Taijin, qigongin ja yiquanin peruskurssit alkavat Järvenpäässä!

Taijin, qigongin ja yiquanin peruskurssit

KAUDEN 2013-14 PERUSKURSSIT

Alkavat peruskurssit: taijiqigong, yiquan. Samalla kurssimaksulla on mahdollista osallistua saman kevät- tai syyskauden aikana kaikille alkaville peruskursseillemme. Täältä löydät tiedon syksyn avoimista ovista. Voit silloin tulla kokeilemaan lajejamme ilmaiseksi.

TAIJI (TAIJIQUAN)

 • Aika:
  Syksyn peruskurssi keskiviikkoisin 11.9.-11.12.2013 klo 19.00-20.30
  Kevään peruskurssi keskiviikkoisin 15.1.-14.5.2014 klo 19.00-20.30

Harjoittelusta

Taijin harjoittelussa perinteisesti erotetaan kolme eri osa-aluetta eli liikesarjatenergiaharjoitukset ja pariharjoitukset. Harjoittelu on pitkälti kehon rationaalisen käytön oppimista. Liikkeiden voimaa ei synnytetä niinkään lihaksilla vaan hyödyntämällä tehokasta kehon asentoa ja ottamalla käyttöön mm. jänteissä löytyvää voimaa. Harjoittelun alusta asti kiinnitetään huomiota rentoutueen sekä vartalon hyvään asentoon. Kaikkien liikkeiden tulisi tapahtua koko kehoa hyväksi käyttäen, unohtamatta mielen merkitystä liikettä synnyttävänä tekijänä.

Sandokaissa harjoittelemme shifu Zhang Fangin opettamia taijin muotoja eli liikesarjoja. Peruskurssi aloittaa harjoittelunsa muutamalla taijin perustekniikalla, jotka nivotaan jatkuvaksi sarjaksi. Harjoittelua jatketaan Yang 24 liikkeen muodon harjoittelulla. 24 liikkeen muotoa sanotaan myös Beijingin muodoksi ja se on kaikkein levinnein taijin liikesarja maailmalla. Harjoittelun edetessä mukaan tulee myös muita haastavampia liikesarjoja sekä pariharjoittelua. Taijin harjoittelussa perinteisesti erotellaan kolme eri osa-aluetta eli liikesarjatenergiaharjoitukset ja pariharjoitukset.

Lue lisää taijista ja sen harjoittelusta täältä.
Sandokain taiji-opettajat.

QIGONG (CHIKUNG) -PERUSKURSSI

 • Aika:
  Syksyn peruskurssi torstaisin 12.9.-12.12.2013 klo 19.00-20.10
  Kevään peruskurssi torstaisin 16.1.-15.5.2014 klo 19.00-20.10

Peruskurssilla teemme

 • kehoa avaavia, jännityksiä ja stressiä poistavan sekä rentouttavan liikkeitä sekä hengitysharjoituksia, kehon asennon tiedostamiseen tähtääviä harjoituksia, qigong, taojooga ja taijiqigong -harjoituksia
 • ohjelmassa mm. san yan, podongong, linyangong, käärme ja kilpikonna –harjoitukset, itsehoitosarjoja, swaishou, sebone ryuashi, qigongin zhang zhuan -seisomisharjoituksia, perustekniikkaharjoituksia, jian shen qigong -sarjoja..

Qigong (qi gong, chikung, chi kung) on monipuolista kehon ja mielen harjoittelua. Se sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta, sillä yksinkertaiset ja kiireettömät liikkeet tehdään hitaasti omaa kehoa kuunnellen ja ääriasentoja välttäen. Rauhalliset toistot vaativat keskittymistä ja palkitsevat nopeasti rentoudella ja hyvällä ololla. Qigong-harjoittelun tärkeimmät elementit ovat rentoutuminen, hengitys, keskittyminen ja oikea kehon käyttö liikkeen tai liikkumattomuuden kautta.

Lue lisää qigongista ja sen harjoittelusta täältä.
Sandokain qigong-opettajat.

