Antti Rinteen kolumni: Politiikan paluu

Antti29Rinne , Antti Rinne

Maailmanlaajuinen koronakriisi on hallinnut politiikan agendaa vuoden ensimmäisen puoliskon ajan.

Hallituksen oikein ajoittamat ja kohdentamat rajoitustoimenpiteet vaikuttavat toimineen toivotulla tavalla: tartuntamäärät ja sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrät ovat viime viikkoina laskeneet Suomessa merkittävästi.

Hyvän kehityksen myötä rajoitustoimenpiteitä on kyetty höllentämään.

Samalla politiikan agenda on palaamassa normaaliksi.

Kesäkuun viimeisellä viikolla eduskunnassa käytiin jo vilkas poliittinen keskustelu vanhusten hoivan parantamisesta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta oli tehnyt merkittävän työn korjatessaan pikavauhdilla hallituksen esitystä, jonka mukaan vanhustenhoidossa hoitajamitoitus nostetaan 0,7:ään vaalikauden loppuun mennessä.

Ensimmäisen kerran sosialidemokraatit nostivat hoitajamitoituksen neuvotteluihin jo kesän 2012 budjettiriihessä Jyrki Kataisen pääministerikaudella. Silloin kokoomuksen vastustus esti tavoitteen viemisen eteenpäin.

Mutta hyvän eteen kannattaa tehdä sitkeästi työtä: kahdeksan vuoden ponnistelujen jälkeen tästä tavoitteesta tulee viimein totta.

Hoitajamitoituksen nostaminen oli yksi tärkeimmistä lupauksistamme suomalaisille kevään 2019 eduskuntavaaleissa.

Toinen keskeinen vaalilupauksemme vuonna 2019 liittyi pienten eläkkeiden korottamiseen. Tammikuun alussa yli 600 000 eläkeläisen asemaa kyettiin vuosikymmenten odotuksen jälkeen parantamaan, kun takuueläkettä korotettiin nettomääräisesti 50 eurolla ja kansaneläkettä 34 eurolla.

Näistä korotuksista on matkaa täyteen sadan euron korotukseen, mutta ensimmäiset harppaukset myös tämän tavoitteen osalta on otettu. Aikanaan totesin, että tavoite toteutettaisiin useamman vuoden ohjelmalla julkisen talouden sallimissa rajoissa.

Pääministerikaudellani pyrin käynnistämään keskustelun erityisesti naisten pienten työeläkkeiden korottamisesta.

Aiemmin perhevapaakaudet eivät kerryttäneet eläkettä, joka on johtanut siihen, että kymmenien ikäluokkien naiset saavat nyt miehiä alempaa eläkettä.

Tämä on epäkohta, joka olisi syytä korjata osana vappuna 2018 esittämääni eläkkeiden korotustavoitetta.

Kirjoittaja on SDP:n puheenjohtaja ja eduskunnan I varapuhemies.

Kommentoi