Kas näin lähtee postaus, ja näin

Jan Pippingsköld

On meillä hauska media, tuo sosiaalinen. Kun some lähtee käsistä, on näky hupaisa. (Jos haluat ärsyttää ympäristöäsi, voit rallatella tätä alkukappaletta Täti Monika -lastenlaulun sävelellä. Vaihtoehtoisesti voit ärsyttää ympäristöäsi julkaisemalla postauksen valitsemaasi some-kanavaan.)

Kas näin lähtee postaus: Joku näkee väärin pysäköidyn auton. Kännykkä heilahtaa ja kuva on postattu ryhmään, jonka jäsenillä on hyvin vähän tekemistä keskenään, mutta jotka kuitenkin kuuluvat ryhmään. Ensimmäinen kommentoija kysyy, eikö aloittajan oma elämä ole tarpeeksi jännittävää, kun hän julkaisee kuvia väärin pysäköidyistä autoista. Aloittaja on huono somettaja, koska vastaa vasta tunnin päästä. Hän kertoo, että ei ole kysymys oman elämän jännittävyydestä tai sen puutteesta, vaan että hän nyt vain tuli julkaisseeksi tämän.

Niin sanottu keskustelu on jo lähtenyt laukalle. Joku haluaa tietää pysäköijän kansalaisuuden ja muutkin sukujuuret. Kysyjä roiskii viestiinsä lainausmerkkejä ja hymiöitä. Joku toinen vastaa, tai ei vastaa, mutta tietää kuitenkin, tai ei tiedä, mutta antaa ymmärtää, että väärinpysäköijä kuuluu johonkin ryhmään. Siihen kuuluvien vaatetukseen viitataan. Taas viljellään lainausmerkkejä ja lärviöitä. Vastaan ei väitä kukaan.

Vähän aikaa vielä vingutaan siitä, ettei liikennemerkit kaikkia koske, näemmä, ja muuta vastaavaa. Sitten viestittely hiipuu. Ilmeisesti aihe on ammennettu tyhjiin. Ne, joilla on sanomisen pakko, ovat saaneet sanottua.

Turhin keskustelu ikinä, siitä ei ole epäilystäkään. Yksi lukemattomien samanlaisten ketjujen joukossa. Sekin on selvää. Mutta kylläpä meidän ryhmässä onkin keskustelua, ai että.

Taidanpa jakaa tämän jutun somessa. Voin sitten istua ruudun ääreen odottamaan, kauanko kestää ennen kuin kirjoittaja on julistettu mielensäpahoittajaksi.

Kas näin toimii some, ja some toimii näin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.