Lukijalta: Maanpuolustus ei ole ylellisyyttä

Heikki Simola

Näin otsikoi tietokirjailija Reino Myllymäki kolumninsa (K-U 26.7.) Otsikko on oikein hyvä, mutta HX-hankkeen hävittäjien tehtäväkuvaukset eivät.

Lainaan pari lausetta: ”Harvaan asutun maan ilmapuolustusta on vaikea toteuttaa ohjuksin, tarvitaan hävittäjiä.” Kirjoittaja varmaan tarkoittaa ilmatorjuntaohjuksia ja on oikeassa.

Mutta meillä on lukuisia erilaisia ohjusjärjestelmiä ja otan esiin monitoimihävittäjän ”hyökkäysaseen”: täsmäohjuksen, jolla maali on kaukana esimerkiksi lähestyvässä panssarimuodostelmassa.

Pähkinänkuoressa asian ydin on siinä, että meillä on panos/tuotos-tarkastelussa tykistöraketit oikeampia tähän tehtävään kuin 100 miljoonaan euron hävittäjä aseen lavettina.

Mielestäni Hornetien modifiointi 90-luvulla monitoimihävittäjäksi oli virhe. Tämä taas perustui lentäjien perusteluihin ja kokemuksiin kansainvälisissä tehtävissä.

Me tarvitsemme hävittäjiä Suomen ilmapuolustukseen jo rauhan ja sodan uhan aikana. Sodassa päätehtävä on hävittäjätorjunta, ilmatorjunnalla on päävastuu joukkojen ja tärkeiden kohteiden suojaamisessa.

”Puolustuksemme perustuu maahantunkeutumisen hintalappuun, joka hävittäjien avulla nousee hyökkääjälle niin korkeaksi, että yrittämistä ei edes mietitä.”

Tämä viimeistään osoittaa tiedon puutetta – kyllä uskottava maanpuolustus perustuu tehokkaisiin maavoimiin, yleiseen asevelvollisuuteen ja korkeaan maanpuolustustahtoon.

Olen aiheesta kirjoittanut laajasti teemalla: Hävittäjien suorituskyvyn korvaamiseen tarvitaan uusi analyysi.

Hävittäjien suorituskyvyn korvaaminen on otettava uuteen tarkasteluun – ei hävittäjähanke tähän kaadu.

Peruskysymyksiä ovat: Millä asejärjestelmillä uhkiin vastataan? Mitä suorituskykyä ei voida korvata muilla keinoilla? Korvaavien suorituskykyjen tarkastelu on unohdettu, kuten tykistö/risteilyohjukset, tiedustelu- ja tulenjohtolennokit jne. Mihin tarvitaan monitoimihävittäjien hyökkäysasejärjestelmiä?

Volyymin tarkastelu ja Nato-yhteensopivuus nostaa esiin kysymyksen. Mitä apua kumppaneilta on varmimmin ja nopeimmin saatavissa? Vastaus ei ole maavoimia eikä ilmatorjuntajärjestelmiä.

HX-hankinnasta on tehtävä puhtaalta pöydältä analyysi ja varsinainen selvitys Suomen sodanajan ilmapuolustusta varten, koska ns. esiselvitys on viimeistään nyt vanhentunut. Kukaan ei menettäisi kasvojaan. Kysymys ei ole ”vain” 10 miljardista, vaan ehkä elinkaaren aikana 40 miljardista.

yleisesikuntaeverstiluutnantti evp, Tuusula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 5. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 6. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 7. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 8. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 9. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 10. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 11. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 12. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 13. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.