Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri – Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Ehdolla ovat Espanjan valtiovarainministeri Nadia Calvino (kesk.), Luxemburgin Pierre Gramegna (vas.) sekä Irlannin Paschal Donohoe. AFP / LEHTIKUVA

STT

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe. Hän voitti torstai-illan äänestyksessä Espanjan valtiovarainministeri Nadia Calvinon ja Luxemburgin Pierre Gramegnan.

Euromaiden valtiovarainministereistä koostuva euroryhmä on epävirallinen ryhmä, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Se kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa.

Puheenjohtajakisassa Donohoe korosti haluaan toimia sillanrakentajana pohjoisen ja etelän välillä. Donohoelle tukea osoitti esimerkiksi keskustaoikeistolainen Euroopan kansanpuolue EPP, joka on eurooppalainen puolueryhmittymä.

Kisan ennakkosuosikkina pidettiin kuitenkin Espanjan Calvinoa, sillä hänellä oli takanaan suurten euromaiden tuki. Euroryhmässä kullakin jäsenmaalla on yksi ääni, joten voittoon asti suurten tuki ei kantanut.

Puheenjohtaja sorvaa kompromisseja

Euroryhmän puheenjohtajavalintaan liittyy paljon salamyhkäisyyttä ja äänestys on suljettu. Suomea kokouksessa edustanut valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei halunnut kommentoida kokouksen jälkeenkään sitä, miten Suomi äänesti.

Vanhanen näkee, että euroryhmän tarve on edelleen aivan keskeinen talouspolitiikan koordinoinnissa. Puheenjohtajan tehtävässä on hänen mukaansa tärkeää kyetä sovittamaan yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

– Uskon kyllä, että uudella puheenjohtajalla on tähän hyvät edellytykset, Vanhanen kommentoi.

Koronaviruskriisin aikana euroryhmä on ollut keskeisessä osassa, kun EU rakensi keväällä 540 miljardin euron kriisipaketin.

Nyt käsittelyssä olevan 750 miljardin euron elpymisvälineen sekä monivuotisen rahoituskehyksen osalta neuvottelut käydään sen sijaan EU-maiden johtajien pöydässä.

Euroryhmän puheenjohtajakisa pyörähti käyntiin, kun väistyvä puheenjohtaja Centeno ilmoitti kesäkuussa, ettei hae päättyvälle kaudelleen jatkoa. Centeno luopui myös ministeripestistään Portugalissa.

Euroryhmän aiemmat puheenjohtajat ovat olleet Luxemburgin Jean-Claude Juncker ja Hollannin Jeroen Dijsselbloem.

Euroryhmän puheenjohtajan kausi on 2,5 vuotta. Uusi puheenjohtaja Donohoe aloittaa tehtävässä virallisesti maanantaina.

Vanhanen huolissaan Suomen hitaasta kasvusta

Torstain kokouksessa keskusteltiin myös EU-komission tällä viikolla julkistamasta talousennusteesta, jossa euroalueen talouden arvioidaan supistuvan tänä vuonna 8,7 prosentilla ja kasvavan ensi vuonna 6,1 prosentilla.

Vanhasen mukaan erittäin huolestuttavaa on se, että ennusteen mukaan talouskriisistä palautuminen vaikuttaa Suomen kohdalla tapahtuvan erittäin huonosti. Komissio on ennustanut ensi vuodelle Suomeen euromaista kaikkein hitainta kasvua. Ennusteen mukaan Suomen talous supistuisi tänä vuonna 6,3 prosentilla ja kasvaisi ensi vuonna vain 2,8 prosentilla.

Vanhanen korostaa, että kriisin vakavuutta ei tule aliarvioida ja muistuttaa, että Suomen viennin veto ja yritysten halu investoida ovat avainasemassa.

– Valitettavasti tässä minun silmissäni palautuu väkisin finanssikriisin kokemukset mieleen. Finanssikriisi muuttui meillä vientialaa koskevaksi investointilamaksi ja sen seurauksena Suomen kaltainen vientimaa menetti hyvin paljon, Vanhanen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 2. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 3. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 4. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 5. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 6. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 7. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä, etätyösuositus voimaan uudelleen alueellisena
 8. Peltolan asukkaat ovat kyllästyneet Ohratie 1:n levottomuuksiin: "Asuntomurtoja, autorallia ja murhapidätyksiä" – poliisi ja kaupunki lähes toimettomina
 9. Keravalaisvaltuutettu ja tuore juristi aloitti Matti Vanhasen ja Hanna Kososen avustajana – pesti jatkuu ensi kesään asti
 10. Sotepomo: Pian selviää, levisikö koronavirus Järvenpää Soi -festareilla – "Syytä paniikkiin ei ole"
 11. Senaatti myy kokonaista korttelia Rykmentinpuistosta
 12. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 13. Näköislehdessä tänään: Leipä tuli jo uudelleen, onko seuraavaksi makkaran vuoro?
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Suosittu järvenpääläisravintola avaa uuden paikan Keravan keskustassa –  "Meillä ei tarvitse kenenkään pingottaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.