Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joonas Romppasen kolumni: Medioita ja ”medioita”

Järvenpään kaupungin viestintäjohtaja Heli Vastamäki esitteli eilisessä lehdessä tällä kolumnipaikalla Järvenpään uusia verkkosivuja, joita kaupunki haluaa kutsua ”Järvenpäämediaksi” .

Uudet sivut monipuolisine sisältöineen tuottavat varmasti kaupunkilaisille vielä paljon hyvää.

Tällainen julkisten toimijoiden keskuudessa viime vuosina lisääntynyt pyrkimys viedä omaa viestintäänsä perinteisen tiedonvälityksen suuntaan ei ole kuitenkaan täysin ongelmaton.

Ongelmia syntyy etenkin silloin, jos esimerkiksi jokainen ”Järvenpäämediaa” kuluttava ei ymmärrä, että kyse on lopulta vain yhden julkisyhteisön omasta näkökulmastaan tuottamista sisällöistä, ei mediasta siinä merkityksessä kuin riippumaton tiedonvälitys länsimaissa mielletään.

Myös Uutismedian liitto eli entinen Sanomalehtien liitto on ollut tästä kehityksestä huolissaan.

Erityisen vaarallisilla vesillä liikutaan, jos journalistinen työ pyritään tekemään tarpeettomaksi esimerkiksi laittamalla nopeasti jakoon tiedotteita heti sen jälkeen, kun toimittaja on ottanut yhteyttä jonkun kriittisemmän asian tiimoilta. Tällaisestakin on eri lehdillä useita tuoreita esimerkkejä.

Konkreettisen esimerkin riippumattoman median ja ”median” välisistä eroista voi poimia viime päiviltä.

Keski-Uusimaa on kertonut (K-U 19.11. ja 20.11.) perusteellisesti, taustoja valottaen ja eri osapuolia kuullen Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä pitää Järvenpään taannoin tekemää virantäyttöä laittomana.

Myös Järvenpään kaupungin uusilta verkkosivuilta asiasta löytyy 19.11. julkaistu ”uutinen” (sana, jota ”Järvenpäämedia” käyttää tiedotteistaan). Se on sanasta sanaan tässä:

”Helsingin hallinto-oikeus on päätöksellään 16.11.2020 kumonnut Järvenpään kaupunginvaltuuston päätöksen 19.3.2018 § 26 ”Kaupunkikehitysjohtajan viran täyttäminen”.

Järvenpään kaupunki tekee asiasta juridisen arvion, jonka perusteella kaupunginhallitus ratkaisee, lähteekö se valmistelemaan päätöksestä valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen vai aletaanko päätöstä kaupunkikehitysjohtajan viran täyttämisestä valmistella uudelleen.

Kaupunkikehitysjohtaja Olli Keto-Tokoi jatkaa toistaiseksi virkatehtävien hoitamista.”

Kirjoittaja on Keski-Uusimaan päätoimittaja ja Etelä-Suomen Median sisältöjohtaja.