Espoon Mäkkylän räjähdyksen esitutkinta valmistui: Kun poliisi raotti asunnon ovea, ilotulitteista rakennettu pommi laukesi

Espoon Mäkkylässä toukokuun lopulla tapahtuneelle räjähdykselle ei löytynyt esitutkinnassa selkeää motiivia. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Espoon Mäkkylässä toukokuun lopulla tapahtuneelle räjähdykselle ei löytynyt esitutkinnassa selkeää motiivia, ilmenee poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Poliisin tekemä esitutkinta valmistui tällä viikolla, ja tiedot tulivat julkiseksi eilen.

Poliisi pyrki selvittämään muun muassa sitä, miksi 41-vuotias mies oli virittänyt kerrostaloasuntonsa oveen pommiansan poliiseille.

– Mitään selkeästi selitettävää syytä pommille ei ole löytynyt, todetaan esitutkintapöytäkirjassa.

Pommin virittänyt mies löytyi asunnosta kuolleena. Esitutkinnan mukaan hän oli kuollut jo ennen poliisipartion saapumista hänen asuntonsa luokse. Kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

Poliisi tutki tapahtumia kolmena murhan yrityksenä. Koska rikoksista epäilty mies on kuollut, asia ei etene syyttäjälle eikä oikeudenkäyntiin.

Poliisit ja huoltomies saivat vammoja

Esitutkintapöytäkirjassa tapahtumien kulku käydään läpi yksityiskohtaisesti.

Maanantai-iltana 25. toukokuuta poliisipartio sai tehtävän mennä 41-vuotiaan miehen asunnolle Mäkkylään Ruutikellarintielle. Läheisen tekemän ilmoituksen perusteella miehen epäiltiin olevan kuollut tai vähintään hengenvaarassa.

Asunnon luokse päästyään poliisit eivät saaneet yhteyttä mieheen. He totesivat käyneensä samanlaisella tehtävällä samassa osoitteessa jo aiemminkin, viime vuoden elokuussa. Silloin mies toimitettiin jatkotutkimuksiin, pöytäkirjassa kerrotaan.

Poliisipartio sai päivystävältä komisariolta luvan mennä asuntoon. Paikalle soitettiin huoltomies, jonka yleisavaimella pohjakerroksen asuntoon mentäisiin.

Oven avaamista varten poliisimiehet sijoittuivat oven kummallekin puolen. Huoltomies oli toisen poliisin takana lähellä rappukäytävään johtavaa ulko-ovea.

Kun toinen poliiseista käänsi avainta lukossa ja raotti ovea vain hieman, oveen kiinnitetty pommi räjähti voimakkaasti. Ovi paiskautui ulospäin käytävälle, ja oven yläosaan tuli reikä pommin voimasta.

Räjähdyksessä ovesta irronneita puunsäleitä lensi toisen poliisin silmiin, ja hän loukkaantui vakavasti. Hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan. Molemmat poliisit sekä huoltomies saivat kuulovaurioita.

Poliisin teknisessä tutkinnassa selvisi, että pommin räjähdysaine oli peräisin ilotulitusraketeista.

Kerrostalo evakuoitiin

Räjähdyksen jälkeen poliisi määräsi koko pienkerrostalon evakuoitavaksi.

Poliisi epäili, että asunnossa voisi olla lisää ansapommeja. Asunnon asukasta ei näkynyt ovelta tai ikkunoista katsottaessa. Asunnon turvalliseksi tekemiseksi poliisi muun muassa rikkoi asunnon ikkunan tutkiakseen asuntoa robotilla.

Kun asunto oli lopulta saatu turvalliseksi ja sinne voitiin mennä, löytyi 41-vuotias mies yksiön kylpyhuoneesta kuolleena.

Työttömän insinöörin laskut olivat rästissä

Pommiansan virittäneestä miehestä kävi esitutkinnassa ilmi, että työtön insinööri oli muutaman vuoden aikana ajautunut ulosottokierteeseen.

Imatralla sijaitsevan perintöasunnon yhtiövastikkeet olivat jääneet maksamatta. Mäkkylän asunnon vuokrat ja sähkölaskut olivat rästissä. Ulosottopäätöksiä oli useita, esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan.

Mieheltä oli perätty Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa myös maksamattomia luottokorttisaatavia. Asia ilmenee oikeuden päätöksestä viime joulukuulta.

Toukokuun alussa ulosottovirasto postitti miehelle häätöilmoituksen. Siinä sanottiin, että miehen on muutettava pois asunnostaan viimeistään 27. toukokuuta.

