Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Noin kaksi prosenttia suomalaisista on allergisia ampiaisten ja mehiläisten pistoille. Pekka Sakki / LEHTIKUVA

STT

Keskikesä on kulta-aikaa ampiaisille ja muille pistäville hyönteisille, mutta jatkuvaa pelkäämistä ihmisille, jotka ovat pistoksille allergisia ja haluavat viettää aikaa ulkona.

Kaikki saavat ampiaisenpistosta jonkinasteisen myrkkyreaktion, mutta vain noin kaksi prosenttia suomalaisista on allergisia ampiaisten ja mehiläisten pistoille.

Huomattavasti harvemmalla pistos aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita. Tähän liittyy kuitenkin pulma.

– Ensimmäisestä pistosta ei voi tulla vakavaa reaktiota, vaan sitä varten ihmisellä on jo oltava vasta-aineita veressään, huomauttaa Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

Tästä seuraa, että ennen ensimmäistä pistoa voi olla melko huoletta, mutta sen oireista ei voi päätellä mitään. Useimmat eivät siis ennen toista pistoa tiedä, ovatko allergisia vai eivät.

Niiden, jotka tietävät olevansa voimakkaan allergisia pistoille, olisi Vuorenmaan mukaan pidettävä ehdottomasti mukanaan adrenaliini-injektoria, joka auttaa pysäyttämään hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion.

Hyttysistä ei vakavia reaktioita

Hyttyset, mäkäräiset ja paarmat kiusaavat huomattavasti useampia kuin ampiaiset. Niillekin osa ihmisistä on allergisia, mutta niiden ei tiedetä aiheuttaneen hengenvaarallisia reaktioita.

– En ole 20 vuoden aikana alalla törmännyt sellaiseen, että niistä olisi saanut vakavan allergisen reaktion, Vuorenmaa sanoo.

Allergisen reaktion tunnistaa niidenkin tapauksessa selvästi. Siinä missä hyttysen puremasta nouseva yksittäinen paukama häviää yleensä nopeasti, allergisella voi turvota vaikka koko käsivarsi pitkäksi aikaa.

Näistäkään ei tarvitse Vuorenmaan mukaan olla huolissaan, vaan yleensä antihistamiini ja kortisonivoide riittävät avuksi.

Allergiset reaktiot ovat voimakkaimmillaan alkukesästä, sillä ihmiset siedättyvät puremiin jonkin verran. Suomessa on kuitenkin niin paljon hyttyslajeja, että kotiseudulla saatu siedätys ei välttämättä auta toisella puolella maata pörrääviä kiusanhenkiä vastaan.

Lämpeneminen houkuttaa pohjoisemmaksi

Jos pistiäiset ja muut pörriäiset ärsyttävät kesäisin, luvassa ei ole hyviä uutisia. Ilmaston lämpenemisen myötä ne levittäytyvät aina vain pohjoisemmaksi, ja Suomi on jo saanut uusia tulokkaita.

– Saksanampiaisia oli aiemmin pelkästään Ahvenanmaalla, mutta 2000-luvulla ne ovat alkaneet levittäytyä muuallekin. Herhiläinen on alkanut yleistyä 90-luvulta alkaen, sanoo erikoistutkija Juha Pöyry Suomen ympäristökeskuksesta.

Siinä missä hyttyset ovat suurin riesa Pohjois-Suomessa, ampiaisia on enemmän etelässä. Niiden leviäminen pohjoisemmaksi on Pöyryn mukaan todennäköistä.

– Sitä mukaa kuin ilmasto lämpenee, pienellä viiveellä hyönteiset seuraavat perässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Festarikansa kehui Järvenpää soi -tapahtuman järjestelyjä – monet kuitenkin huolestuivat koronan leviämisestä: "Jäkestä tehtiin ihmiskoekeskus!"
 2. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 3. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 4. Hyrylässä samalla paikalla 20 vuotta seissyt vanha it-kanuuna saa lähteä kerrostalon tieltä
 5. Ambulanssi ja henkilöauto kolaroivat Sahankulmassa – risteys tunnetaan surmanloukkuna, jossa on kolaroitu ennenkin
 6. Ydinsukellusvene Kursk upposi 20 vuotta sitten onnettomuudessa, joka oli kova isku Venäjän ylpeydelle
 7. Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun lomien jälkeen
 8. Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ensimmäiset kiirehtivät opintielle jo eilen
 9. Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi
 10. Kestomenestyjä Sevilla kiri Eurooppa-liigan välieriin Ocamposin puskumaalilla
 11. Biden valitsi varapresidenttiehdokkaakseen senaattori Kamala Harrisin – suurella puolueella on ensimmäistä kertaa ehdokkaana musta nainen
 12. KPV vastasi puolustuspeliharjoitteesta nousseeseen somekohuun – Juntunen:"En ole koskaan ollut rasisti"
 13. EU uhkaa pakotteilla – ei pidä Valko-Venäjän vaaleja vapaina
 14. Pesäpallon päähän saanut Haimi näki katsomosta, kun Koplan Lammila otti debyyttivoittonsa viuhka kädessä – "Koitin olla sotkematta poikien peliä"
 15. Päiväkoti- ja kouluverkko nyt! -yleisötilaisuudet ovat vuorovaikutteisia – kerro mielipiteesi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 2. Häiriöitä pääkaupunkiseudun junaliikenteessä
 3. Ambulanssi ja henkilöauto kolaroivat Sahankulmassa – risteys tunnetaan surmanloukkuna, jossa on kolaroitu ennenkin
 4. Järvenpään kaupunkifestivaalilla 10 000 kävijää – Porvoo soi -tapahtuma peruttiin Uudenmaan huonontuneen koronatilanteen takia
 5. Rekka valutti öljyä usean kilometrin matkalle Keravalla ja Tuusulassa
 6. Koulutyö Järvenpäässä alkaa poikkeusoloissa – koulu aloitetaan porrastetusti ja kaikkia lähikontakteja vältetään
 7. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 8. Järvenpääläinen Petax mukaan 02 Taksi -palveluun – hintoja ja saapumisaikoja voi vertailla etukäteen
 9. Turkuun Skopjesta saapuneet matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin
 10. Uimahalli aukeaa Keravalla elokuun lopulla – kuntosalin hinnat laskevat
 11. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 12. Navetan tulipalon syttymissyy vielä pimeän peitossa Keravalla – poliisi jatkaa tutkintaa
 13. Inter ja Manchester United jatkoon Eurooppa-liigassa, Hradeckyn Leverkusen jäi rannalle
 14. Tuusulan asuntomessut: Tuusula sai oman nimikko-oluen messuille – pienpanimon ja kunnan yhteishanke
 15. Hyrylässä samalla paikalla 20 vuotta seissyt vanha it-kanuuna saa lähteä kerrostalon tieltä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.