Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet – tuhatkunta mielenosoittajaa marssi Suomen Pariisin-suurlähetystölle

Nokia lupasi viisi vuotta sitten Alcatel-Lucent-kaupan yhteydessä säilyttää työpaikkoja Ranskassa ja kasvattaa tutkimus- ja kehityshenkilökuntaa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Ranskan teollisuusministeri Agnes Pannier-Runacher paheksuu Nokian aikeita vähentää Ranskassa yli 1 200 työntekijää. Ministeri tviittasi , että hän aikoo ottaa yhteyttä toimitusjohtaja Pekka Lundmarkiin heti, kun tämä on aloittanut tehtävässään elokuun alussa.

Pannier-Runache sanoi radiohaastattelussa torstaina, ettei voi hyväksyä eikä ymmärtää Nokian toimia.

– Haluamme aloittaa keskustelun Nokian kanssa selvittääksemme, mikä on heidän visionsa Ranskan suhteen. 5g-verkot kehittyvät ja tarpeet kasvavat, ja Nokian suunnitelmaa on vaikea ymmärtää.

Ministeri otti asiaan kantaa tavattuaan Nokian ammattiliittojen edustajia keskiviikkona. Tuhatkunta Nokian työntekijää osoitti mieltään irtisanomisia vastaan Pariisissa ja marssi Montparnassen rautatieasemalta Suomen suurlähetystölle, kertoo Liberation -lehti.

Nokia lupasi viisi vuotta sitten Alcatel-Lucent -kaupan yhteydessä säilyttää työpaikkoja Ranskassa ja kasvattaa tutkimus- ja kehityshenkilökuntaa. Nokian mukaan se on nyt vapautunut näistä sitoumuksista. Nokia lupasi tuolloin säilyttää Ranskassa 2 500 työpaikkaa ja palkata tutkimus- ja kehitystyöhön 500 lisää.

Nokian suunnittelemat vähennykset veisivät noin kolmanneksen Alcatel-Lucentin työpaikoista Ranskassa. Nokialla on Ranskassa kaikkiaan reilut 5 100 työntekijää, joista 3 600 tytäryhtiö Alcatel-Lucentin palveluksessa. Suunnitellut vähennykset kohdistuisivat suurimmaksi osaksi tutkimus- ja kehitystyötä tekeviin.

Ranskalaisministerin kannanotosta kertoi Suomessa aiemmin uutistoimisto Startel .

Macron torui, Sipilä puolusti

Henkilöstövähennykset Ranskassa ovat hiertäneet aiemminkin. Vuonna 2017 presidentti Emmanuel Macron moitti yhteisessä tiedotustilaisuudessa Nokian toimintaa pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), kun tämä vieraili Pariisissa.

Macron sanoi, ettei Nokia kunnioita niitä ehtoja, jotka neuvoteltiin Ranskan hallituksen kanssa silloin, kun Ranska hyväksyi Alcatel-Lucentin myynnin Nokialle. Macron oli neuvottelujen aikana Ranskan talousministeri ja osallistui ehtojen sorvaamiseen.

Sipilä vastasi, ettei voi ottaa asiaan kantaa, koska Nokia on yksityinen yhtiö. Nokia oli tuolloin vähentämässä Ranskasta 600 työpaikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 2. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 3. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 4. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 5. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 6. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 7. Keravalaisvaltuutettu ja tuore juristi aloitti Matti Vanhasen ja Hanna Kososen avustajana – pesti jatkuu ensi kesään asti
 8. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä, etätyösuositus voimaan uudelleen alueellisena
 9. Sotepomo: Pian selviää, levisikö koronavirus Järvenpää Soi -festareilla – "Syytä paniikkiin ei ole"
 10. Peltolan asukkaat ovat kyllästyneet Ohratie 1:n levottomuuksiin: "Asuntomurtoja, autorallia ja murhapidätyksiä" – poliisi ja kaupunki lähes toimettomina
 11. Senaatti myy kokonaista korttelia Rykmentinpuistosta
 12. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 13. Suosittu järvenpääläisravintola avaa uuden paikan Keravan keskustassa –  "Meillä ei tarvitse kenenkään pingottaa"
 14. Kerava Jazz löysi uuden ajankohdan
 15. Ambulanssi ja henkilöauto kolaroivat Sahankulmassa – risteys tunnetaan surmanloukkuna, jossa on kolaroitu ennenkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.