Sosiaalityöntekijä kävi ovella vain tunteja ennen räjähdystä

Toukokuun puolivälissä Espoon kaupungin sosiaalivirkailija lähetti miehelle kirjeen, jossa virkailija kertoi, että hän halusi tulla sairaanhoitajan kanssa miehen luokse kotikäynnille 25. toukokuuta, eli räjähdyspäivänä. Tarkoituksena oli keskustella miehen asumisjärjestelyistä.

Sosiaalivirkailija ja sairaanhoitaja menivät miehen asunnolle räjähdyspäivänä kello 15. He eivät kuitenkaan päässeet asuntoon, vaikka koputtelivat oveen ja ikkunoihin ja ilmoittivat postiluukun kautta saapumisestaan.

Esitutkintapöytäkirjan mukaan sosiaalityöntekijä olisi kertonut miehelle myös häätöpäivän muutoksesta. Hänen arvionsa mukaan on mahdollista, että mies ei tiennyt häädön siirtyneen viikolla eteenpäin.

Kun miehen asuntoa tutkittiin räjähdyksen jälkeen, löytyi sosiaalivirkailijan lähettämä A4-kokoinen kirje teipillä kiinnitettynä kylpyhuoneen ovesta. Kirjeen tekstiosan päälle oli vedetty iso X-merkki, ja alaosaan oli kirjoitettu "NOPE".

Pommi oli tarkoitettu poliisipartiolle

Esitutkintapöytäkirjassa poliisi kertoo, että mies oli elossa vielä kello 15, kun sosiaalitoimi kävi hänen ovellaan. Poliisitoiminnan alkaessa kello 19:n jälkeen mies oli jo kuollut.

Tutkinnan mukaan oveen viritetty pommi oli tarkoitettu poliisipartiolle, joka saapui tarkastamaan hänen vointiaan. Poliisin mukaan asia käy ilmi hänen lähettämistään sähköposteista.

Kolme päivää räjähdyksen jälkeen mieheltä tuli viivästetty sähköpostiviesti hänen läheiselleen.

– Poliisit on varmasti löytäneet mun "yllärin" oven takaa, mies kirjoitti viestissään.

Räjähdyspäivänä mieheltä tuli kaksi viestiä

Mies oli jo räjähdyspäivän iltana lähettänyt kaksi viivästettyä viestiä läheisilleen. Viesteissä mies kirjoitti, ettei ole enää elossa.

Hän kertoi myös harkinneensa itsemurhaa yli puolentoista vuoden ajan. Mies sanoi viesteissä, ettei hän ole edes yrittänyt hakea töitä. Hän kertoi myyneensä omaisuuttaan ja käyttäneensä rahat elämiseen.

Ensimmäinen viivästetty sähköpostiviesti lähetettiin räjähdyspäivänä kello 18 ja toinen kello 21. Ensimmäisen viestin seurauksena miehen läheinen soitti hätäkeskukseen, ja poliisipartio sai tehtävän mennä miehen asunnolle.

Esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan miehen tienneen ensimmäisen viestinsä johtavan siihen, että poliisi tulee selvittämään hänen vointiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Paikka haussa Järvenpään uudelle apteekille
 2. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 3. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 4. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 5. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. Veronpalautukset on maksettu enemmistölle tänään
 8. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 9. Lukijalta: Työttömyysturva yhdenvertaiseksi
 10. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 11. Miro Heiskanen mätti kolme syöttöpistettä Dallasille, Vegas oli silti vahvempi
 12. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 13. Uutissuomalainen: Vain kolme pankkia myöntää edelleen lyhennysvapaita
 14. Golden Globeja jakavia elokuvajournalisteja syytetään viihdejournalismin laittomasta monopolisoinnista
 15. Tartuntatautiasiantuntija Fauci puolustaa Birxin tulkintaa Yhdysvaltojen koronatilanteesta – Trump ei ollut mielissään, kun Birx kertoi viruksen levinneen maassa poikkeuksellisen laajasti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 3. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 4. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 5. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 6. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 7. Järvenpään suosittu kesäkirppis ja Lahdenväylällä sattunut nokkakolari – tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 11. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 12. Tuhannet vastustivat koronarajoituksia Berliinissä, poliitikko leimasi protestoijat covidiooteiksi
 13. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumis on löytynyt läheltä katoamispaikkaa Järvenpäässä – KRP: "Tapausta tutkitaan edelleen rikoksena"
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Lahdenväylän nokkakolaria edelsi takaa-ajo

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.