Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

“Eivätkös lehmät yleensä ota talvisaikaan rennosti?”

On joulukuun kolmas. Mimmi Lehmä (Elina Varjomäki) ei malta millään odottaa joulua, joten hän keksii itselleen tekemistä aikansa kuluksi. Varis (Jari Vainionkukka) ihmettelee että “Eivätkös lehmät yleensä ota talvisaikaan rennosti?”

Keski-Uudenmaan teatterissa sai 16. marraskuuta ensi-iltansa Mimmi Lehmän ja Variksen joulu.

Pirtsakka Mimmi Lehmä viittaa kintaalla Variksen neuvoon ottaa rennosti ennen joulua, ja ystävykset päätyvätkin yhdessä viettämään erilaisia talvi- ja jouluaktiviteettejä, kuten käyvät luistelemassa ja viettävät Santa Lucian päivää, omalla erityisellä tavallaan tietysti. Nopeasti joulu kuitenkin lähestyy ja myös Variksella on kiire – omien joululahjojensa paketoimisessa.

Jujja ja Tomas Wieslanderin kirjoihin perustuvaan näytelmään on tehnyt käsikirjoituksen Elina Varjomäki itse ja ohjauksen Kalle Tahkolahti

Tarina on hyvin yksinkertainen ja kahden hahmon välinen dialogi on hyvin nopeatempoista, mutta ymmärrettävää ja paikoin erittäin hauskaa.

Varjomäki ja Vainionkukka toimivat erinomaisesti yhdessä ja he onnistuvat hienosti tuomaan hahmojensa vastakkaiset persoonat esille, Mimmi on hyvin optimistinen ja innokas kokeilemaan uutta, kun taas Varis on hieman ennakkoluuloinen ja ylpeilevä, mutta silti hyväsydäminen.

Minimalistiset lavasteet ja valaistus jättävät hyvin tilaa mielikuvitukselle. Katsoja voi kuvitella ladon, jossa lehmät ja kanat asuvat, lumen ja kylmän sekä metsän ja puut ja äänitehosteet korostavat kokemusta. Ne luovat myös hyvin intiimiä tunnelmaa, mikä lisää joulun taian tunnetta.

Ajankulua kuvataan Mimmin suurella joulukalenterilla, josta hän aina ottaa päiviä pois. Hahmot myös ottavat hienosti kontaktia yleisöön.

Näytelmä sisältää kolme alkuperäistä laulua, jotka on kirjoittanut Jussi Hongisto yhdessä Varjomäen kanssa ja ne ovat hyvin viihdyttäviä kokonaisuuksia energisine koreografioineen. Itse en juuri rap-numeroista lastentuotannoissa piittaa, mutta tässä ne toimivat.

Näytelmä sopii hyvin sekä lapsille että aikuisille ja se kertoo lapsille joulun ja ystävyyden merkityksestä – ja kuten Mimmi sen hienosti ilmaiseekin: “On hyvä, että on välillä pimeää, muuten emme näkisi valoa.”

Mimmi Lehmän ja Variksen joulu (Keski-Uudenmaan teatteri, Kultasepänkatu 4, Kerava). Esitykset: lauantaisin ja sunnuntaisin 16.11.–15.12.

Jasu Keisa

Jasu Keisa on kriitikon urasta haaveileva 22-vuotias keravalainen, joka on syksyllä 2019 työkokeilussa Keski-Uudenmaan teatterilla.

Syksyn aikana Keisa käy katsomassa ainakin kymmenen näytelmää eri puolilla Keski-Uuttamaata.

Keisan arvosteluja julkaistaan syksyn aikana Keski-Uusimaa Viikko -lehdissä.

Kaikki arvostelut löytyvä myös osoitteesta www.keski-uusimaa.fi/jasuteatterissa.

Twitter: @jasukeisa

Jasu Keisan teatterisyksy 2019:

Homoäiti – Mik​ä mikä teatteri (Tuusula)

Sillan alta Espanjaan – Teatteri sisar (Jokela)

Tarpeettomia ihmisiä – Keski-Uudenmaan teatteri (Kerava)

Ronja Ryövärintytär – Järvenpään teatteri

Hevoshuijari – Keravan Ooppera

Muistilääke – Mikä mikä teatteri (Tuusula)

Papin perhe – Keravan teatteri

Peter Panin uudet seikkailut – Teatteri sisar (Jokela)

Mimmi Lehmän ja Variksen joulu – Keski-Uudenmaan teatteri (Kerava)

Eikä yksikään pelastunut – Järvenpään teatteri

Pullo Cavaa ja aurinkoa: Katalonian iloiset rouvat – Mikä mikä teatteri (Tuusula)