YIQUAN-PERUSKURSSI

 • Aika:
  Syksyn peruskurssi torstaisin 12.9.-12.12.2013 klo 20.10-21.00
  Kevään peruskurssi torstaisin 16.1.-15.5.2014 klo 20.10-21.30

Harjoittelu on pääasiassa rentoutumisen ja kehon hyvän linjauksen opettelua asento- ja mielikuvaharjoitusten avulla. Myöhemmin kurssin aikana mukaan tulee myös voimankoitto ja liikkumisharjoituksia. Yiquanin harjoittelu on alusta asti yksilöllistä ja omaan tahtiin etenevää.

Yiquanin pääasiallinen harjoitusmuoto on seisominen, joka on kaikkien näiden kiinalaisten sisäisten lajien kulmakivi. Erilaisten asento- ja mielikuvaharjoitusten avulla aktivoidaan mieltä ja kehon sisäisiä prosesseja sekä kehitetään kehon kokonaisvoimaa. Seisomisharjoittelun lisäksi yiquanin harjoituksia voi tehdä istuen, maaten ja liikkuen.

Lue lisää yiquanista ja sen harjoittelusta täältä.
Sandokain  yiquan-opettajat.

SANDOKAIN HARJOITUSOHJELMA KOOSTUU KOLMESTA LAJISTA

 • Taijiquan (taiji, taichi);
  virtaava liikesarja, joka kehittää peruskuntoa, kestävyyttä, koordinaatiota sekä lisää elinvoimaa ja purkaa stressiä.
 • Yiquan;
  haasteellinen laji, jossa asento- ja mielikuvaharjoitusten avulla aktivoidaan mieltä ja kehon sisäisiä prosesseja sekä kehitetään kehon kokonaisvoimaa.
 • Qigong (chikung);
  elinvoimaa lisääviä harjoitteita, jotka rentouttavat, purkavat stressiä ja jännityksiä sekä tuovat mukavaa oloa; lajin yksinkertaiset ja selkeät liikkeet on helppo oppia, tahti on hidas ja rauhallinen.

Nämä lajit sopivat kaiken ikäisille ja kuntoisille aikuisille ihmisille. Lajit tukevat toistensa harjoittelua, joten voit aloittaa vaikka kaikkien kolmen harrastamisen yhtä aikaa. Samalla kurssimaksulla on mahdollista osallistua saman kevät- tai syyskauden aikana kaikille peruskursseillemme.

YLEISTÄ TIETOA HARJOITTELUN ALOITTAMISESTA

Kiinalaisten terveysliikuntalajien ensisijaisena tavoitteena on elinvoiman (qi) lisääminen kehossa ja sen vapaan virtauksen tehostaminen. Oleellisimmat perusasiat ovat näissä kaikissa lajeissa yhteisiä, kuten

 • kehon ja mielen rentoutuminen
 • kehon hyvä asento
 • rento vapautunut hengitys
 • tietoisuus kehosta ja liikkeestä

JOITAKIN YLEISIÄ ASIOITA KURSSIN ALOITTAMISESTA

Tietoa harjoittelusta

 • Alaikäraja kursseillemme on 16 vuotta.
 • Vaikka lajimme ovat periaatteessa turvallista, huolehdithan itse omasta vakuutusturvastasi (esim. vapaa-ajan tapaturmavakuutus), sillä harjoittelu tapahtuu viime kädessä omalla vastuullasi.
 • Sopiva vaatetus on väljä sisäliikuntavarustus
 • Yiquania ja chikungia voi harjoitella sukat jalassa, taijita varten on hyvä olla matalavartiset ja joustavapohjaiset sisäliikuntatossut.
 • Jokin jumppa-alusta tai vastaava on hyvä pitää mukana
 • Liikuntasali on viileä, joten varaa mukaan pitkähihainen, lämmin paita tai fleece tms. sekä tarvittaessa lämpimät sukat.

Milloin ei pidä harjoitella

 • Useimmat krooniset sairaudet tai esimerkiksi tekonivelet eivät ole este harjoittelulle. On kuitenkin hyvä kertoa etukäteen mahdollisista vaivoista, samaten raskaudesta.
 • Jos olet akuutissa sairausvaiheessa (esim. iskiaksen pahassa vaiheessa), kuumeessa, krapulassa tai sinulla on tukkoinen nenä, tulehdus tai ripulia