Maailman miljonäärit vaurastuivat reippaasti viime vuonna

Vaurastumisen taustalla oli pörssikurssien vahva nousu. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Maailman lähes 20 miljoonaa dollarimiljonääriä vaurastuivat viime vuonna lähes yhdeksän prosentin tahtia. Samaa tahtia kasvoi myös miljonäärien määrä, ilmenee konsulttiyhtiö Capgeminin tuoreesta World Wealth Report -katsauksesta. Vaurastumisen taustalla oli pörssikurssien vahva nousu.

Konsulttiyhtiön vuosittain teettämän kyselytutkimuksen mukaan rikkaiden määrä kasvoi eniten Pohjois-Amerikassa, jossa kasvua oli liki 11 prosenttia.

Euroopassa miljonäärien määrä kasvoi reilut yhdeksän prosenttia ja heidän varallisuutensa lähes yhdeksän prosenttia.

Miljonääriksi määritellään katsauksessa ihmiset, joilla on sijoituksia yli miljoonan dollarin (880 000 euron) edestä, kun omaa asuntoa ei lasketa mukaan. Ultrarikkaiksi määritellään ihmiset, joilla on sijoituksia yli 30 miljoonan dollarin edestä. Heitä on Capgeminin mukaan koko maailmassa noin 183 000. "Tavismiljonäärejä" ovat ne, joiden sijoitukset ovat yhden ja viiden miljoonan dollarin välimaastossa. Heitä on eniten, koko maailmassa noin 17,6 miljoonaa.

Suomi ei nouse listalle

Katsaus ei sisällä tietoja Suomen rikkaista, mutta sekä Norja että Ruotsi mahtuvat 25 kärkimaan joukkoon. Ruotsissa yli miljoonan dollarin sijoitusvarallisuuden oli kerännyt 142 000 ihmistä, kun heitä oli edellisvuonna ollut 129 000. Norjassa miljonäärejä oli viime vuonna 182 000, kun edellisvuoden luku oli 174 000.

Ruotsi kiri 25 maan listalla kaksi pykälää ja nousi sijalle 23. Norja sijoittuu sijalle 19. Ykkösenä on Yhdysvallat, perässään Japani, Saksa, Kiina ja Ranska. Näissä viidessä maassa on 62 prosenttia maailman kaikista miljonääreistä.

Viime vuosi oli ensimmäinen sitten vuoden 2012, kun Aasian ja Tyynenmeren maat eivät olleet kasvun kärjessä. Capgemini ennakoi, että tämän vuoden aikana koronakriisin vaikutukset tulevat näkymään suurina heilahteluina, vaikka pörssikurssit ovat ainakin toistaiseksi nousseet maaliskuun syvästä kuopastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 2. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 3. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 4. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 5. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 6. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 7. Keravalaisvaltuutettu ja tuore juristi aloitti Matti Vanhasen ja Hanna Kososen avustajana – pesti jatkuu ensi kesään asti
 8. Sotepomo: Pian selviää, levisikö koronavirus Järvenpää Soi -festareilla – "Syytä paniikkiin ei ole"
 9. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä, etätyösuositus voimaan uudelleen alueellisena
 10. Peltolan asukkaat ovat kyllästyneet Ohratie 1:n levottomuuksiin: "Asuntomurtoja, autorallia ja murhapidätyksiä" – poliisi ja kaupunki lähes toimettomina
 11. Senaatti myy kokonaista korttelia Rykmentinpuistosta
 12. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 13. Suosittu järvenpääläisravintola avaa uuden paikan Keravan keskustassa –  "Meillä ei tarvitse kenenkään pingottaa"
 14. Kerava Jazz löysi uuden ajankohdan
 15. Ambulanssi ja henkilöauto kolaroivat Sahankulmassa – risteys tunnetaan surmanloukkuna, jossa on kolaroitu ennenkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.