Suojain tai suolainen sakko – Italiassa Campanian alueella jaetaan tuhannen euron sakkoja maskittomille

Paikallinen media kertoi sunnuntaina, että kolme yritystä Etelä-Italian Campaniassa sijaitsevassa Salernon kaupungissa oli saanut tuhannen euron sakot maskimääräysten laiminlyömisestä. Kuvassa Italian pääministeri Giuseppe Conte EU-kokouksessa. / STEPHANIE LECOCQ AFP / STEPHANIE LECOCQ / LEHTIKUVA

STT

Italiassa kasvojen peittämättä jättäminen voi tulla poikkeuksellisen kalliiksi Campanian alueella liikkuville.

Paikallinen media kertoi sunnuntaina, että kolme yritystä Etelä-Italian Campaniassa sijaitsevassa Salernon kaupungissa oli saanut tuhannen euron sakot maskimääräysten laiminlyömisestä. Edellä mainittujen yritysten joukossa oli ainakin yksi baari ja yksi kampaamo.

Campanian alueella perjantaina annettu tiukka maskimääräys vaatii kansalaisia käyttämään kasvomaskia ollessaan sisätiloissa, kuten julkisissa rakennuksissa, ruokakaupoissa, baareissa, ravintoloissa sekä julkisessa liikenteessä. Maskin käyttämättä jättämisestä seuraa 1 000 euron sakko.

Campanian aluehallinnon johtajan Vincenzo De Lucan mukaan alueen asukkaiden ei tule olla siinä uskossa, että ongelma olisi ratkennut.

Jos kansalaiset luulevat tilanteen olevan ohitse, voidaan alueella palata muutamassa viikossa synkkään hätätilaan, hän arvioi Facebook-päivityksessä perjantaina.

Uusien määräysten pohjalta julkisen liikenteen kuljettajien tulee estää maskittomien matkustajien pääsy kulkuvälineeseen. Jos he ovat jo kulkuvälineessä, heitä tulee pyytää poistumaan välittömästi tai niin pian kuin se on mahdollista.

Jos maskittomat matkustajat kieltäytyvät poistumasta, bussin tai junan kulku tulee estää ja pyytää poliisia saapumaan paikalle.

Määräys myös vierittää vastuun yrityksille, jos rikkomus tapahtuu yrityksen tiloissa. Tuhannen euron sakon lisäksi yritys voidaan myös sulkeaa 5–30 päiväksi.

Italiassa kirjattu yli 35 000 koronakuolemaa

Italia oli ensimmäinen Euroopan maa, johon koronavirus saapui rytinällä alkukeväästä. Johns Hopkins -yliopiston mukaan maassa on kirjattu tähän mennessä yli 35 000 koronaan liittyvää kuolemaa ja varmistettu yli 245 000 koronavirustartuntaa.

Lauantaina Italia ilmoitti maassa varmistetun 275 uutta tartuntaa. Uusia koronaan liittyviä kuolemia Italiassa kirjattiin viisi kappaletta.

Väkilukuun suhteutettuna Italiassa on tilastosivusto Worldometerin mukaan miljoonaa asukasta kohden varmistettu yli 4 000 tartuntaa ja kirjattu 581 koronakuolemaa. Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat 1 334 ja 59.

Italiassa on väkilukuun suhteutettuna enemmän kuolemia kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Brasiliassa, joissa on määrällisesti eniten koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa.

Eniten koronakuolemia on Yhdysvalloissa, jossa kuolemantapauksia on kirjattu miljoonaa asukasta kohden 451. Toisena tulee Brasilia, jossa koronaan liittyviä kuolemia on miljoonaa asukasta kohden kirjattu niin ikään 407 kappaletta.

Johns Hopkinsin mukaan Yhdysvalloissa on kirjattu yli 146 000 koronaan liittyvää kuolemaa ja Brasiliassa yli 86 000.

Ei muita versioita. Päivitetään tarvittaessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäinen maistaja testaa: Kukkaiskeitto hampputofumuruilla vei nälän Keravan kartanolla – raikkaan viileä Chia pudding viimeisteli elämyksen
 2. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 3. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 4. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 5. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 6. Hradecky nollasi Rangersin pelkällä katseella, Leverkusen jatkaa europokaalin tavoittelua
 7. Juvalla jälleen kiteeläisjuhlat
 8. Honka jatkaa tappioitta miesten jalkapalloliigassa ja TPS pisteittä kotikentällään
 9. FC Lahti tuhosi HJK:n haaveet jalkapalloliigan kärkipaikasta
 10. Viikonloppu vierähtää aurinkoisessa säässä
 11. Pääkirjoitus: Digiyhteiskunta luo eriarvoisuutta
 12. Yleisön pääsy Kansojen liigan peleihin jäi auki Uefan kokouksessa – Palloliiton pääsihteeri: "Joudumme vielä odottelemaan pari viikkoa"
 13. Anu Miettisen kolumni: Asuntomessut, pääseekö sinne museokortilla?
 14. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"
 15. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 5. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 6. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 7. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 8. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 9. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 10. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 11. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 12. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 13. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 14. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.