Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Suomalainen terveydenhoito, ihmisoikeusko kaikille?

Vaaleissa tulee eteen arvomaailman valintoja, joita äänestäjä joutuu pohtimaan.

Vaalikoneissa kysytään pride-liputuksesta, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä aluevaalien kanssa.

Mielipidettä kysytään myös paperittomien oikeudesta samoihin terveydenhuollon palveluihin kuin suomalaisilla.

Paperittomille eli laittomasti maassa oleville halutaan ajaa samaa laajaa terveydenhoitoa kuin suomalaisille veronmaksajille.

Kaikille Suomessa oleville pitää antaa apua kiireellisessä tai henkeä uhkaavassa tilanteessa, mutta kiireettömästä hoidosta olen toista mieltä.

Kiireetöntä hammashoitoa haluavan suomalaisen pitää odottaa useita kuukausia hoitoon pääsyä ja hän maksaa siitä asiakashinnaston mukaisen maksun.

Paperittomalle halutaan saada sama hoito jonon ohi saaden palvelua jopa omalla äidinkielellään tulkkauspalvelujen avulla, jos hyvinvointialueella näin päätetään.

Tietenkin ilmaiseksi, koska heillä ei ole tunnettua osoitetta Suomessa, johon lasku terveydenhoidosta voidaan lähettää ja suomalainen veronmaksaja maksaa kaikki kustannukset. Tätä asiaa ajavat haluavat tarjota terveyspalveluja kaikille kustannuksista välittämättä. Hintalappu on korkea ja raha on pois jostain muusta.

Tuleeko seuraavaksi bussilasteittain itäturisteja, jotka esittävät paperitonta ja vaativat terveydenhoitoa?

Meillä ei ole varaa tähän kaikkeen ilman jatkuvia veronkorotuksia ja velanottoa. Tällaisia palveluja tarjottaessa joudutaan säästämään jostain tarpeellisesta, jotta kulut pysyvät kurissa.

Säästösyistä paloasemia voidaan joutua keskittämään sekä henkilöstöä ja kalustoa vähentämään. Kolaritilanteessa uhria ei ehkä saada ulos autosta ennen kuin palokunta saadaan paikalle, ja säästöjen takia minuutinkin lisäviive pelastustoimen paikalle saapumisessa ja ensiavun aloittamisessa voi maksaa ihmishengen.

Nyt voit päättää, tuleeko suomalainen ensin. Suomesta ei voida tehdä koko maailman hyvinvointialuetta, johon tullaan hakemaan hoitoa Suomen ulkopuolelta ja lisäämään julkisen terveydenhuollon jatkuvasti paisuvia kustannuksia. Suomalainen terveydenhoito ei mielestäni kuulu kansainvälisiin ihmisoikeuksiin.

Yksityiset terveysasemat voivat tarjota hoitoa luottokortin sallimissa puitteissa ja vapaaehtoiset järjestöt voivat tarjota apua. Myös vapaaehtoiset lääkärit ja hoitajat voivat antaa kiireetöntä hoitoa vapaa-ajallaan, mutta julkisen terveydenhuollon palvelut kuuluvat ensisijaisesti suomalaisille veronmaksajille ja kaikille kiireellistä sairaanhoitoa tarvitseville.

Teemu Ovaska, aluevaaliehdokas (ps.), Järvenpää, Keski-Uusimaa