Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toni Hinkan kolumni: Elämän tarkistuslista

Kesän aikana sain tavata monia ystäviäni monelta eri alalta. Muuttunut maailma oli useimpien keskusteluiden keskiössä.

Valtaosa vaikutti alkujärkytyksen jälkeen häkellyttävän luottavaiselta tulevaisuuteensa.

Moni sanoi oppineensa itsestään ja läheisistään paljon uutta. Sisäistä ja keskinäistä arvokeskustelu oli käyty ristiin ja rastiin. Mikä on tärkeää? Mikä ei niinkään? Mitä haluan elämältäni ja työuraltani?

Vuosia olen minäkin juossut pyörän vieressä ehtimättä hypätä satulaan. Jos jokin ei toiminut, paikkasin sen yleensä tekemällä vielä vähän enemmän tai vielä vähän paremmin. Vaikka olisi pitänyt ennemminkin miettiä, oliko tekemisessä mitään järkeä ensinkään. Nyt se pyörä ja minäkin pysähdyimme kuin seinään. Uskon, että törmäyksestä kuoriutuu jotain uutta ja parempaa.

En tiedä vielä, mihin pohdintani tulee johtamaan. Mitä tahansa ideoinkaan ajattelin, että sen tulee läpäistä seuraava tarkistuslista. Tästä listasta voi olla apua sinullekin pohdinnoissasi.

Yksi: Saanko tekemisestä itselleni mielihyvää; sytynkö, innostunko? Koska jos en itse innostu, on mahdotonta innoittaa muita. Jos tekeminen on pakkopuurtamista, eihän sellaista kukaan pitkään viitsi tehdä.

Kaksi: Onko tekemisestä hyötyä tekemisen kohteelle, asiakkaalle? Miten hänen ja organisaationsa elämä muuttuu paremmaksi? Koetaanhan kehittyminen merkitykselliseksi?

Kolme: Onhan asiakas valmis maksamaan tekemisestä? Pitäähän minunkin kuitenkin elättää itseni ja perheeni.

Neljä: Sitoutuuko asiakas omalta osaltaan tekemään osuutensa, jotta hän kehittyy? Niin, ettei minun tarvitse häntä koko ajan muistutella. Toisten ihmisten muistuttelu ja perään huutelu kun ovat maailman ylivoimaisesti typerimmät, turhimmat ja turhauttavimmat työt ikinä.

Viisi: Onhan tekeminen ja tekemisen tapa monistettavissa? Ei liian helposti, jotta säilyy jonkinlainen kilpailuetu. Ei liian vaikeasti, ettei omasta tekemisestä tule laajennuskelvotonta.

Ajattelin kaikki ideamme tarkistuttaa tuon listan avulla. Mitä useampi kohta täyttyy, sitä tarkemmin kannattaa toteutusta pohtia.

Sopisiko tuo lista sinulle? Mitä lisäisit omaan tarkistuslistaasi?

Kirjoittaja on johtamisen ammattimentori ja vaikutusvoimavalmentaja