Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi – ensimmäinen muslimien rukoushetki on parin viikon kuluttua

Hagia Sofia rakennettiin 500-luvulla kirkoksi, ja se muutettiin 1400-luvulla moskeijaksi. Museoksi se muutettiin 1930-luvulla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Istanbulissa museosta moskeijaksi muuttuvassa Hagia Sofiassa pidetään ensimmäinen muslimien rukoushetki 24. heinäkuuta, sanoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan perjantai-iltana.

Aiemmin perjantaina Erdogan allekirjoitti säädöksen, jolla Hagia Sofia muutetaan museosta moskeijaksi, kertoi BBC . Tätä ennen oikeusistuin oli kumonnut Bysantin ajalta peräisin olevan Hagia Sofian museostatuksen ja avasi näin mahdollisuuden rakennuksen muuttamiselle moskeijaksi.

– Kuten kaikkien moskeijoidemme, myös Hagia Sofian ovet ovat avoinna paikallisille ja ulkomaalaisille, muslimeille ja ei-muslimeille, Erdogan sanoi.

Uutinen Hagia Sofian muuttamisesta moskeijaksi on herättänyt kritiikkiä maailmalla. Kreikan mielestä Hagia Sofian muuttaminen moskeijaksi on "provokaatio koko sivistynyttä maailmaa kohtaan".

– Presidentti Erdoganin osoittama nationalismi vie hänen maansa 600 vuotta taaksepäin, Kreikan kulttuuriministeri Lina Mendoni sanoi lausunnossaan.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos varoitti viime kuussa, että Hagia Sofian muuttaminen takaisin moskeijaksi kääntäisi miljoonat kristityt ympäri maailmaa islaminuskoa vastaan.

Myös Yhdysvallat on varoittanut Hagia Sofian statuksen muuttamisesta, samoin Venäjän viranomaiset ja Venäjän ortodoksikirkko.

– Miljoonien kristittyjen huolta ei kuunneltu, kertoi Venäjän ortodoksikirkon edustaja Vladimir Legoida uutistoimisto Interfaxille turkkilaisen oikeuden päätöksen jälkeen.

Atatürk muutti Hagia Sofian statuksen

Hagia Sofia rakennettiin 500-luvulla kirkoksi, ja se muutettiin 1400-luvulla moskeijaksi. Modernin Turkin isä Mustafa Kemal Atatürk hyväksyi Hagia Sofian museostatuksen 1934. Sen jälkeen rakennus on ollut maallistumisen symboli ja avoin kaikille uskonnoille.

Erdogan on jo aiemmin puhunut Hagia Sofian moskeijaksi muuttamisen puolesta. Myös maan islamistit ovat kauan vaatineet rakennuksen muuttamista moskeijaksi. Sen sijaan maallistuneet opposition edustajat ovat vastustaneet sitä.

Hagia Sofia on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintöluettelossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lippalakkivisiirien takana on hymy herkässä – messutyöntekijä toimittaa monta asiaa päivän aikana ja huolehtii turvallisuudesta
 2. Selvitimme kasvomaskipakettien hinnat ja myyntipaikat lähialueella – "Tällä menekillä ei tule ihan heti loppumaan"
 3. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen
 4. Keskustan puoluejohtajaehdokkaita tentattiin Tuusulassa – Kulmuni: "Vallan vuodet tylsistyttävät ajattelua"
 5. Tuusulan asuntomessut: 14-vuotiaan Ida Sipolan teos "Tuusulan ilo" koristaa sähkömuuntamoa – "En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa"
 6. Northug: "Poliisi löysi luotani kokaiinia"
 7. Trump lietsoi valhetta demokraattien varapresidenttiehdokkaan kelpoisuudesta
 8. Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"
 9. Bayern-pelaajien oli vaikea ymmärtää ylivoimaansa – Barcelona jäi täysin saksalaisjyrän alle
 10. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 11. Uutissuomalaisen debatti: Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"
 12. Lukijalta: Järvenpää soi -kaupunkifestivaali
 13. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 14. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 15. Iskelmätähti katkaisi hoivakodin korona-arjen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 2. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 3. Keusoten puhelinpalvelu ruuhkautunut – osa takaisinsoitoista venyy seuraavaan päivään
 4. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 5. Keravalla ei aikailtu: vähävaraisten maskit jakoon jo maanantaina – Keusoten "maskiryhmä" vasta pohtii, missä ja miten maskeja jaetaan
 6. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 7. Järvenpään talousohjelmaa on tarvetta kiristää vielä lähes 12 miljoonalla eurolla – keinovalikoima laajin opetuksessa ja kasvatuksessa
 8. Topi Raitanen juoksi Monacon Timanttiliigassa este-ennätyksensä
 9. Tuusulan asuntomessut: 14-vuotiaan Ida Sipolan teos "Tuusulan ilo" koristaa sähkömuuntamoa – "En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa"
 10. Iskelmätähti katkaisi hoivakodin korona-arjen
 11. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 12. Peltolan asukkaat ovat kyllästyneet Ohratie 1:n levottomuuksiin: "Asuntomurtoja, autorallia ja murhapidätyksiä" – poliisi ja kaupunki lähes toimettomina
 13. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 14. Näköislehdessä tänään: Leipä tuli jo uudelleen, onko seuraavaksi makkaran vuoro?
 15. Ministeri Krista Mikkonen vieraili asuntomessuilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.