Mustikan thaipoimijat ehtisivät enää Lapin sadolle – matkustuslupaa ei ole tullut

Mustikkasadon poimijoiksi toivotaan suomalaisia. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Aika alkaa loppua thaimaalaisten mustikanpoimijoiden tuomiselle Suomeen. Thaimaa ei ole antanut poimijoille matkustuslupaa, ja he eivät enää ehtisi eteläisen ja keskisen Suomen mustikkasadon korjuuseen, kertovat marja-alan kotimaiset asiantuntijat.

– Vaikka thaimaalaiset saisivat nyt heti kotimaaltaan matkustusluvan Suomeen, he ehtisivät enää Lapin sadon poimintaan, kertoo tutkija Kalle Hoppula Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Hoppulan mukaan Suomen mustikka-alan yrittäjät "elävät epätietoisuudessa ja pienessä pelossa" siitä, miltä osin sato saadaan poimituksi.

– Mustikkasadon poimijoiksi toivotaan suomalaisia. Lisäksi jää nähtäväksi, ehtiikö metsiin mukaan marjatiloilta Suomeen tulleita ukrainalaisia poimijoita.

Thaimaasta ei ollut tullut tiistaihin mennessä mitään tietoa siitä, että maa olisi myöntämässä poimijoille matkustuslupaa Suomeen, kertoi hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä STT:lle.

Mansikkasadon osalta poimijatilanne on parempi.

– Tämän vuoden mansikkasato saadaan poimituksi. Saimme kesäksi kausityöntekijöitä Ukrainasta. Lisäksi suomalaiset ovat löytäneet me-henkeä mansikoiden itsepoimintaan, sanoo Hedelmä- ja Marjanviljelijäin liiton (HML) toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Mansikka nyt melko hintavaa

Ilomäen mukaan on vielä liian aikaista arvioida, muodostuuko mansikkasato hyväksi, keskinkertaiseksi vai tavanomaista heikommaksi.

Mansikan hinta näyttää Hoppulan mukaan asettuvan hieman korkeammaksi kuin tavanomaisina kesinä.

– Ykkösluokan mansikka maksaa kuluttajamarkkinoilla noin 40 euroa per viiden kilon laatikko. Tavanomainen hinta on 30–35 euroa.

Hoppulan arvion mukaan mansikan hinta ei todennäköisesti tule tuosta alaspäin, vaikka pääsato onkin vasta osin tulossa myyntiin.

Heinäkuun sateisesta alkupuolesta on ollut osin apua mansikka-alalle, täydentää Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

– Viileämpi jakso hidasti mansikan kypsymistä, mikä oli hyvä asia. Kuuman ja kuivan kesäkuun aikana näytti siltä, että koko mansikkasato kypsyy yhdellä kertaa.

Koronaryväs jää yksittäiseksi?

Koronavirus on näkynyt marja-alalla ulkomaisten poimijoiden maahantulon esteiden lisäksi siten, että marjanpoimijoilla todettiin äskettäin yhdeksän koronatartuntaa samalla tilalla Päijät-Hämeessä.

HML:n Ilomäki korostaa, että kyse on yksittäisestä tapauksesta: muita tartuntoja ei ole tullut marjatiloilta hänen tietoonsa.

– Meillä oli kevät aikaa käydä koronatorjunnan prosessit läpi viranomaisten kanssa. Saimme heiltä hyvät ja selkeät ohjeet. Niitä on myös noudatettu esimerkiksi karanteeniajoissa, hygienia-asioissa ja turvavälien pitämisessä.

Asiantuntijat muistuttavat, että mustikan- ja puolukanpoimijoiden osalta koronavaatimukset ovat erilaiset kuin mansikkatiloilla. Koska luonnonmarjojen poimijoiden työ ei sijoitu maatiloille vaan maastoon, heillä karanteeni ei estäisi nopeaa töiden aloittamista.

Mustikka- ja puolukkasato hyvä

Mustikan osalta poimijapula on ikävä asia myös sikäli, että mustikan sato on muodostumassa runsaaksi.

– Mustikkasato on merkittävästi parempi kuin viime vuonna. Kuuma ja kuiva alkukesä oli mustikalle vain plussaa. Heinäkuun alun sateet tulivat nekin tälle marjalle oikeaan aikaan, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Lukesta.

Hänen mukaansa lumeton talvi aiheutti mustikalle jonkin verran pakkausvaurioita. Ne näyttävät silti jääneen paikallisiksi.

Metsämarjoista myös puolukan sadosta voidaan odottaa Peltolan mukaan varsin kelvollista.

– Puolukka on satovarmempi kuin mustikka. Jos mustikan sato onnistuu, puolukkaakin saadaan.

Hillan sato on Peltolan mukaan jo poimittavissa Lapin eteläpuolella.

– Lapissa hillaa päästään poimimaan noin viikon päästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lippalakkivisiirien takana on hymy herkässä – messutyöntekijä toimittaa monta asiaa päivän aikana ja huolehtii turvallisuudesta
 2. Selvitimme kasvomaskipakettien hinnat ja myyntipaikat lähialueella – "Tällä menekillä ei tule ihan heti loppumaan"
 3. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen
 4. Keskustan puoluejohtajaehdokkaita tentattiin Tuusulassa – Kulmuni: "Vallan vuodet tylsistyttävät ajattelua"
 5. Tuusulan asuntomessut: 14-vuotiaan Ida Sipolan teos "Tuusulan ilo" koristaa sähkömuuntamoa – "En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa"
 6. Eemil Helander haluaa juosta, koska siinä vain oma työ ratkaisee
 7. Northug: "Poliisi löysi luotani kokaiinia"
 8. Trump lietsoi valhetta demokraattien varapresidenttiehdokkaan kelpoisuudesta
 9. Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"
 10. Bayern-pelaajien oli vaikea ymmärtää ylivoimaansa – Barcelona jäi täysin saksalaisjyrän alle
 11. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 12. Uutissuomalaisen debatti: Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"
 13. Lukijalta: Järvenpää soi -kaupunkifestivaali
 14. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 15. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 2. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 3. Keusoten puhelinpalvelu ruuhkautunut – osa takaisinsoitoista venyy seuraavaan päivään
 4. Keravalla ei aikailtu: vähävaraisten maskit jakoon jo maanantaina – Keusoten "maskiryhmä" vasta pohtii, missä ja miten maskeja jaetaan
 5. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 6. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 7. Järvenpään talousohjelmaa on tarvetta kiristää vielä lähes 12 miljoonalla eurolla – keinovalikoima laajin opetuksessa ja kasvatuksessa
 8. Tuusulan asuntomessut: 14-vuotiaan Ida Sipolan teos "Tuusulan ilo" koristaa sähkömuuntamoa – "En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa"
 9. Topi Raitanen juoksi Monacon Timanttiliigassa este-ennätyksensä
 10. Iskelmätähti katkaisi hoivakodin korona-arjen
 11. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 12. Peltolan asukkaat ovat kyllästyneet Ohratie 1:n levottomuuksiin: "Asuntomurtoja, autorallia ja murhapidätyksiä" – poliisi ja kaupunki lähes toimettomina
 13. Tuusulan kuntapomoa epäillään rikoksista – "Ex-puolison mustamaalausta"
 14. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 15. Näköislehdessä tänään: Leipä tuli jo uudelleen, onko seuraavaksi makkaran vuoro?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.