Brasiliassa jo yli 70 000 koronaan liittyvää kuolemaa – tartuntoja yli 1,8 miljoonaa

Joissain Brasilian osavaltioissa väkilukuun suhteutettu koronakuolemien määrä on ollut huomattavasti kansallista keskiarvoa korkeampi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Brasilia ylitti perjantaina 70 000 koronaan liittyvän kuoleman rajan. Asiasta kertoi maan terveysministeriö. Aiemmin nousussa ollut päivittäisten koronakuolemien määrä on kuitenkin ollut viime aikoina tasaantumaan päin.

Ministeriön mukaan uusia tartuntoja oli varmistunut edellisen vuorokauden aikana noin 45 000 kappaletta. Uusia koronakuolemia oli sen sijaan kirjattu edellisen 24 tunnin aikana noin 1 200.

Yhteensä tartuntoja on varmistettu maassa noin 1,8 miljoonaa ja kuolemia noin 70 400.

Brasiliaa enemmän koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia on vain Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa on Johns Hopkins -yliopiston mukaan varmistettu yli 3,1 miljoonaa koronavirustartuntaa ja kirjattu noin 134 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Tilanne pahempi toisissa osavaltioissa

Brasiliassa on yhteensä noin 212 miljoonaa asukasta. Koronakuolemien määrä on kaksinkertaistunut edellisten 35 päivän aikana. Pahiten korona on kohdellut Sao Paulon ja Rio de Janeiron osavaltioita.

Väkilukuun suhteutettuna Brasilian kuolinluvut eivät kuitenkaan ole pahimmasta päästä. Miljoonaa asukasta kohden Brasiliassa on ollut 335 koronakuolemaa. Yhdysvalloissa vastaava suhdeluku on 403 ja esimerkiksi Espanjassa 607.

Suomessa taas on ollut miljoonaa asukasta kohden 59 koronaan liittyvää kuolemaa.

Joissain Brasilian osavaltioissa väkilukuun suhteutettu koronakuolemien määrä on kuitenkin ollut huomattavasti kansallista keskiarvoa korkeampi. Esimerkiksi Rio de Janeirossa on kirjattu miljoonaa asukasta kohden 653 koronaan liittyvää kuolemaa. Cearassa vastaava suhdeluku on 742 ja Amazonasin osavaltiossa 726.

Edellisestä viidestä viikosta Brasiliassa on ollut neljänä viikkona keskimäärin yli 1 000 päivittäistä koronakuolemaa.

Maan hallinto ei tarjoa yhtenäistä ohjeistusta virustaistoon

Maan hallintoa kritisoivat ovat sitä mieltä, ettei Brasilian presidentin Jair Bolsonaron hallinnon ole onnistunut tarjoamaan yhtenäistä viestiä siitä, miten virusta vastaan tulisi taistella. Osavaltioiden kuvernöörit ovat olleet pitkälti vastuussa virustoimista.

Bolsonaro itse on vähätellyt viruksen vakavuutta useaan otteeseen. Hän on muun muassa kuvaillut sitä pikku influenssaksi ja pikku flunssaksi. Hän on myös uhmannut epidemian aikana toistamiseen rajoituksia ja maskipakkoja sekä ripittänyt kuvernöörejä rajoituksista, jotka vahingoittavat hänen mielestään maan taloutta.

Presidentillä todettiin kuitenkin tiistaina koronatartunta. Hän kertoi asiasta itse televisiossa.

Torstaina paikallista aikaa Bolsonaro kertoi Facebookissa, että hän käyttää koronavirustartuntansa hoitoon malarialääke hydroksiklorokiinia. Hänen mukaansa lääkkeen käyttö on auttanut hänen vointiinsa.

Hydroksiklorokiinin tehosta covid-19-taudin hoidossa ei ole saatu näyttöä, ja lääkkeen käyttö koronavirukseen on jakanut mielipiteitä tiedemaailmassa.

Panaman sairaalat romahtamisen partaalla

Keski-Amerikan Panamassa sairaalat ovat romahtamisen partaalla koronavirustartuntojen nopean nousun vuoksi.

Päivittäiset tartuntamäärät ovat neljän miljoonan asukkaan maassa nousseet viime viikkoina kahdestasadasta yli tuhanteen.

Panama on Keski-Amerikan alueen pahiten koronasta kärsinyt maa. Siellä on todettu yhteensä 42 000 koronavirustartuntaa ja 839 koronaan liittyvää kuolemaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä tuhat potilasta, joista joka kuudes on tehohoidossa. Lähes 20 000 ihmistä on eristyksissä kotonaan tai hotelleissa.

Viranomaisten arvion mukaan noin viidesosa tartunnan saaneista joutuu sairaalaan. Tämänhetkisen tartuntamäärän perusteella se tarkoittaisi, että päivittäin sairaalaan päätyy 200 uutta potilasta, joista 50 joutuu tehohoitoon.

Tartuntojen nopean nousun edessä sairaaloiden rinnalle terveydenhuollon tueksi on jouduttu etsimään lisätiloja, kuten kokouskeskuksia.

– Seuraavien kahden viikon aikana meillä ei todennäköisesti ole paikkaa, johon laittaa sänkyjä, kommentoi terveydenhuollon työntekijöiden liittojen edustaja Domingo Moreno uutistoimisto AFP:lle.

Lääkärit ja hoitajat ympäri maata ovat viime viikkoina protesteissa vaatineet tarvikkeita ja suojavarusteita.

Terveysministeri Francisco Sucren mukaan merkittävä määrä ihmisiä käy edelleen ulkona, vaikka he tietävät saaneensa tartunnan, mikä vaikeuttaa tartuntojen saamista kuriin.

Arnulfo Arias Madrid -sairaalan koronavirusryhmän jäsen Malena Urrutia huomautti, että tilanne on suoraan riippuvainen siitä, miten ihmiset toimivat.

– Ihmisten täytyy todella ymmärtää, että me kohta romahdamme, Urrutia sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"
 2. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 3. Tuusulan minikirkko ihastuttaa asuntomessuilla – myös miniversiossa vierailevat papit vuoropäivinä
 4. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 5. PKKU haastaa JäPSin Keski-Uudenmaan Derbyssä lauantaina – "On luvassa kuuma ilma jo valmiiksi, ja jos ei niin luvassa on ainakin kuuma peli"
 6. Pääkirjoitus: Koronatesteihin päästävä nopeasti
 7. Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä
 8. Järvenpää Soi -festivaali on myyty loppuun – kerää tänä vuonna 10 000 kävijää
 9. Marjastus: Suomen marjametsissä on paljon muutakin maistettavaa kuin mustikka – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen kehottaa ottamaan metsään muun muassa kumisaappaat, ensiapuvälineet ja vesipullon
 10. Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa
 11. Hannu-Pekka Laihon kolumni: Muutkin hyötyvät messuista
 12. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 13. Bukarestista Suomeen saapuvat lentomatkustajat ovat ensimmäisiä, jotka ohjataan suoraan koronatesteihin – testeistä voi toistaiseksi vielä kieltäytyä
 14. S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä
 15. Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 5. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 6. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 7. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 8. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 9. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 10. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 11. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 12. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 13. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 14. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.