Tapio Ylösen kolumni: Ennen vanhoja kunnioitettiin

Tapio Ylönen

Muistan lapsuudesta, kuinka isäni teititteli äitiänsä. Se tuntui jo silloin hieman erikoiselta. Äitikään ei teititellyt omaa äitiään.

Se oli kuitenkin ollut yleisenä tapana, ainakin joissakin suvuissa. Isä jatkoi perinteitä. Me lapset vierastimme mummojen teitittelyä, saati että olisimme teititelleet omia vanhempiamme.

Aika ja tavat muuttuivat. Itsekään en tässä vanhuuden kynnyksellä tietenkään kaipaa teitittelyä tai muutakaan sellaista jäykkää tapaa.

Sen sijaan yleisesti ottaen nuoremmat saisivat paremmin huomioida vanhukset eri tilanteissa, osoittamalla hyviä tapoja ja avuliaisuutta, koska vanhusten liikkumisen hitaus ja voimien vähyys tekevät heistä hieman kömpelöitä pysymään nuorempien tahdissa.

Maltillinen odottaminen, oven aukaiseminen ja auttaminen joissakin tilanteissa sekä ystävällisyys voivat helpottaa ikäihmistä ja ilahduttaa hänen mieltään.

Kunnioittava asennoituminen toista ihmistä kohtaan ja hyvät käytöstavat saisivat säilyä sivistysvaltion asukkaiden välillä.

Ilkeät huomauttelut, nauraminen, tuijottaminen, töniminen, puhumattakaan kiusaamisesta tai väkivallasta eivät kuulu sivistyneeseen ihmisyyteen.

Ne, jotka nyt ovat todella vanhoja, ansaitsevat nuorempien sukupolvien kunnioituksen, monestakin syystä.

Heistä jotkut ovat taistelleet isänmaan puolesta, henkensä uhalla. Monet ovat eläneet läpi vaikeita aikoja, pulavuosia, ja silti pitäneet huolta lapsistaan.

He ovat nähneet vaivaa ja taistelleet tavallisten ihmisten puolesta, jotta Suomesta on rakentunut hyvinvointivaltio, joka tarjoaa kansalaisilleen hyvän sosiaaliturvan.

Työntekijöiden elinolosuhteet, asema, palkkaus ja työturvallisuus on kohentunut ihmeesti viimeisen sadan vuoden aikana. Niin ei ole kaikissa maissa vieläkään.

Vanhoja on syytä kumartaa, eikä vain vanhustenviikolla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut