Heikki Santavuoren kolumni: Pormestaripeli käydään kulisseissa

Tuusulan suurimmat poliittiset puolueet kokoomus ja sosiaalidemokraatit eivät kerro äänestäjille ennen vaaleja, ketkä ovat niiden pormestariehdokkaat. Ne ovat nimenomaisesti päättäneet olla kertomatta, ”etteivät vaalit henkilöityisi”. Todellinen syy Tuusulan valtapuolueiden sammutettujen lyhtyjen taktiikkaan on kulissien takainen pormestaripeli. Koska kokoomus ja demarit eivät kerro, on sallittua ajatella ääneen.

Ääneenajattelijan pörssissä kärjessä ovat nykyinen pormestari Arto Lindberg (sd.) ja vasta ensimmäistä kertaa valtuustoon pyrkivä Kalle Ikkelä (kok.). Lindberg sanoo olevansa valmis jatkamaan pormestarina. Ikkelä sanoo ”harkitsevansa asiaa”, jos vaalitulos ja poliittinen sopimus vaalien jälkeen avaisivat pormestaripolun hänelle.

Kokoomus jokseenkin varmasti voittaa vaalit, koska sillä on parempi ehdokaslista kuin neljä vuotta sitten. Sosiaalidemokraatit puolestaan ovat menettäneet kaksi viime vaalien suosituinta ehdokastaan.

Pormestarikysymyksessä kokoomus on kuitenkin niin hajalla, että vaikka se nousisi suurimmaksi valtuustoryhmäksi, Lindberg saattaa hyvinkin jatkaa pormestarina. Siinä tapauksessa Ikkelää voidaan sovitella maankäytöstä vastaavaksi apulaispormestariksi. Se voi jopa olla ykkössuunnitelma.

Vasta sitten peli menee arvaamattomaksi, jos Tupu yllättää ja tiputtaa demarit kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi.

Mitkä sitten ovat kallista kampanjaa käyvän Ikkelän taustatahot, joiden takia edes kaikki kokoomuksen tulevat kunnanvaltuutetut eivät aidosti kannata häntä pormestariksi?

Ikkelä on kokoomuksen suurimman paikallisyhdistyksen Tuusulan kokoomus ry:n puheenjohtaja. Yhdistys on napakasti Sjöblomin suvun hyppysissä. Maanomistajasuvun vahva mies Juhani Sjöblom on käytännössä vallannut sen kokousteknisin keinoin.

Hän on vuosikausia ohjaillut kokoomuspolitiikkaa taustalta. Runsas vuosikymmen sitten hän johti sitä hetken etulinjassa kunnanhallituksen puheenjohtajana, mutta hallinto-oikeus pakotti hänet eroamaan jäävinä.

Ikkelä on töissä asfalttiyrityksessä, joka toimii Sjöblomin perustamalla Senkkerin murskaamolla. Sjöblomin poika on yhtiön hallituksessa. Ikkelä ei halunnut kertoa allekirjoittaneelle, ketkä yhtiön omistavat.

Pormestarikysymyksessä ja muissa merkittävissä linjaratkaisuissa kokoomuksen määräysvaltaa käyttää kunnallisjärjestö. Siellä valta-asemassa on Tuusulan kokoomus ry.

Ja lopuksi: Turku siirtyy pormestarimalliin näissä vaaleissa. Siellä puolueet sopivat jo 2019, että pormestariehdokkaat nimetään ennen vaaleja.

”Tällöin kyseessä on avoin vaali eikä mikään suhmurointi vaalien jälkeen”, perusteli silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.) Iltalehdessä (29.10.2019).

Kirjoittaja on Keski-Uusimaan eläkkeellä oleva toimittaja.

Kommentoi