Britannia haluaa kansan kuntokuurille – hallitus lupaa lisää pyöräteitä ja vaatii kalorimääriä ravintoloiden ruokalistoihin

Pääministeri Boris Johnsonin mukaan tarkoituksena on pyrkiä vähentämään terveysriskejä ja suojata kansaa koronavirukselta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Britanniassa maan hallitus julkisti maanantaina joukon suunnitelmia kansalaisten ylipainon torjumiseksi, kertoo muun muassa yleisradioyhtiö BBC .

Pääministeri Boris Johnsonin mukaan tarkoituksena on pyrkiä vähentämään terveysriskejä ja suojata kansaa koronavirukselta. Hallituksen arvion mukaan lähes kaksi kolmasosaa briteistä on ylipainoisia.

BBC:n mukaan hallinnon tilastoista selviää, että tehohoitoon joutuneista koronaviruspotilasta kahdeksan prosenttia on ollut sairaalloisen lihavia, kun koko väestöstä heitä on alle kolme prosenttia.

Joissakin tutkimuksia on havaittu, että ylipaino lisäisi riskiä kuolla koronavirukseen.

Terveysministeri Matt Hancock arvioi Daily Telegraphissa , että jos jokainen ylipainoinen pudottaisi painostaa viisi paunaa (reilut kaksi kiloa), julkinen terveydenhuolto säästäisi 100 miljoonaa puntaa seuraavan viiden vuoden aikana.

Jopa kaksi miljardia pyöräilyyn

Hallitus esimerkiksi suunnittelee annosten kalorimäärien määräämistä näkyviin ravintoloiden ruokalistoille. Sokeristen ja rasvaisten ruokien mainontaan on tulossa rajoituksia. Harkinnassa on muun muassa kielto pikaruoan nettimainonnalle, BBC kertoo.

Lisäksi suunnitelmissa on rakentaa tuhansia kilometrejä uusia pyöräteitä. Hallitus olisi valmis käyttämään pyöräteiden rakennukseen ja pyöräilyn edistämiseen jopa kaksi miljardia puntaa eli noin 2,2 miljardia euroa viiden vuoden aikana, kertoo muun muassa Guardian .

– Jotta voisimme rakentaa terveemmän ja aktiivisemman kansakunnan, tarvitsemme siihen sopivaa infrastruktuuria, Johnson perusteli.

Johnson on aiemminkin edistänyt pyöräilyä. Pääkaupunki Lontoo sai yhteiskäytössä olevia vuokrapyöriä hänen pormestarikaudellaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan pandemian aikana iso osa näistä niin kutsutuista Boris-pyöristä seisoi kuitenkin koskemattomina, kun ihmiset oli määrätty pysymään kodeissaan ja välttämään tarpeetonta liikkumista ulkona.

Kyselyiden mukaan monet välttävät yhä joukkoliikenteen käyttöä, mikä näkyy puolityhjinä busseina ja junina työmatkaliikenteessä, uutistoimisto kertoo.

Britannian hallitus sen sijaan on yrittänyt rohkaista kansalaisia takaisin kulutuksen pariin, sillä kaupat, ravintolat ja maan talous kaipaisivat kipeästi asiakkaiden rahoja.

Oma koronatartunta muutti Johnsonin suhtautumista

BBC:n mukaan Johnson on aiemmin suhtautunut kriittisesti esimerkiksi sokeristen ja rasvaisten ruokien ylimääräisiin veroihin. Hänen kantansa lihavuuskysymykseen on kuitenkin arvioitu muuttuneen sen jälkeen, kun hän sai koronavirustartunnan ja oli sairaalassa, myös tehohoidossa, huhtikuussa.

Maanantaina pääministeri kirjoitti Daily Expressissä kamppailevansa painonsa kanssa.

– Epidemian aikana ja saatuani itse tartunnan ymmärsin, miten tärkeää on, ettei ole ylipainoinen, Johnson kirjoitti.

Britanniassa on pandemian aikana todettu yli 300 000 koronavirustartuntaa, kertoo yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Virukseen liittyen on kuollut yli 45 800 ihmistä, mikä on korkein luku Euroopassa. Viime päivinä maassa on todettu noin 700 uutta tartuntaa päivässä.

Väkilukuun suhteutettuna Britanniassa on miljoonaa ihmistä kohti kuollut virukseen liittyen noin 670 ihmistä, kertoo tilastosivusto Worldometer .

Esimerkiksi Belgiassa vastaava luku on sivuston mukaan noin 850 ja eniten koronaviruskuolemia maailmassa tilastoineessa Yhdysvalloissa noin 450. Suomen luku on 59.

Worldometerin luvuissa on paikoin varsin suuria poikkeamia verrattuna muiden lähteiden lukuihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 3. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 4. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 5. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 6. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 7. Järvenpään suosittu kesäkirppis ja Lahdenväylällä sattunut nokkakolari – tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut
 8. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 9. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 10. Tuhannet vastustivat koronarajoituksia Berliinissä, poliitikko leimasi protestoijat covidiooteiksi
 11. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Lahdenväylän nokkakolaria edelsi takaa-ajo
 14. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 15. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.