Lukijalta: Järvenpää, 15 minuutin kevytliikennekaupunki

Ajatuspaja Syke, Järvenpää

Kohta on kevät ja YIT ryhtyy tositoimiin Järvenpään Montun rakennustöissä.

YIT rakentaa bulevardikorttelin, johon tulee yli 300 asuntoa ja lähes 15 000 m2 liiketilaa, mutta tontille vain 80 autopaikkaa.

Se on miehekäs suunnitelma ja muuttaa varmuudella asenteita kevytliikennettä suosivaksi. Tässä ei enää testata, vaan toteutetaan kortteli, jossa ei ole tarvetta autoille.

Paljon muutakin positiivista YIT kertoi taannoin Perhelä-hankkeen infotilaisuudessa. Tutkimusten mukaan Järvenpäällä on vetovoimaa. Peräti 70 prosenttia asuntojen ostajista on tulossa Järvenpään ulkopuolelta.

Merkittävä arkkitehtoninen parannus on luonnon valon ja väljyyden säilyttäminen korttelissa. Rakentuu myös puolijulkista tilaa, johon kaikilla on vapaa pääsy. Aiempi Lujatalon suunnittelema umpikortteli olisikin ollut katastrofi.

Bulevardikorttelin ensivaiheessa rakentuu Helsingintien puoleinen toimistotalo ja pienempi kerrostalo.

Toimistotaloon sijoittuu pääosin Järvenpään kaupungin toimintoja, mutta tilat toteutuvat hybridiratkaisuna, joka mahdollistaa yksityisten toimistotilojen kytkeytymisen samaan kokonaisuuteen.

Vuoden 2020 kriisi kiihdytti toimitilojen vaatimukset uudelle tasolle ja toi monelle epätietoisuuden tulevaisuuden toimitilatarpeista.

Samaan aikaan työnteon erilaiset paikat ja tavat muuttuvat ja moninaistuvat nopeasti. Arkkitehtisuunnitelmissa toimistokäyttäjille tulee yhteinen aula ja kokouskeskus yhteiskäyttöön.

Yrittäjäyhdistyksestä on kuulunut vaatimuksia tasokkaiden toimistotilojen tarpeesta. Nyt haasteeseen on YIT:n toimesta vastattu.

Tammikuussa YIT:n johtaja kertoi Kauppalehden uutisessa: ”Johtava ajatus meillä on 15 minuutin kaupunki. Tulevaisuudessa ihmiset eivät halua pitkiä työmatkoja. Palvelut pitää olla lähellä”.

Helmikuun puolivälissä vihreiden puheenjohtaja esitteli kuntavaalikampanjan avauksessa ajatuksen ”Viidentoista minuutin kunnasta”.

Vihreä 15 minuutin kunta on paikka, jossa palvelut ovat kävely-, pyöräily- tai bussimatkan päässä kotiovelta.

Vihreät ovat löytäneet sielunkumppanin. Voisi kysyä, kumpi tuli ensin, muna vai kana?

Ainakin pelisilmää tuolla vihreiden puheenjohtajalla näyttää olevan. Fiksu tapa käyttää hyväksi maan johtavan rakennusyhtiön markkinointimateriaalia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut