liigan puolivälieriin – kohtaavat ensi perjantaina
 9. Beirutin mielenosoituksissa vannotaan kostoa – yksi poliisi kuollut, useiden ministeriöiden tiloihin tunkeuduttu, kymmeniä ihmisiä viety sairaalaan
 10. Topi Raitanen ei saa estemestaria vastustajaksi Timanttiliigaan – koronatartunta pitää Kipruton poissa Monacossa
 11. Hakunila Battlesta kultaa Tuusulaan: "Tuntui, että jaloissa oli lihasten tilalla hyytelöä"
 12. Moni Viking ravasi ykköseksi Åbyn miljoonalähdössä
 13. Pääkirjoitus: Poliisin näkyvyys arjessa on tärkeää
 14. Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähtenyt hukkui Somerolla
 15. Kiteeläiset iskivät Superpesiksessä täyspotin kahden lukkarin taktiikalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 5. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 6. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 7. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 8. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 9. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 10. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 11. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 12. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 13. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 14. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 15. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.