Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kahdesti hyvässä pöytäseurassa

Mainingit keinuttivat hiljaa matkustajalaiva ss Australista jossain Tyynellämerellä, kun hyttiimme tipahti kutsu saapua laivan kapteenin päivällispöytään.

Olimme kotimatkalla Australiasta Suomeen. Takana olivat Fidzi-saaret ja edessä päiväntasaajan juhlat ja Meksikon Acapulco.

Kapteenin pöydässä istumajärjestys oli etukäteen määrätty. Vaimoni vieressä oli Intian entinen suurlähettiläs ja minun vieressäni hänen vaimonsa.

En muista, mistä keskustelimme, mutta sen muistan, että hänellä oli runsaasti kultakoruja.

Seuraavana päivänä muutamat kanssamatkustajat onnittelivat meitä, joten ilmeisesti kutsu oli jonkinasteinen kunnia.

Helsingin ilmatorjuntarykmentin sotilasvala vannottiin Hyrylässä Olympiakasarmin kentällä (lippukenttä). Sain kunnian toimia valan esilukijana.

Sotilasvalan ja ohimarssin jälkeen meidät kutsuttiin varuskunnan ruokalaan lounaalle. Kutsuvieraille oli järjestetty oma plaseerattu pöytä.

Minut oli sijoitettu kahden Mannerheim-ristin ritarin väliin. Toisella puolella oli lentomestari Ilmari Juutilainen ja toisella puolella sotilasmestari Väinö Hämäläinen.

Olin erittäin ylpeä pöytäseurastani. Muistan, että Väinö Hämäläinen ehdotti Tuusulanjärven rannalla olevan Kotuntien venevalkaman kehittämistä niin, että venepaikkoja saataisiin lisää.

Tuusulalaisista ja Tuusulassa asuneista Mannerheim-ristin ritareista Eino Ilmari Juutilainen on haudattu Tuusulan kirkkopuistoon (vanha hautausmaa).

Väinö Hämäläinen ja sodassa kaatunut luutnantti Rolf Winqvist ovat haudattuina Paijalan hautausmaalle.