Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Rahat vai henki

Koronan myötä olemme ajautuneet entistä syvemmälle terveys- ja hoivapalveluiden, sekä pelastustoimen kriisissä.

Vastuu näistä siirtyy sote-uudistuksen myötä kunnilta hyvinvointialueille.

Terveydenhoitohenkilökunta on ajettu aivan loppuun. Sairauspoissaolot ja jopa alan vaihto on rokottanut resursseja valtavasti.

Tilanne vaikuttaa siltä, ettei henkilöstö tule mitenkään riittämään alati pitkittyvän koronan hoitoon, eikä myöskään koronan vuoksi siirrettyjen hoitojonojen purkamiseen.

Nopeaa ratkaisua ongelmaan ei ole. Ulkomailta tuotu henkilökunta aiheuttaa potilasturvallisuuden kannalta riskin etenkin iäkkäämpien potilaiden osalta yhteisen kielen puuttuessa.

Ulkolaisen hoitohenkilökunnan mukana muuttaa usein myös puoliso ja lapset. Heille tarvitaan asuntoja, mutta myös päivähoidon järjestämisen tarve lisääntyy.

Pienellä palkalla ei välttämättä kateta Suomen kalliita elinkustannuksia - näin heille joudutaan maksamaan erilaisia tukia palkan lisäksi.

Tässä ratkaisumallissa piilee myös vaara hoitoalan palkkatason pienenemisestä entisestään. Näin meillä olisi alati lisääntyvä joukko siirtymässä erilaisten tukien varaan selviytyäkseen jokapäiväisistä elinkustannuksista. Tämä ei siis liene kaikkein toimivin ratkaisu.

Kukaan aluevaaliehdokas ei voi luvata kenellekään palkankorotuksia. Itse arvostan terveydenhuollon ja pelastustoimen niin tärkeäksi, että siihen olisi löydettävä rahaa ja näin houkuteltava ensisijaisesti alalta poistunutta suomalaista ammattihenkilökuntaa takaisin töihin - paitsi tuntuvilla palkankorotuksilla, niin myös työolosuhteiden inhimillistämisellä.

Jos palkkausta saataisi parannettua olennaisesti, voisi se houkutella muun alan suomalaisia työnhakijoita alan vaihtoon muuntokoulutuksen kautta palkkakuilun kaventuessa oman alan ja terveydenhoitoalan välillä.

Näin osa palkkakustannusten noususta katettaisi työttömyyskorvausten päättymisellä työhakijoiden työllistyessä hoitoalalle.

Meillä suomalaisilla on oikeus saada verorahoillemme vastinetta terveyteemme ja turvallisuuteemme liittyvissä asioissa, jotka tärkeimpinä peruspalveluina ovat alun alkaen olleet yksi merkittävä peruste Suomen korkeaan verotukseen.

Edessä on siis arvokeskustelu siitä, mihin verorahamme käytetään? Tämä keskustelu kuuluu ensisijaisesti valtakunnanpolitiikan piiriin, mutta aluevaaleissa on kyse terveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista. Siksi se on hyvä nostaa esille myös tässä yhteydessä.

Itse näkisin verokertymäämme käytettävän ensisijaisesti juuri meidän suomalaisten hyväksi - en niinkään jaettavaksi ulkomaille.

Sitä paitsi, jos avustamme itsemme hengiltä auttamalla muita, kuormitamme sen jälkeen alati vähenevää auttamiskykyisten joukkoa entistä enemmän.

Eli ensin omat asiat kuntoon täällä Suomessa ja jos sen jälkeen on varaa, voidaan auttaa muita niin haluttaessa, mutta ei velaksi.

Jorma Piisinen kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, aluevaaliehdokas (ps.) Keski-Uusimaa, Järvenpää