Lukijalta: 8.-luokkalainen: Nuorten mielenterveys huolettaa

Essi Mäkeläinen, Kellokosken koulu, 8. lk

Monella nuorella on nykyään paljon ongelmia liittyen esimerkiksi perheeseen, kouluun, kavereihin, kotimaahan, itseensä tai mielenterveyteen.

On surullista, että moni nuori joutuu käymään läpi niin paljon varhaisessa iässä. Moni nuori myös helpottaa tuskaansa satuttamalla itseään, eikä se ole oikein. Kaikki ansaitsevat kunnollisen avun.

Oikean hoitomuodon löytäminen tai keksiminen on joillekin nuorille vaikeaa, kun taas toisille nuorille se on helpompaa.

Eikä asiaa auta se, että sen takia nuori elää pelossa ja epätietoisuudessa, koska ei tiedä, mitä tehdä tai kun kukaan ei oikein osaa auttaa.

Toisaalta joidenkin nuorten voi olla vaikea luottaa aikuisiin, mikä saattaa aiheuttaa sen, että nuoret eivät puhu tunteistaan tai huolistaan ja pitävät kaiken itsellään.

Heidän voi olla vaikea luottaa toiseen: esimerkiksi jos menneisyydessä on tapahtunut jotain pelottavaa tai surullista.

Lisäksi kaikki aikuiset eivät välttämättä ymmärrä nuoria; jotkut saattavat jopa laiminlyödä, hyljeksiä tai väheksyä nuoren asioita.

Nuoren pitää itse löytää sellainen henkilö, johon luottaa ja jonka kanssa pystyy keskustelemaan järkevästi ja asiallisesti.

Minusta on elintärkeää, että kaikki ihmiset voisivat hyvin. Tiedän, ettei se tule olemaan milloinkaan mahdollista, mutta olisi hyvä, jos mielenterveyden ongelmista kärsivien ihmisten määrää saataisiin laskettua niin, että mahdollisimman moni voisi hyvin.

Ja olisi myös hyvä, jos nuoret pystyisivät puhumaan aikuisille häpeämättä tai pelkäämättä.

Onko oikein, että nuoret, jotka eivät uskalla pyytää apua, jäävät yksin asioidensa kanssa?

Uskon, että jokainen nuori, jolla on mielenterveyteen liittyviä asioita, haluaa sisimmässään elää onnellisesti ja ilman paineita.

Minun mielestäni ongelma ratkeaisi siten, että ammatti-ihmisiä olisi enemmän ja he olisivat tunteellisia, niin kuin suurin osa psykologeista ja terapeuteista ovat. Lisäksi heidän pitäisi osata lukea nuoria paremmin.

Päämääränä olisi, että nuoret saisivat muutakin apua kuin sen, että määrätään vain lääkkeitä.

Nuori haluaa, että häntä kuunnellaan ja hänen kanssaan juteltaisiin asiallisesti. Siten voitaisiin estää monia itsemurhia tai itsemurhayrityksiä.

Jokaisella ihmisellä on kuitenkin vain yksi elämä, ja kaikki ansaitsevat, että se olisi hyvä ja arvokas.

Kaikilla on oikeus elää onnellisesti sukupuolesta, menneisyydestä, ihonväristä, uskonnosta, taustasta, kielestä, kulttuurista ja ulkonäöstä riippumatta.

Hoitoon pääsy voi olla myös hankalaa ja nykyään hoitopaikat ja apu ovat ruuhkautuneita, koska niin moni nuori tarvitsee apua. Myös ammatti-ihmisiä on liian vähän.

Mutta asia voisi olla hoidossa, jos ihmiset puhuisivat mielenterveydestä julkisesti enemmän.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut