Eräs vaihe historiassa

toimitus

Taivas varjele, mikä sieltä tulee?

Ei tule ilmaveivi, tulee kuva. Tulee hymiö, emoji tai jokin muu sellainen. Joskus tulee ihan vaan paikallaan pysyvä kuva, yhä useammin kuitenkin sellainen, joka hyppii, heiluu, vilkuttaa tai tekee jotakin muuta. Liikkuu. Kuluttaa prosessoritehoa, mutta sehän ei ole ongelma. Puhelimessani on niin monta prosessoriydintä ja niin paljon laskentatehoa, että muinaishistorialliset Apollo-alukset olisivat lentäneet kännykän voimalla Kuuhun ja takaisin.

Tekniikka ei olekaan ongelma, vaan käyttäjä. Aivoihini ei ole enää aikoihin saanut järjestelmäpäivityksiä, jotka lisäisivät emoji-ymmärrystä sovelluksiini. Käyttis on sen verran vanhaa versiota.

Niinpä kuuntelen silmät ymnmyrkäisinä (onkohan mielentilalleni kuva?) kun minua paljon, paljon nuoremmat ihmiset pohtivat, onko tylyä vastata OK, kun kaverin ehdottama tapaamisaika sopii. Kuulemma on. Pitää laittaa viisi sydäntä. Siis viime viikolla piti, en tiedä mikä trendaa nyt.

Selvyyden vuoksi, selitän ihan sanoilla, että en urputa niiden kuvien käyttämisestä.

Kummastelen vain, että oliko luku- ja kirjoitustaito ohimenevä historian vaihe. Näimmekö ihmiskuntana turhaan vaivaa kehittääksemme kirjoitetun kielen, kun nyt palaammekin piirtelemään kuvia. Tai siis emme piirtelemään, vaan valitsemaan valmiista kuvavalikoimista.

Minä, kirjoitustaidon aikakaudella syntynyt, olen hukassa. Osaan viestiä vain sanoilla, joilla on käyttötarkoitus ja merkitys. Nyt minun on opeteltava koko ajan muuttuvan kuvakekielen merkkien merkitykset. En edes tiedä, onko Applella ja Androidilla eri murteet, entä puhutaanko Samsungilla ja Nokialla samaa merkkikieltä?

Mistä tiedän, mikä kuva on oikea juuri tähän viestiin, kun ei niistä pikku piiperryksistä edes erota yksityiskohtia ilman suurennuslasia? Mitä pitää varoa, ettei tule haukkuneeksi kaveriaan kun tarkoitus oli kehua?

Kansalaisopisto, apua! Heti kiireesti ohjelmaan kurssi nimeltä Kuvakielen alkeet mummoille ja vaareille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirjallisuus: Dystopia Järvenpäästä
 2. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 3. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 4. Gubbe on ikäihmisen ystävä arjessa – uudenlainen vanhuspalvelu pitää seniorin aktiivisena
 5. Honka Akatemia päihitti Pallokerhon 5–2 kotikentällä: "Jäi tyhjä olo, pelisuunnitelma jossakin vaiheessa vähän posahti"
 6. Suomessa todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 7. Lukijalta: Kelvottomia katuja on yhä Järvenpäässä
 8. Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä
 9. NHL kielsi seuroilta koronatestien tulosten julkaisun ja loukkaantumisista kertomisen – pelaajien yksityisyyden suoja ensiarvoista
 10. Trumpin lievennys Roger Stonen tuomioon saa kritiikkiä myös republikaaneilta – Mueller puolusti tutkintaansa Valkoisen talon syytöksiltä
 11. Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 12. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 13. Sterling loisti Brightonin kaadossa – Manchester City odottaa CAS:n maanantaista ratkaisua europelipannasta
 14. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 15. Ronaldon rankkarimaalit auttoivat Juventuksen mestaruuden kynnykselle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 2. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 3. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – salama teki reikiä Järvenpään sisäkattoihin ja Kerava sulki Nesteen viereisen pysäköintialueen
 4. Vesi tulvi omakotitalon kellariin Kellokoskella
 5. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 6. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 7. Anttilan talon kohtalo ei vielä lähelläkään ratkaisua: "Tämä on todella mutkikasta" – tontille hahmoteltu jopa 14-kerroksista asuintaloa
 8. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 9. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 10. Mannilantie 42 A:n pysäköinti muuttui keväällä maksulliseksi – "Alueen maksullisuus on otettu positiivisesti vastaan", kommentoi pysäköintioperaattorin toimitusjohtaja.
 11. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Teemu Pukin Norwichin putoaminen Valioliigasta varmistui rökäletappiolla
 14. Lähes valmis Järvenpäästä Jokelaan vievä kevytväylä jo on kovassa käytössä – "Toivottiin jo 30 vuotta sitten, kun kävin itse koulua"
 15. Muuttuva kaupunkikuva: Järvenpään kaupungintalo elinkaarensa päässä – 1970-luvun rationalismia edustanut talo puretaan sisäilmaongelmien vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.