New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä, päätti korkein oikeus – "Kyllä tämä oli Trumpin kannalta huono päivä"

Donald Trump on vuosia jättänyt verotietonsa julkistamatta, vaikka presidentit ovat 1970-luvulta alkaen ne hyvän tahdon eleenä julkaisseet. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa korkein oikeus on antanut päätöksen presidentti Donald Trumpin verotietojen julkistamisesta. Oikeus päätti, että New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada käyttöönsä Trumpin talous- ja verotiedot.

Kongressi ei toistaiseksi saa tietoja käyttöönsä, vaan tapauksen tämä haara palautetaan alempaan oikeusasteeseen uutta käsittelyä varten.

Trumpin avustajien panttaamia tietoja ovat halunneet saada käsiinsä niin kongressi kuin New Yorkin Manhattanin alueen piirisyyttäjä Cyrus Vance Jr.

Trump on vuosia jättänyt verotietonsa julkistamatta, vaikka presidentit ovat 1970-luvulta alkaen ne hyvän tahdon eleenä julkaisseet. Trump on Richard Nixonin jälkeen ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka ei ole julkistanut verotietojaan. Trumpia on arvosteltu ankarasti siitä, että hän ei ole noudattanut edeltäjiensä tapaa.

Presidentti tviittasi tuoreeltaan tyytymättömyyttään korkeimman oikeuden päätöstä kohtaan ja oli sitä mieltä, että hänen hallintoaan kohdellaan epäoikeudenmukaisesti. Trumpin mukaan häntä edeltävä Barack Obaman aikainen hallinto oli totaalisen korruptoitunut, mutta sille ei tehty mitään.

– Nyt minun täytyy jatkaa taistelua korruptoitunutta New Yorkia vastaan.

Presidentti on kotoisin New Yorkista.

Lisäksi Trump jyrähti, että New Yorkin syyttäjä käyttää valtaansa väärin ja että syytteen perusta on poliittinen.

– Poliittinen noitavaino! Trump tviittasi .

Syyttäjä Vance Jr kutsui lausunnossaan korkeimman oikeuden päätöstä "suunnattomaksi voitoksi" Yhdysvaltain oikeusjärjestelmälle ja sille periaatteelle, että edes presidentti ei ole lain yläpuolella.

Yhdysvaltain senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer yhtyi kommentissaan siihen, että Trump ei ole lain yläpuolella.

– Trump ei ole kuningas, Schumer lisäsi Twitterissä .

Edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi kommentoi päätöksiä myös.

– Korkeimman oikeuden päätökset eivät tuoneet presidentti Trumpille hyviä uutisia, Pelosi sanoi.

Trumpin sitkeää taloustietojen salailua on käsitelty useissa eri oikeusasteissa ennen korkeimman oikeuden päätöstä. Alemmat oikeusasteet ovat päättäneet, että Trumpin pitäisi luovuttaa tietonsa, mutta asianajajat veivät jutun korkeammalle vedoten presidentin immuniteettiin.

Syy salailuun epäselvä

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola tiivisti korkeimman oikeuden päätöksen toteamalla, että "kyllä tämä Trumpin kannalta oli huono päivä".

– Se näkyy hänen Twitter-tilillään.

Aaltola huomauttaa, että ei ole varmaa, miksi Trump on varjellut niin sitkeästi taloustietojaan.

– Liittyykö se Trumpin ehkä narsistiseen haluun osoittaa, että hänellä on enemmän rahaa kuin hänellä itse asiassa on, vai liittykö se joihinkin taloudellisiin sotkuihin, joita hän ei halua tuoda esille. Tässä on ollut pari eri tulkintaa.

– Mutta nyt ne tulevat oikeuden käsittelyyn ja saattaa olla, että kongressi saa ne käsiinsä.

Aaltola sanoo, että korkein oikeus on perinteisesti ollut hyvin haluton ratkomaan presidentin ja kongressin välisiä riitoja. Trumpin taloustiedot saattavat päätyä ennen pitkää myös laajasti julkisuuteen, vaikka ne tässä vaiheessa onkin määrätty vain oikeusistuimen käyttöön.

– Jo tämä juridinen puoli, että taloustiedot menevät todistusaineistoksi oikeusistuimiin, tuottaa tämän julkisuushaitan itsessään, olivatpa salauksen syyt mitä tahansa.

Verotietoja on vaadittu julkisiksi osana tutkintaa väitteistä, joiden mukaan Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen olisi yrittänyt maksaa hiljaiseksi Trumpin kanssa suhteessa olleen pornonäyttelijä Stormy Danielsin. Cohenin on kerrottu järjestelleen rahaa myös Trump-suhteestaan kertoneelle Playboy-malli Karen McDougalille. Trump on kiistänyt suhteet. Väitetyt suhteet sijoittuvat aikaan ennen Trumpin presidenttiyttä.

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat marraskuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 2. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 3. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 4. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 5. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 6. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 7. Peltolan asukkaat ovat kyllästyneet Ohratie 1:n levottomuuksiin: "Asuntomurtoja, autorallia ja murhapidätyksiä" – poliisi ja kaupunki lähes toimettomina
 8. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä, etätyösuositus voimaan uudelleen alueellisena
 9. Keravalaisvaltuutettu ja tuore juristi aloitti Matti Vanhasen ja Hanna Kososen avustajana – pesti jatkuu ensi kesään asti
 10. Sotepomo: Pian selviää, levisikö koronavirus Järvenpää Soi -festareilla – "Syytä paniikkiin ei ole"
 11. Senaatti myy kokonaista korttelia Rykmentinpuistosta
 12. Näköislehdessä tänään: Leipä tuli jo uudelleen, onko seuraavaksi makkaran vuoro?
 13. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 14. Suosittu järvenpääläisravintola avaa uuden paikan Keravan keskustassa –  "Meillä ei tarvitse kenenkään pingottaa"
 15. Järvenpään talousohjelmaa on tarvetta kiristää vielä lähes 12 miljoonalla eurolla – keinovalikoima laajin opetuksessa ja kasvatuksessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.