Lukijalta: Menikö tämä juna jo vuosia sitten?

Ilmari Sjöblom, Hyrylä

Olen lueskellut kirjoittelua, kommentteja ja osallistunut kahvipöytäkeskusteluihin, niin intouduin minäkin kirjoittamaan näkemykseni Hyrylän kauppakeskuksesta/palvelukeskuksesta sekä muistuttaa, että kaikilla on tällä hetkellä mahdollisuus antaa kunnalle palautetta asiasta.

Ikäni Tuusulassa asuneena olen seurannut tilannetta eri näkökulmista/rooleista jo vuosikymmenien ajan; lukiolaisena, perheenisänä, yrittäjäjärjestön hallituksen jäsenenä, kunnanvaltuutettuna, alueella toimineena ravintola-alan yrittäjänä sekä nyt rakennus- ja kiinteistöalan yrittäjänä.

Todella isoa osaa tulevassa kehityksessä näyttelee kahden suuren kaupan alan toimijan tavoitteet ja päätökset. Heidän taistelunsa markkinaosuuksista; tuusulalaisten euroista.

”Harpilla piirretään”, mistä asiakasvirrat tulevat ja laskelmien pohjalta tehdään päätöksiä sitten mahdollisista uusista kymmenien miljoonien investoinneista.

En usko, että heidän listallaan ykkösenä on arkkitehtuurinen kaupunkikuva tai se, että tuleeko sinne upea kesäkahvila tai muita ihania erikoisalan palveluita.

Etelä-Tuusulassa on ollut vuosia tilanne, että HOK-Elanto on markkinajohtaja.

Liikenteellisesti toimiva Hyrylän S-market, jonka kiinteistön itse omistavat, sekä Riihikallion Alepa myyvät Suomen huippulukuja olemassa oleville neliöille/kustannuksille.

Toista Hyrylän keskustassa aiemmin sijainnutta kauppaa kannatti pitää tyhjänä mieluummin tyyliin 5 vuotta ja maksaa vuokraa 0,6 miljoonaa euroa (oma arvioni) vuodessa. Tyhjä tila ei ainakaan tuonut naapuriin kilpailijalle yhtään lisää asiakasvirtaa.

Nyt aiesopimuksella liikekeskuksesta on ilmaistu tahtotila ja sitä kaavoitetaan vielä jokunen hetki.

Lähtökohtaisesti kaikki toimijat ja investorit, ovat he sitten asuntoihin tai kauppaan liittyvää, haluavat tehdä pintapaikkoja pysäköinnille täällä kotikulmillamme.

Käydyt neuvottelut ovat saattaneet olla aika yksipuolista sanelua, esimerkiksi linja-autoasema siirrettävä sivuun, jotta vaaditut pintapaikat voidaan tehdä ja kalliita kerroksia ei tule.

Jos ja kun kaupallisia palveluja halutaan parantaa ja jotta toimijat investoisivat merkittävästi Hyrylään, kyllä kunta joutuu olemaan ”kyydissä”, ainakin hetken.

Miksi investoisi 2020-luvun kustannustasolla? Pitänee saada kumppani, joka maksaisi sellaista vuokraa, jotta sijoittaja olisi tyytyväinen tuottoon.

Yksin kaupoilta ei sitä välttämättä Hyrylästä saa. Siksikö Palvelukeskus?

Neuvottelut ja suunnittelut ottavat aikansa ja mahdollisesti venyvät.

Tuskin markkinajohtaja tästä pattitilanteesta pahastuu. Lahelaan avataan pian uusi Alepa.

Muut ruokakauppojen mahdollistavat alueet kunnanvaltuuston päätöksellä on laitettu rakennuskieltoon, koska halusimme kaupallisen keskuksen myötä Hyrylän elinvoiman kasvavan ja synnyttävän kuntastrategiamme mukaista sopivan kaupunkimaista keskustaa.

Tiedossa on, että Lidl haluaisi avata liikkeen Hyrylän pohjoispuolelle,

Kesko puolestaan haluaisi Amerin nurkille Riihikallioon tai Sahankulmaan. Nämä molemmat odottavat.

HOK-Elantokin on saanut kunnalta rukkaset, kun haluaisi kehittää Terran kiinteistöä.

Jokainen uusi kunnanvaltuusto on päättänyt, mihin se kauppakeskus tulisi rakentaa. Jotkut ovat olleet päättämässä siitä ainakin neljään kertaan. Itsekin olen ollut kahden valtuustokauden verran mukana.

Menikö tämä juna sittenkin jo vuosia sitten?

Kaupan ala on ollut ylipäänsä jo vuosia murroksessa.

Esimerkkeinä vaikkapa verkkokaupan kasvu ja kauppojen myyntiaikojen vapautuminen, jolloin samat olemassa olevat nykyiset neliöt myyvät aiempaa useampia tunteja.

Tuusulan kaupalliset naapurit (Järvenpää, Kerava, Hyvinkää ja Tammisto) ovat kehittyneet sekä vahvistuneet. Lisäksi ketjut ovat rakentaneet pikkukaupoista tiiviimpää verkkoa.

Reilu vuosi sitten lounaalla keskustelin tästä aiheessa erään innovatiivisen K-Citymarket-kauppiaan kanssa. Hänellä oli mielenkiintoinen näkemys millainen ratkaisu Hyrylässä toimisi, mutta se on toinen tarina.

Toivoisin, että Hyrylän kaupalliset palvelut kehittyisivät ja keskusta tiivistyisi.

Edit: Juuri tulleella päätöksellä, missä ELY asetti tyhjän kunnantalon vaarantamiskieltoon, on mahdollisesti merkittävä vaikutus tuleviin ratkaisuihin.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (kok.) ja yrittäjä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut