Lukijalta: Vastausta Kyösti Lehtoselle

Jania Kleimola (kd.), Mirka Kovalainen (kesk.)

Kyösti Lehtonen otti kantaa tarkastuslautakunnan rooliin, toimintaan ja tekemiseen kirjoituksessaan (K-U 28.6.).

Kirjoituksen taustalla on ns. luottokorttijupakka, jossa kahden Tuusulan pormestarin luottokortin käyttöä ja siihen liittyvää ilmeisen puutteellista ohjeistusta on nyt Tuusulassa tarkasteltu.

Bulvaaneiksi luottamushenkilöiden kutsuminen – kuten Lehtonen nimeää – tuntuu oudolta.

Samoin asian tutkimisen raivokas vastustaminen joidenkin kuntapäättäjien osalta, mitä kevään aikana tuli ilmi.

Allekirjoittaneet, kuten monet muutkin kuntapäättäjät, saivat luottokorttien käytön tiimoilta jo viime vuoden puolella ja yhä enemmän kevään aikana viestejä siitä, että korttien käyttöä olisi syytä tarkastella eikä se ehkä ole ollut kaikilta osin asianmukaista.

Yritimme viedä ja saada asiaa useita kertoja tarkastuslautakunnan listalle siinä onnistumatta, koska emme saaneet asialle riittävää kannatusta.

Korttien käytön kyseenalaistamiseen saimme täysin rehellisiä ja vilpittömiä kysymyksiä eri tahoilta, joita olisimme halunneet selvittää tarkastuslautakunnassa.

Julkisuutta emme asialle halunneet.

Sitä se kuitenkin sai varsin laajasti asian siirryttyä kunnanvaltuustoon.

Asia olisi kuitenkin ollut mahdollista selvittää ns. erityistilintarkastuksena, jota Kuntaliittokin suositti ja siihen olisi ollut mahdollista valtuustolta pieni summa anoa.

Ilman useita yhteydenottoja korttien käyttöön liittyen olisimme tänä päivänäkin asiasta täysin tietämättömiä.

Bulvaanien käytöstä voisi keskustella enemmänkin, vaikkapa Tuusulassa puolue-, rakennus- ja maankäyttösektorilla. Niissähän Tuusula on julkisuudessa paistatellut enemmän ja vähemmän.

Kun etupiireillä mopo karkaa käsistä, jää kuntalaisten etu usein toissijaiseksi. Mainittakoon tässä kohtaa esimerkkinä Etelä-Tuusulan pakkolunastusoperaatio.

Kuntapolitiikka on sitten ihmeellistä. Jos kaadat puun omalta tontiltasi ilman lupaa, siitä nousee ennennäkemätön haloo.

Jos kahden vuoden aikana pormestari ostaa alkoholia ja ajaa taksilla 14 000 euron edestä, siihen ei missään tapauksessa saisi puuttua.

Asiaan puuttuvien (allekirjoittaneiden ja valtuustossa asian esiin nostaneiden) sen sijaan pitäisi Lehtosen mielestä muistaa käyttäytyä arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.

Vastaavantyyppisiä asioita on tutkittu Suomessa tarkastuslautakunnissa useampia.

Järvenpäässä muun muassa muutama vuosi sitten käsiteltiin kaupunginhallituksen puheenjohtajan luottokortin käyttöä ja edustusmatkaa, josta ei ollut ilmeisesti päätöstä tehty.

Tuusulassa vuoden 2019 osalta kuitit olivat puutteellisesti merkittyjä pääosin. Sen lisäksi, että kuitit sisälsivät pääosin alkoholiostoja isoillakin summilla, kuiteista puuttui seuraavat merkinnät lähes kautta linjan; ketä niihin on osallistunut, mikä on ollut tilaisuuden tarkoitus ja miten sillä on edistetty Tuusulan asioita.

Nämä merkinnät on verottajan mukaan löydyttävä. Selitykseksi ei kelpaa jonkin seminaarin osallistujaluettelo, koska se että on ollut tilaisuudessa läsnä, ei tarkoita samaa kuin että olisi kuittien osoittamiin ostoksiin osallistunut.

Allekirjoittaneet seuraavat asiaa jatkossakin.

Asia on julkinen kuten kuititkin, ne ovat kenen tahansa nähtävissä Tuusulan kunnantalolla.

Kirjoittajat ovat Tuusulan tarkastuslautakunnan jäseniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keravan kaupunginhallitus kiistelee oikeuden kanssa kerrostalon rakentamisesta pientaloalueelle – hallituksen puheenjohtaja kritisoi: "Oikeus on tulkinnut yleiskaavaa väärin"
 2. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 3. Vanhin kartta Keski-Uudeltamaalta on 1600-luvulta – uusinta uutta ovat huikeat 3D-kartat
 4. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 5. Vaatejätti H&M:n keskusvarasto toimi Keravan Ahjossa vuodesta 1998 – kesäkuussa kaikki muuttui: "Olemme pahoillamme henkilökuntamme puolesta"
 6. Verstappen harjoitusten nopein, Bottas toinen – Ricciardolla raju osuma ratavalliin
 7. Järvenpäähän tuodaan taidetta Nicaraguasta – uutta väriä Vellikellon galleriaan
 8. Erdogan: Hagia Sofia avataan uudelleen moskeijana
 9. Keravan kaupunginvaltuutetun lausunto hyväksyttiin SEDEC-valiokunnassa – korostus painottui työterveyteen ja oikeudenmukaisten työolojen varmistamiseen
 10. Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa
 11. Saksan Bundesliiga alkaa 18. syyskuuta – pitkä talvitauko kutistuu joululomaksi
 12. Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia
 13. Lukijalta: Palveluasumisessa saa kahvia
 14. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 15. Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 5. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 6. Vaatejätti H&M:n keskusvarasto toimi Keravan Ahjossa vuodesta 1998 – kesäkuussa kaikki muuttui: "Olemme pahoillamme henkilökuntamme puolesta"
 7. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 8. Unelma maailman suurimmasta hirsikoulusta murenee – pormestari Lindberg moitti Moniopäätöksen salaamista, mutta syyllinen löytyy peilistä
 9. Näköislehdessä tänään: ”Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. Mutta mielelläni ajattelisin, että Jumala on ne säveltänyt” – Juice Leskisen lausahduksista syntyi kirja
 10. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 11. Ostajat palasivat kirpputoreille
 12. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 13. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 14. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 15. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.