Silta yli synkän virran

Reino Myllymäki

Kymmenen vuotta sitten lahelalaisille kerrottiin kuntalaisillassa, että he tarvitsevat kompassia kulkeakseen Hyrylään.

En usko yhdenkään sitä tarvinneen, mutta tuo lausahdus kertoo, että suoraa yhteyttä ei ollut silloin eikä ole vieläkään.

Tieyhteyden rakentaminen on ollut pinnalla siitä lähtien, kun 45-tie oikaistiin Hyrylän eteläisestä kiertoliittymästä Koskenmäelle, jonne rakennettiin myöhemmin kiertoliittymä.

Tie Lahelasta Hyrylään piti rakentaa jo 1960-luvulla. Se jäi tekemättä, koska olisi kuulemma kulkenut jonkun silmäätekevän takapihan kautta.

Hyvä kysymys on, mihin tuota tieyhteyttä tarvitaan.

Lahelalaiset toivovat toki yhteyttä Hyrylän palveluihin, mutta myös sujuvaa kodin ja työpaikan välistä liikennettä.

Jälkimmäistä palvelisi paremmin Tuusulanjoentien jatkaminen Riihikallion eteläpuolitse Vanhan Tuusulantien jatkoksi tai Lahelanorren rakentaminen Lahelanniityn ohitse Sahankulmaan.

Tai vaikka rampin rakentaminen Maisalantieltä Tuusulanväylälle.

”Tavoittelemme yhteyksiä keskustaan eri puolilta taajamaa, ja Sahankulman liittymä ei olisi palvellut tätä tarkoitusta”, selitti kuntasuunnittelupäällikkö Asko Honkanen Keski-Uusimaassa 26.8.2019.

Tarpeet ovat ristiriidassa keskenään. Lahela halutaan yhdistää Hyrylään, jotta sen palvelut kehittyisivät.

Sen seurauksena tieyhteyttä ei haluta viedä Hyrylän ohitse vaan Hyrylään, jolloin liikenne puolestaan ruuhkautuu ja työmatkat pidentyvät.

Tieyhteyden vieminen Hyrylän ohitse ei puolestaan palvele tarvetta kasvattaa keskuksen palvelujen kysyntää.

Vaaralliseksi arvioitu Lahelantie joutuu vielä vetämään Lahelanpelto II:nkin liikenteen, sillä vasta Lahelanpelto III:n rakentamisen myötä yhteys Hyrylään muuttuu välttämättömäksi.

Siihen asti on aikaa miettiä, mikä on fiksuin ratkaisu.

Sinänsä vaatimattoman Tuusulanjoen ylittäminen sillalla on kuitenkin meille veronmaksajille niin kallis investointi, että se kannattaa tehdä oikein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu